Najlepsza restauracja na świecie otwiera się ponownie. Nic tam jednak nie zjecie

El Bulli, katalońska restauracja, dzieło szefa kuchni Ferrana Adrii, ponownie się otwiera. Lokal, który przestał działać 12 lat temu, znowu będzie funkcjonował, tym razem jako muzeum. Celem jest pokazanie rewolucji, która dokonała się w gastronomii.

Publikacja: 09.06.2023 12:03

elBulli 1846 – tak ma nazywać się nowe muzeum. To nawiązanie do liczby dań, które zdaniem Ferrana Ad

elBulli 1846 – tak ma nazywać się nowe muzeum. To nawiązanie do liczby dań, które zdaniem Ferrana Adrii, wymyślono w jego restauracji.

Foto: Charles Haynes, CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

El Bulli to restauracja legendarna. Nie tylko ze względu na niesamowite potrawy, które w niej serwowano. Także dlatego, że stała się punktem odniesienia dla setek szefów kuchni na całym świecie, a ci najwybitniejsi obecnie mają za sobą pracę w elBulli. Umiejętności zdobywał tu Rene Redzepi czy Massimo Bottura.

Położona w hiszpańskiej Katalonii restauracja Ferrana Adrii była miejscem, w którym rodziły się najważniejsze gastronomiczne trendy, widoczne później na talerzach niemal pod każdą szerokością geograficzną. Szefowie kuchni podpatrywali, uczyli się, interpretowali po swojemu, a niekiedy po prostu kopiowali to, co wymyślił Adria.

Dość powiedzieć, że cała rewolucja kuchni molekularnej, która zawitała także do polskich restauracji, to efekt w dużej mierze innowacji, kreatywności i odwagi Adrii oraz jego zespołu. 

W 2011 roku lokal zamknięto. Po 12 latach El Bulli powraca. Nie będzie jednak restauracją

El Bulli: najsłynniejsza restauracja na świecie

Ferran Adria od dawna powtarzał, że chce nawiązać w jakiś sposób do rewolucji w gastronomii, którą jego restauracja pomogła wywołać. Teraz wiemy już, jak zamierza to zrobić. El Bulli powróci – nie będzie jednak restauracją a muzeum. Miejscem, które ma pokazywać gościom, czym może być kreatywność w kuchni i jak bardzo zmieniło się nasze myślenie o tym, co jemy i czym powinna być wizyta w restauracji.

Czytaj więcej

Restauracja z Krakowa wśród najlepszych w Europie. „Wschodząca gwiazda”

Muzeum ma nosić nazwę elBulli 1846 – to nawiązanie do liczby dań którą, jak twiedzi Adria, wymyślono w jego restauracji w okresie, gdy istniała. 

Muzeum ruszy 15 czerwca, mieści się w tym samym miejscu, w którym przed laty istniała restauracja – nad brzegiem morza w okolicy miejscowości Rosas na katalońskim wybrzeżu Costa Brava.

El Bulli mieściło się w budynku na wybrzeżu Morza Śródziemnego.

El Bulli mieściło się w budynku na wybrzeżu Morza Śródziemnego.

Foto: Gordito1869, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Goście będą mogli obejrzeć setki zdjęć, notesy Adrii, nagrody, które zdobyła restauracja, ale także przyjrzeć się modelom najbardziej kreatywnych dań, które wymyślono w El Bulli.

Będzie na co popatrzeć – Adria był mistrzem kreowania nowych potraw w duchu kuchni molekularnej. W jego wizji warzywa mogła zmienić się w piankę, a zupy przyjmowały postać lodów. Dobrze znane potrawy zachowywały jedynie nazwę i smak, natomiast forma mogła być dowolna.

Ferran Adria i historia najsłynniejszej restauracji na świecie

Ferran Adria przyszedł do pracy w El Bulli w 1983 roku. Zaczął od stażu, ale w 1990 roku kupił tę restaurację i zaczął swoją rewolucję. Lokal szybko stał się sensacją, nie tylko na skalę europejską. Zdobył trzy gwiazdki w przewodniku Michelin, a także tytuły najlepszej restauracji na świecie.

Ferran Adria jest jednym z najbardziej znanych i wpływowych szefów kuchni.

Ferran Adria jest jednym z najbardziej znanych i wpływowych szefów kuchni.

Foto: Generalitat de Catalunya, Wikimedia Commons

Goście rezerwowali stoliki z dużym wyprzedzeniem, mimo że ta przyjemność nie była tania – wizyta wiązała się z kosztem ponad 300 euro za osobę. Mimo to chętnych nie brakowało, pod koniec istnienia El Bulli było ich tak wielu, że trzeba było losować tych, którzy będą mieli możliwość odwiedzenia lokalu. 

El Bulli przestało istnieć w 2011 roku. Ferran Adria zamknął restaurację, bo uznał, że osiągnął wszystko, co mógł, że dotarł do szczytu kulinarnej kreatywności.

Adria z zespołem nieustannie pracował w laboratorium nad nowymi formułami i pomysłami. Dzisiaj niektóre z jego rozwiązań na stałe weszły do arsenału środków stosowanych przez cenionych szefów kuchni. Inne pozostały jedynie jego domeną, były zbyt śmiałe, zbyt bezkompromisowe, zbyt trudne lub zbyt kosztowne, by je powielać na masową skalę. 

El Bulli to restauracja legendarna. Nie tylko ze względu na niesamowite potrawy, które w niej serwowano. Także dlatego, że stała się punktem odniesienia dla setek szefów kuchni na całym świecie, a ci najwybitniejsi obecnie mają za sobą pracę w elBulli. Umiejętności zdobywał tu Rene Redzepi czy Massimo Bottura.

Położona w hiszpańskiej Katalonii restauracja Ferrana Adrii była miejscem, w którym rodziły się najważniejsze gastronomiczne trendy, widoczne później na talerzach niemal pod każdą szerokością geograficzną. Szefowie kuchni podpatrywali, uczyli się, interpretowali po swojemu, a niekiedy po prostu kopiowali to, co wymyślił Adria.

Pozostało 84% artykułu
Restauracje
Najsłynniejsza restauracja na świecie się zamyka. Jej twórca ma nowy pomysł
Restauracje
Restauracje rezygnują z gwiazdek Michelin. Koniec „kultu szefów kuchni”
Restauracje
Sukces restauracji z Krakowa i Warszawy: awans na listę najlepszych na świecie
Restauracje
Szef kuchni z gwiazdkami Michelin łamie tabu. Bezdomni jako kelnerzy i kucharze
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Restauracje
Najlepsze na świecie restauracje przyjazne zwierzętom. Triumf lokalu z Gdańska