Kilka dni temu pisaliśmy o wielkim sukcesie polskiej gastronomii – aż trzy restauracje z Polski zdobyły gwiazdki w przewodniku Michelin, z czego jedna – aż dwie. Obecnie jednak żadnej polskiej restauracji nie ma w rankingu „The World's 50 Best” – globalnym zestawieniu, którego autorzy wybierają łącznie 100 czołowych lokali na świecie. Znalezienie się na tej liście traktowane jest jak ostateczne i najważniejsze potwierdzenie jakości jedzenia i serwisu w restauracji. „World's 50 Best” to gastronomiczny Olimp, do którego aspirują szefowie kuchni na całym świecie, także ci, którzy zdobyli już gwiazdki w przewodniku Michelin.
W tegorocznej edycji konkursu „The World’s 50 Best” tytuł najlepszej restauracji na świecie otrzymała restauracja „Central” z Limy. Oprócz niej, w zestawieniu zadebiutowały dwie inne restauracje ze stolicy Peru, z czego jedna – w pierwszej dziesiątce. Trudno o lepszy dowód siły współczesnej kuchni z Peru. Na czym polega fenomen popularności kuchni peruwiańskiej?
„Central”: najlepsza restauracja na świecie w rankingu „The World's 50 Best”
Jurorzy dorocznego konkursu „The World’s 50 Best Restaurants” od ponad 20 lat przyznają nagrody najlepszym restauracjom na całym globie. W gronie jury zasiada ponad tysiąc ekspertów kulinarnych z całego świata: dziennikarze, krytycy, szefowie kuchni i restauratorzy. Proces wyłaniania zwycięzców odbywa się na drodze anonimowego głosowania, w którym nie biorą udział ani organizatorzy konkursu, ani ich partnerzy.
Czytaj więcej
Polska ma już trzy restauracje nagrodzone gwiazdkami w przewodniku kulinarnym Michelin. Te nagrody odgrywają niebagatelną rolę w światowej gastronomii. To jednak niejedyne prestiżowe wyróżnienie w świecie najlepszych restauracji.
Dla całej peruwiańskiej branży gastronomicznej wyniki tegorocznej edycji konkursu były historyczne. Pierwsze miejsce, po raz pierwszy w historii konkursu, zajęła restauracja z Peru. Mowa o „Central” z Limy, którą wraz z mężem Virgilio Martínezem prowadzi utytułowana peruwiańska szefowa kuchni, Pía León.