Restauracja z Poznania wśród najlepszych w Europie. „Kulinarna stolica Polski”

Poznańska restauracja Concordia Taste została wyróżniona przez brytyjski dziennik „The Guardian” jako jedna z najlepszych w Europie. To jedyny lokal z Polski, który znalazł się w tym zestawieniu zdominowanym przez Włochów, Francuzów i Hiszpanów.

Publikacja: 29.05.2023 16:18

Restauracja Concordia Taste mieści się w pochodzącym z 1910 roku budynku dawnej drukarni Posener Buc

Restauracja Concordia Taste mieści się w pochodzącym z 1910 roku budynku dawnej drukarni Posener Buchdruckerei und Verlagsanstalt.

Foto: Subjectiveart, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

„The Guardian”, jeden z największych oraz najbardziej cenionych i wiarygodnych dzienników w Wielkiej Brytanii, po raz kolejny docenił atrakcje w Polsce. Na początku lutego 2020 roku w stworzonym przez gazetę przewodniku po najciekawszych dzielnicach w Europie uwzględnione zostało warszawskie Powiśle oraz jeden z najpopularniejszych warszawskich barów – Cafe Kulturalna.

Tym razem redaktorzy uznanego medium docenili restaurację ze stolicy Wielkopolski. To zaskakujący wybór, wielu krytyków kulinarnych zazwyczaj docenia i wyróżnia przede wszystkim lokale warszawskie, krakowskie czy wrocławskie. Poznań do tej pory bywał przez nich pomijany. Decyzja „Guardiana” to mocny sygnał wsparcia dla kulinarnych aspiracji Poznania.

Restauracja z Poznania jedną z najlepszych w Europie

Poznańska restauracja Concordia Taste to w tym roku, zdaniem brytyjskiego dziennika „The Guardian”, jedna z najlepszych restauracji w Europie. To nie lada wyróżnienie – na liście nie znalazły się inne polskie restauracje.

Czytaj więcej

Najpiękniejsza willa w Europie stoi nad Narwią. „Oscar architektury” dla Polaków

Ben Aitken, dziennikarz „Guardiana” który, jak pisze, wielokrotnie odwiedził restaurację Concordia Taste, nie kryje, że to miejsce go „oczarowało”. Brytyjczyk zwraca uwagę na ciekawie skomponowane menu. Szczególnie do gustu przypadły mu tak zaskakujące dania jak marynowane orzechy włoskie, zupa z podwędzanych ziemniaków, lody pigwowe z octem z czarnego bzu czy majonez truflowy z chipsami z grzybów. „Na samo wspomnienie aż się ślinię. Jasna, przestronna przestrzeń i skandynawski klimat, tworzą niezapomniane połączenie. Doszły mnie słuchy, że Poznań ma aspiracje, by stać się kulin stolicą Polski. Idzie w dobrą stronę” – ocenił.

Concordia Taste to część poznańskiego centrum Concordia Design. Jego twórczynią jest Ewa Voelkel Krokowicz, polska przedsiębiorczyni, córka Piotra Voelkela, twórcy Grupy Vox, polskiego potentata na rynku mebli. Siostrzany lokal istnieje też we Wrocławiu, tam także działa centrum biznesu i kreatywności Concordia Design. Szefem kuchni poznańskiej restauracji Concordia Taste jest Adam Adamczak, jeden z najbardziej utalentowanych poskich szefów.

Najlepsze restauracje w Europie: triumf kuchni śródziemnomorskiej

W zestawieniu najlepszych restauracji w Europie według „Guardiana” docenione zostały lokale niemal z całej Europy od Irlandii po Grecję. Listę zdominowali jednak Włosi na spółkę z Francuzami i Hiszpanami. Każde z tych państw ma na liście aż pięć restauracji. Cztery lokale ma Portugalia, po dwa – Niemcy, Holendrzy, Belgowie, Chorwaci, Grecy, Irlandczycy i Duńczycy. Jest też restauracja z Czech. To zestawienie pokazuje, że w Europie wciąż dominuje kuchnia śródziemnomorska, ale widać też zmiany, czego dowodem jest obecność restauracji z Irlandii, Czech, Belgii czy właśnie Polski. 

To nie pierwszy raz, gdy brytyjski dziennik zwraca uwagę na miejsca, które warto odwiedzić w Polsce. W połowie 2018 roku opublikowano ranking 20 najpiękniejszych plaż nad Morzem Bałtyckim i wśród nich znalazły się trzy miejsca w naszym kraju: Hel, Wolin oraz Łeba. Z kolei krakowska Nowa Huta oraz wrocławskie Śródmieście zostały zaś uznane przez dziennik za jedne z najlepszych europejskich dzielnic.

„The Guardian”, jeden z największych oraz najbardziej cenionych i wiarygodnych dzienników w Wielkiej Brytanii, po raz kolejny docenił atrakcje w Polsce. Na początku lutego 2020 roku w stworzonym przez gazetę przewodniku po najciekawszych dzielnicach w Europie uwzględnione zostało warszawskie Powiśle oraz jeden z najpopularniejszych warszawskich barów – Cafe Kulturalna.

Tym razem redaktorzy uznanego medium docenili restaurację ze stolicy Wielkopolski. To zaskakujący wybór, wielu krytyków kulinarnych zazwyczaj docenia i wyróżnia przede wszystkim lokale warszawskie, krakowskie czy wrocławskie. Poznań do tej pory bywał przez nich pomijany. Decyzja „Guardiana” to mocny sygnał wsparcia dla kulinarnych aspiracji Poznania.

Pozostało 80% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?