Przewodnik Michelin 2023:​ pierwsza polska restauracja z dwiema gwiazdkami

„Bottiglieria 1881” w Krakowie to pierwsza w historii polska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami w przewodniku kulinarnym Michelin. Jedną gwiazdkę zdobyły też restauracje w Warszawie i Poznaniu.

Publikacja: 19.06.2023 12:44

Robert Gumuliński i Przemysław Klima, współtwórcy restauracji „Bottiglieria 1881”.

Robert Gumuliński i Przemysław Klima, współtwórcy restauracji „Bottiglieria 1881”.

Foto: Łukasz Gągulski/PAP

W poniedziałek premierę miała najnowsza polska edycja kulinarnego Przewodnika Michelin, zawierającego selekcję najlepszych restauracji z Warszawy, Krakowa oraz debiutującego w tym roku Poznania.

Zestawienie objęło aż 49 lokali – wśród nich znalazły się między innymi dwie restauracje z jedną gwiazdką Michelin oraz siedem restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand. Po raz pierwszy w historii pojawiła się w nim także polska restauracja, którą wyróżniono aż dwiema gwiazdkami Michelin – to krakowska „Bottiglieria 1881” prowadzona przez szefa kuchni Przemysława Klimę. Żadnemu polskiemu lokalowi dotąd się to nie udało. 

Czytaj więcej

Przemysław Klima, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin: w domu gotuję proste rzeczy

Inspektorzy przewodnika Michelin, poza wizytą w warszawskich i krakowskich lokalach, postanowili poznać także poznańskie restauracje. Znaleźli tam aż 11 lokali wartych polecenia. Stolicę Polski w przewodniku reprezentuje łącznie w tym roku aż 19 lokali, zaś Kraków – 18. W zestawieniu zalazła się także jedna restauracja z Kościeliska.

„Bottiglieria 1881”: dwie gwiazdki Michelin dla polskiej restauracji

Prowadzona przez Przemysława Klimę krakowska „Bottiglieria 1881” jest pierwszą polską restauracją z dwiema Gwiazdkami Michelin. To lokal dobrze znany wszystkim polskim miłośnikom doskonałej kuchni. Restauracja w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność również wśród gości z zagranicy. Dowodem na to, jak bardzo się ją ceni, jest teraz także wyróżnienie jej po raz kolejny w przewodniku Michelin.

Z jednej strony wyrafinowany, a z drugiej dość przystępny fine dining Przemysława Klimy wyróżnia się przede wszystkim dbałością o najwyższą jakość produktów – pochodzą one z lokalnych źródeł i są specjalnie wyselekcjonowane. Choć menu osadzone jest tu w kuchni polskiej, to szef kuchni czerpie inspiracje z nowoczesnej kuchni europejskiej oraz zdobywanego przez lata doświadczenia.

„Bottiglieria 1881” została założona przez Przemysława Klimę i Roberta Gumulińskiego w 2013 roku. Już wtedy szef kuchni doskonale znany był na polskiej i europejskiej scenie fine diningu. Swoje umiejętności zdobywał między innymi w słynnej kopenhaskiej „Nomie”, uznawanej za jedną z najlepszych restauracji na świecie.

19 czerwca 2020 roku, w środku pandemii, „Bottiglieria 1881” zdobyła pierwszą gwiazdkę Michelin, dołączając do skromnego grona restauracji nagrodzonych tym prestiżowym wyróżnieniem. Klima pobił wówczas dwa rekordy – został najmłodszym szefem kuchni z gwiazdką Michelin oraz zaliczył najszybszy czas, w którym otrzymał gwiazdkę od momentu przejęcia stanowiska szefa kuchni.

Dwie gwiazdki to wyróżnienie jeszcze większe. ​„Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema Gwiazdkami Michelin. Nieustająco śledzimy rozwój sceny kulinarnej w Krakowie i Warszawie, a w tym roku mamy przyjemność rozszerzyć nasz zasięg również o Poznań. Inspektorzy Michelin byli pod wrażeniem tętniącego życiem i szybko rozwijającego się rynku restauracyjnego w tym mieście, gdzie znaleźli wiele wyjątkowych lokali godnych polecenia” – podkreśla Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin. 

Jak zaznaczono, „Bottiglieria 1881” wyróżniona została za doskonałe pozycje w menu, ale i za podejście do klientów. „Dla osób lubiących obserwować pracę mistrzów przygotowano stoliki przed otwartą kuchnią. Dojrzałe podejście jej szefa jest wyczuwalne w wyrafinowanych i oryginalnych daniach. Skromne opisy w menu, takie jak Ryba z groszkiem czy Wieprzowina po wiejsku, stoją w kontrze do kunsztu i wielowarstwowego smaku każdego dania” – czytamy. 

Sam Przemysław Klima przyznawał w 2020 roku w rozmowie z „Sukcesem”, że dwie gwiazdki to wyróżnienie absolutnie wyjątkowe. – Każdy ma swoją drogę i każdy wybiera: zostać przy jednej gwiazdce czy piąć się w górę. To zależy od wielu rzeczy, także od finansów. Dwie i trzy gwiazdki Michelin to poziom kosmiczny, ale gdyby sytuacja była normalna, druga gwiazdka byłaby w zasięgu – mówił. – Mówię szczerze: szkoda byłoby zostać przy jednej - zaznaczał. 

Polskie restauracje wyróżnione w słynnym Przewodniku Michelin

„Bottiglieria 1881” nie jest jedyną polską restauracją, która wyróżniona została w prestiżowym przewodniku. ​W zestawieniu doceniono między innymi także debiutującą, poznańską restaurację Muga – została ona wyróżniona jedną Gwiazdką Michelin.

Lokal, który swoją działalność rozpoczął w 2014 roku, znajduje się na parterze eleganckiej kamienicy i wyróżnia się formalnym charakterem. „Serwowane w restauracji dania, takie jak przegrzebki z sałatą morską i komosą ryżową czy pieczona kaczka z burakiem i czarnym bzem, charakteryzują się głębią, elegancją, finezją i równowagą smaków” – zauważono.

​Doświadczony szef kuchni i restaurator Andrea Camastra, którego poprzedni lokal Senses został zamknięty w czasie pandemii, powrócił w świetnym stylu. Otwarty przez niego w stolicy koncept kulinarny NUTA trafił do przewodnika, zdobywając od razu jedną Gwiazdkę Michelin. „Smaki i konsystencje z całej Polski łączą się z włoskim dziedzictwem chefa i jego zamiłowaniem do kuchni azjatyckiej, tworząc oryginalne dania, takie jak troć bałtycka z oscypkiem czy leczo z homarem, kalmarami i ośmiornicą” – czytamy.

Czytaj więcej

Andrea Camastra: polska kuchnia może być na poziomie światowym. Udowodnię to

Przyznano także wyróżnienia Bib Gourmand – to nagroda za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. W tej kategorii wyróżnione zostały lokale: ​MOLÁM w Krakowie,  Fromażeria w Poznaniu, TU.REStAURANT w Poznaniu, Koneser Grill w Warszawie, Kieliszki na Próżnej, Le Braci oraz znajdujący się w stolicy lokal ​alewino. 

​Czym jest przewodnik kulinarny Michelin? 

Przewodnik Michelin to najbardziej znana tego typu publikacja na świecie. W roku 1900 twórca pierwszych na świecie wymiennych opon rowerowych i samochodowych, Francuz André Michelin, zafascynowany ideą podróży pojazdami mechanicznymi, postanowił stworzyć przewodnik, który dostarczy podróżnym użytecznych informacji – od obsługi i naprawy pojazdu, po znalezienie restauracji czy noclegu.

Pierwszy egzemplarz przewodnika, który poświęcony był wyłącznie Francji, wydrukowano w nakładzie ok. 35 tysięcy egzemplarzy. Tworząc przewodnik – wówczas z niebieską, a dziś już z czerwoną okładką – Michelin nie miał pojęcia, że w przyszłości jego pomysł stanie się inspiracją do stworzenia najbardziej prestiżowej na świecie nagrody dla restauracji.

W 1926 roku, nastąpił przełom – po raz pierwszy przyznano wówczas restauracji wyróżnienie – gwiazdkę, świadczącą o tym, że lokal jest szczególnie godny polecenia. Pięć lat później, kiedy gwiazdka stała się jednym z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla szefów kuchni z całego świata, wprowadzono skalę trzygwiazdkową, a właścicielom restauracji zależało na tym, by zdobyć wyróżnienie w przewodniku, dzięki temu mieli więcej gości.

Dziś gwiazdka Michelin to najbardziej prestiżowe wyróżnienie w świecie gastronomii. Restauratorzy otrzymują je jakość dań, smak, sposób podania, styl, a także za stosunek jakości do ceny. System jest względnie prosty. Jedną gwiazdkę Michelina otrzymują restauracje „bardzo dobre i godne uwagi w swojej kategorii”. Dwie gwiazdki otrzymują restauracje, które „warto odwiedzić ze względu na jakość jedzenia i obsługi”. Trzy zaś gwiazdki Michelin to najwyższe wyróżnienie. Przyznawane jest ono lokalom, które wyjątkowo wyróżniają się jakością jedzenia i „są warte specjalnej podróży”.

Gwiazdki Michelin przyznają anonimowi inspektorzy, którzy odwiedzają restauracje incognito. Zasady mówią, iż mogą ujawnić swoją tożsamość dopiero w momencie płacenia za posiłek. Recenzenci Michelin, w odróżnieniu od krytyków kulinarnych, pozostają anonimowi, co daje gwarancję bezstronności. Warto podkreślić, że gwiazdki Michelin przyznaje się wyłącznie za jakość dań – wystrój restauracji ma mniejsze znaczenie. Potwierdza to zresztą fakt, że gwiazdkę otrzymał na przykład streetfoodowy lokal Jay Fai z Bangkoku, stolicy Tajlandii.

​Przewodnik Michelin Kraków, Poznań, Warszawa 2023 opisuje w sumie 49 restauracji, wśród których znalazły się:

- 1 restauracja z dwiema Gwiazdkami MICHELIN   ​
- 2 restauracje z jedną Gwiazdką MICHELIN  ​
- 7 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand   ​
- 39 lokali wyselekcjonowanych i rekomendowanych przez inspektorów Michelin  

W poniedziałek premierę miała najnowsza polska edycja kulinarnego Przewodnika Michelin, zawierającego selekcję najlepszych restauracji z Warszawy, Krakowa oraz debiutującego w tym roku Poznania.

Zestawienie objęło aż 49 lokali – wśród nich znalazły się między innymi dwie restauracje z jedną gwiazdką Michelin oraz siedem restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand. Po raz pierwszy w historii pojawiła się w nim także polska restauracja, którą wyróżniono aż dwiema gwiazdkami Michelin – to krakowska „Bottiglieria 1881” prowadzona przez szefa kuchni Przemysława Klimę. Żadnemu polskiemu lokalowi dotąd się to nie udało. 

Pozostało 93% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?