Kamienie smażone na patelni. „Kryzysowa potrawa” robi furorę w Chinach

Czy to bób? Nie, to kamienie rzeczne podsmażane na patelni z przyprawami. Chińczycy na nowo odkrywają tradycyjną „potrawę”. Jak smakują otoczaki stir fry – i po co w ogóle smażyć kamienie?

Publikacja: 22.06.2023 14:52

Suodiu oznacza po chińsku „wyssaj i wyrzuć” – kamienie rzeczne smażone na gorącej blasze dają nieco

Suodiu oznacza po chińsku „wyssaj i wyrzuć” – kamienie rzeczne smażone na gorącej blasze dają nieco rybny smak, który w połączeniu z przyprawami tworzy namiastkę potrawy.

Foto: Weibo

Od niedawna chińskie media społecznościowe zalewają filmiki, na których właściciel jednego z knajpek ulicznych przyrządza... kamienie w woku. Przygotowywana przez niego „potrawa”, przypominająca smażony bób potrawa, zawiera też specjalny sos, garść ziół, warzyw oraz przyprawy. Danie jest zaskakujące, choć w Chinach serwuje się je od setek lat.

Kamienie smażone na patelni robią furorę w Chinach

Na początku czerwca do chińskich mediów społecznościowych trafił zdumiewający filmik. Właściciel jednego ze stoisk z ulicznym jedzeniem w chińskiej prowincji Hunan przyrządza i serwuje jedno z najdziwniejszych dań na świecie.

Potrawa składa się z porcji otoczaków, które kucharz smaży w woku z dodatkiem papryczek chilli, czosnku, pachnotki i rozmarynu. Potrawa kosztuje 16 yuanów, a więc niecałe 10 złotych. Nagranie zrobiło furorę najpierw w chińskich, a później w międzynarodowych mediach społecznościowych. Z czasem właściciela chińskiego fast foodu zaczęli odwiedzać dziennikarze.

Czytaj więcej

Plaga samotności w Europie. Jeden kraj ma szczególnie nieszczęśliwych obywateli

Nazwa potrawy brzmi „suodiu” i oznacza dosłownie: „wyssaj i wyrzuć”. I właśnie to należy zrobić z otoczakami — po dokładnym wyssaniu z nich całego smaku, którego nabrały w trakcie smażenia.

Sława dania z kamieni szybko wykroczyła poza Chiny. Jedni żartują, że danie jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich dbających o linię. Inni twierdzą, że przy obecnych drastycznych wzrostach cen żywności ta minimalistyczna potrawa jest bardzo na czasie.

Suodiu: chińska potrawa z kamieni

Wielu Chińczyków nie zdawało sobie sprawy z istnienia tego osobliwego ‚dania”. Okazuje się jednak, że suodiu ma w Chinach wielowiekową tradycję. „Potrawa” pochodzi ze znajdującej się w centralnej części Chin prowincji Hubei. Wymyślili ją żeglarze pływający wzdłuż rzeki Jangcy w sytuacji, kiedy w jej wodach brakowało ryb. Kryzysowe danie przyrządzali wtedy ze znalezionych po drodze roślin i otoczaków, które zbierali z dna rzeki.

„Danie” dobrze znają również mieszkańcy prowincji Yunnan w południowo-zachodniej części Chin. Była w tamtym regionie dość popularna nie tak dawno, bo w czasach wojny chińsko-japońskiej z lat 1937-1945. Suodiu przyrządzano wówczas w sytuacji niedoborów pożywienia.

Do dziś „potrawę” tę smażą również starsi mieszkańcy chińskiej prowincji. Dodają do otoczaków najrozmaitsze zioła, przyprawy czy warzywa.

Suodiu jest potrawą kryzysową, choć — jak twierdzą ci, którzy jej spróbowali — zaskakująco smaczną. Oprócz smaków jadalnych składników dania, daje się również wyczuć dość intensywny aromat ryb i skorupiaków — ze względu na rzeczne pochodzenie kamieni. Otoczaki pełnią więc w tym daniu rolę oryginalnej przyprawy, podkreślającej i wzbogacającej smak pozostałych składników.

W wielu kulturach na całym świecie przyrządzanie kryzysowych potraw, do których używano elementów gleby, jest dobrze znane. Przykładem są karaibskie wyspy Haiti, gdzie do dziś piecze się tak zwane „ciastka dla ubogich” składające się z mułu, wody, soli i margaryny.

Ze względu na bogactwo składników mineralnych zawartych w mule, placuszki te są dość pożywne. Swoje wersje „ciastek dla ubogich” mają również mieszkańcy Afryki.

Od niedawna chińskie media społecznościowe zalewają filmiki, na których właściciel jednego z knajpek ulicznych przyrządza... kamienie w woku. Przygotowywana przez niego „potrawa”, przypominająca smażony bób potrawa, zawiera też specjalny sos, garść ziół, warzyw oraz przyprawy. Danie jest zaskakujące, choć w Chinach serwuje się je od setek lat.

Kamienie smażone na patelni robią furorę w Chinach

Pozostało 89% artykułu
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Materiał Promocyjny
CERT Orange Polska: internauci korzystają z naszej wiedzy