Restauracja z Krakowa wśród najlepszych w Europie. „Wschodząca gwiazda”

Krakowska restauracja „Bottiglieria 1881” prowadzona przez Przemysława Klimę i nagrodzona gwiazdką Michelin, zdobyła prestiżowe wyróżnienie. Twórcy badania Opinionated About Dining uznali ten lokal za jedną z najlepszych nowych restauracji w Europie.

Publikacja: 07.06.2023 12:49

Szefem kuchni krakowskiej restauracji „Bottiglieria 1881” jest Przemysław Klima.

Szefem kuchni krakowskiej restauracji „Bottiglieria 1881” jest Przemysław Klima.

Foto: Łukasz Gągulski

Krakowską restaurację „Bottiglieria 1881” zna chyba każdy polski miłośnik fine diningu. Ekskluzywna restauracja, w której szefem kuchni jest Przemysław Klima, zyskuje coraz większą popularność również wśród gości z zagranicy. Twórcy międzynarodowego sondażu Opinionated About Dining umieścili „Bottiglierię 1881” na liście 30 najlepszych nowych restauracji w Europie.

„Bottiglieria 1881” – krakowska restauracja wśród najlepszych w Europie

Rankingi Opinionated About Dining powstają dzięki głosom miłośników dobrego jedzenia z całego świata. Zestawień jest kilka, między innymi „Europe Classic”, „Europe Casual” czy „Europe Top”, a także szereg innych, obejmujących restauracje z pozostałych regionów świata.

Czytaj więcej

Najpiękniejsza willa w Europie stoi nad Narwią. „Oscar architektury” dla Polaków

„Bottiglieria 1881” znalazła się w rankingu „Top 30 New European Restaurants”, czyli 30 najlepszych nowych restauracji w Europie. Krakowska restauracja uplasowała się na 25. miejscu, co i tak jest ogromnym sukcesem jej zespołu, zważywszy na wąskie grono wyróżnionych restauracji.

Wyrafinowany, a jednocześnie przystępny fine dining Przemysława Klimy wyróżnia się precyzją i dbałością o najwyższą jakość produktów. Te ostatnie pochodzą przeważnie z lokalnych źródeł, menu jest silnie osadzone w kuchni polskiej. Szef kuchni czerpie przy tym inspiracje z nowoczesnej kuchni europejskiej i własnego bogatego doświadczenia.

Podium w rankingu „Top 30 New European Restaurants” zajęły restauracje: „Jan” z Monachium, „Oba” w hotelu Cañitas w hiszpańskim Casas Ibáñez oraz „Lyst” w Velje w Danii. Grono najlepszych restauracji w Europie poznamy już 12 czerwca.

Przemysław Klima: polski szef kuchni z gwiazdką Michelin

Przemysław Klima założył „Bottiglierię 1881” wraz z Robertem Gumulińskim w 2013 roku i już wtedy był dobrze znany na polskiej i europejskiej scenie fine diningu. Swoje kulinarne umiejętności rozwijał między innymi w słynnej kopenhaskiej „Nomie” i posiadającej dwie gwiazdki Michelin restauracji Kadeau. Wcześniej pracował jako sous-chef w „Tamce 43” Roberta Trzópka.

Na kilka lat drogi Klimy i Gumulińskiego się rozeszły. W tym czasie Klima doskonalił swój kulinarny warsztat w „Atelier Amaro” Wojciecha Modesta Amaro i w „Senses” Andrei Camastry. W 2019 roku Gumuliński ponownie zaproponował współpracę szefowi kuchni. Wkrótce zespół „Bottiglierii 1881” z Klimą na czele odniósł spektakularny sukces.

19 czerwca 2020 roku „Bottiglieria 1881” zdobyła swoją pierwszą gwiazdkę Michelin, dołączając do wąskiego grona restauracji uhonorowanych tym prestiżowym wyróżnieniem. Obecnie nie posiada go żadna polska restauracja.

Zdobywając gwiazdkę Michelin, Klima pobił wtedy dwa rekordy. Został najmłodszym szefem kuchni z gwiazdką Michelin, zaliczył też najszybszy czas, w którym otrzymał gwiazdkę od momentu przejęcia stanowiska szefa kuchni.

W międzyczasie zyskał szerszą popularność wśród miłośników dobrego jedzenia dzięki gościnnemu udziałowi w polskiej edycji programu „Master Chef”. Kolejny sukces przyszedł w 2022 roku. Klima znalazł się wtedy na liście stu najlepszych szefów kuchni na świecie w prestiżowym konkursie kulinarnym The Best Chef Awards.

W tegorocznym rankingu „Casual Europe” według Opinionated About Dining znalazła się jeszcze jedna polska restauracja – „Alewino” z Warszawy, której szefem kuchni od 2022 roku jest Daniel Uliczny. Lokal otrzymał oznaczenie „R” („recommended”) – czyli „godne polecenia”.

Krakowską restaurację „Bottiglieria 1881” zna chyba każdy polski miłośnik fine diningu. Ekskluzywna restauracja, w której szefem kuchni jest Przemysław Klima, zyskuje coraz większą popularność również wśród gości z zagranicy. Twórcy międzynarodowego sondażu Opinionated About Dining umieścili „Bottiglierię 1881” na liście 30 najlepszych nowych restauracji w Europie.

„Bottiglieria 1881” – krakowska restauracja wśród najlepszych w Europie

Pozostało 88% artykułu
Restauracje
Budka z ulicznym jedzeniem zdobyła gwiazdkę Michelin. W menu tylko 4 pozycje
Restauracje
„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro
Restauracje
Startuje pierwsza restauracja w kosmosie. Menu autorstwa słynnego szefa kuchni
Materiał promocyjny
PRIMITIVO: gwiazdy na otwarciu nowej śródziemnomorskiej restauracji w Warszawie
Restauracje
Rząd w Madrycie idzie na wojnę z hiszpańskim stylem życia. „To szaleństwo”
Materiał Promocyjny
CERT Orange Polska: internauci korzystają z naszej wiedzy