Dwa lokale z Polski w rankingu najbardziej legendarnych restauracji na świecie

Znany przewodnik kulinarny Taste Atlas przygotował zestawienie najbardziej legendarnych restauracji na świecie. Jest powód do dumy – wśród 150 wyróżnionych lokali znalazły się aż dwie restauracje z Polski.

Publikacja: 13.07.2023 13:33

W rankingu Taste Atlas znalazły się restauracje z Warszawy i Krakowa.

W rankingu Taste Atlas znalazły się restauracje z Warszawy i Krakowa.

Foto: Louis Hansel

Twórcy „Taste Atlas”, znanego przewodnika po tradycyjnych regionalnych potrawach i restauracjach, skupiają się na kuchni tradycyjnej, nagradzając klasykę i wierność historycznym przepisom. W przygotowywanych przez „Taste Atlas” zestawieniach próżno szukać „modnych” restauracji, są za to tradycyjne lokale, nierzadko istniejące od setek lat.

Najnowsze zestawienie przygotowane przez „Taste Atlas” zbiera najbardziej legendarne restauracji na świecie. Wiele z lokali, które trafiły do rankingu, ma długą historię i funkcjonuje od stuleci. W najnowszym zestawieniu znalazły się aż dwie restauracje z Polski.

Dwa polskie lokale na liście najbardziej legendarnych restauracji na świecie

Serwis Taste Atlas” to popularny przewodnik, w którym można znaleźć między innymi tysiące rozsianych po całym globie restauracji z tradycyjnym lokalnym jedzeniem. Rekomendują je zarówno miłośnicy jedzenia, jak i profesjonaliści z branży gastronomicznej. Serwis założył w 2015 roku chorwacki dziennikarz Matija Babić, ponieważ jak dotąd nie istniał żaden przewodnik po restauracjach tego typu.

Czytaj więcej

Willa z Polski z prestiżową nagrodą. Powalczy o tytuł najpiękniejszej w Europie

Niedawno na Taste Atlas pojawił się ranking 150 restauracji, które – jak czytamy w publikacji na oficjalnej stronie przewodnika – „oferują unikatową kulinarną podróż, w którą warto wybrać się przynajmniej raz w życiu. Jak podkreślają autorzy zestawienia, znalazły się w nim restauracje, które same w sobie są celami podróży – podobnie jak słynne muzea, galerie sztuki i zabytki.

„Każda z nich przetrwała próbę czasu, rezygnując z modnych sztuczek na rzecz tradycyjnej, wysokiej jakości kuchni” – tłumaczą autorzy przewodnika. Listę tworzą restauracje skupiające się na autentycznej lokalnej kuchni, istotny jest też adekwatny wystrój wnętrz.

Na pozycji 82. zestawienia znalazła się krakowska restauracja „Pod Aniołami”. Lokal ma już ponad 120-letnią tradycję – powstał w 1893 roku.

Ulokowana w XIII-wiecznej kamienicy restauracja specjalizuje się w różnego rodzaju pieczeniach mięsnych. W menu znajdują się ponadto takie historyczne potrawy jak półgęsek, pierogi z rozmaitymi farszami czy górski pstrąg „po pastersku”.

Warszawa i Kraków w rankingu Taste Atlas

W rankingu Taste Atlas znalazła się również znacznie młodszy od restauracji „Pod Aniołami”, ale wciąż mogący poszczycić się długą historią „Stary Dom” z Warszawy. Lokal zajął w zestawieniu 123. miejsce.

„Stary Dom” powstał w latach 50. ubiegłego stulecia. Niegdyś było to ulubione miejsce spotkań dżokejów i miłośników wyścigów konnych – niedaleko znajduje się słynny tor wyścigów konnych Służewiec.

Przytulny lokal nawiązuje swoim wystrojem do tradycyjnych restauracji starej Warszawy. Podobnie jak „Pod Aniołami”, specjalnością „Starego Domu” są potrawy kuchni polskiej na bazie lokalnych produktów.

W menu, które w „Starym Domu” określa się po prostu „jadłospisem”, królują takie tradycyjne potrawy jak pierogi, gołąbki, bigos czy rozmaite mięsa. Dania nawiązują nie tylko do kuchni Mazowsza, ale też z innych regionów Polski, między innymi Podlasia i Śląska.

W pierwszej dziesiątce najbardziej kultowych restauracji na świecie znalazło się sześć lokali z Europy, z czego dwie znajdują się w Neapolu. Są to: wiedeńska restauracja „Figlmüller” (na miejscu pierwszym), „L'Antica Pizzeria da Michele” z Neapolu (miejsce piąte), „Caru' cu Bere” z Bukaresztu (miejsce siódme), „U Fleků” z Pragi (miejsce ósme), monachijska „Hofbräuhaus München” (miejsce dziewiąte) oraz zamykająca pierwszą dziesiątkę „Gino e Toto Sorbillo” z Neapolu.

Twórcy „Taste Atlas”, znanego przewodnika po tradycyjnych regionalnych potrawach i restauracjach, skupiają się na kuchni tradycyjnej, nagradzając klasykę i wierność historycznym przepisom. W przygotowywanych przez „Taste Atlas” zestawieniach próżno szukać „modnych” restauracji, są za to tradycyjne lokale, nierzadko istniejące od setek lat.

Najnowsze zestawienie przygotowane przez „Taste Atlas” zbiera najbardziej legendarne restauracji na świecie. Wiele z lokali, które trafiły do rankingu, ma długą historię i funkcjonuje od stuleci. W najnowszym zestawieniu znalazły się aż dwie restauracje z Polski.

Pozostało 86% artykułu
Restauracje
Najsłynniejsza restauracja na świecie się zamyka. Jej twórca ma nowy pomysł
Restauracje
Restauracje rezygnują z gwiazdek Michelin. Koniec „kultu szefów kuchni”
Restauracje
Sukces restauracji z Krakowa i Warszawy: awans na listę najlepszych na świecie
Restauracje
Szef kuchni z gwiazdkami Michelin łamie tabu. Bezdomni jako kelnerzy i kucharze
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Restauracje
Najlepsze na świecie restauracje przyjazne zwierzętom. Triumf lokalu z Gdańska