Producenci wina we Francji mają kolejny wielki problem. Będzie drożej?

Producenci z Szampanii o roczniku 2021 woleliby zapomnieć. W tym roku czekają ich dramatycznie niskie zbiory. Co spowodowało taki nieurodzaj w regionie, w...

Raport: wino bezalkoholowe korzystnie wpływa na serce. Sekret tkwi w winogronach

Analiza wyników badań nad prawie półmilionowej próbie pacjentów wykazała po raz kolejny, że wino w niewielkich ilościach może mieć korzystny wpływ na serce...

Zdobył gwiazdkę Michelin dla restauracji w Polsce, teraz rusza z nowym projektem

Andrea Camastra, jeden z trzech szefów kuchni w Polsce, którzy zdobyli prestiżową gwiazdkę w przewodniku Michelin, otwiera niebawem nową restaurację. Co wi...

„Gdzie nasze premie?” Strajk u producenta najsłynniejszego szampana na świecie

Pracownicy produkujący słynnego szampana Moet & Chandon strajkują. Domagają się wypłacenia premii, które obiecał Francuzom prezydent Emmanuel Macron.

Co zrobić z korkiem od wina w restauracji? Nie wąchaj go, to przeżytek

Czasem pod otwarciu wina w restauracji sommelier lub kelner podaje gościom przy stoliku korek. Co powinniśmy zrobić z korkiem? Wiele osób odruchowo – i zup...

„Król świń” i dostawcy wody z Fidżi: oto najbogatsi rolnicy na świecie

Czy na produkcji rolnej można zbudować fortunę? Tak, we współczesnym świecie rolnictwo stało się biznesem, który może przynosić miliardy dolarów zysku. Kto...

Najtańsza na świecie restauracja z gwiazdką Michelin straciła to wyróżnienie

Słynący z taniego i dobrego streetfoodu lokal „Hawker Chan” to skromna budka w singapurskim Chinatown. Jej właściciel gwiazdkę w przewodniku Michelin zdoby...

Francuzi mają nowy pomysł: paliwo wyścigowe z odpadów po produkcji wina

Alkohol i szybka jazda samochodem to bardzo zła kombinacja – jednak w tym przypadku nie ma zagrożenia. Francuski koncern paliwowy Total Energies ma bowiem...

Koniec wursta: mięso znika ze stołówek uczelni w Berlinie

Berlińskie uniwersytety w nowym roku akademickim radykalnie zmieniają menu w swoich stołówkach. Z listy potraw serwowanych studentom znikną prawie wszystki...

„Klasa światowa”. Dwa polskie bary z prestiżową nagrodą

Warszawski bar „El Koktel” i krakowski „Mercy Brown” znalazły się na liście najlepszych lokali na świecie wartych odwiedzenia. Zestawienie przygotowała org...

Reklama
Reklama

Tylko dwanaście butelek: do Polski trafi wyjątkowa whisky Balvenie

„Edge of Burnhead Wood” to whisky w całości wyprodukowana ze składników uprawianych lokalnie – w pobliżu Dufftown, miasta, w którym mieści się destylarnia...

„Kto przyznaje te gwiazdki?”. Przewodnik Michelin pozwany

Dwie znane restauracje z Tajwanu pozwały wydawcę przewodnika Michelin. Ich właściciele zarzucają wydawcy niejasne kryteria przyznawania gwiazdek. Restaurat...

Fatalny rok winiarzy z Francji. Wina mogą być do wyrzucenia

Prowansję, znany region winiarski we Francji, dotknęły pożary, niszcząc część upraw. Winiarze, którym udało się uniknąć ognia, mają inny problem, który moż...

Zero waste: znany szef kuchni robi lody z czerstwego chleba

Lody przygotowane ze starego chleba – to brzmi kontrowersyjnie, ale tylko pozornie. Szef kuchni wyróżnionej  gwiazdką Michelin restauracji z Kopenhagi chce...

Wina w PET–ach i w butelkach z kaucją: tak zmieni się rynek

Solidna butelka z grubego szkła – przyzwyczailiśmy się, że to klasyczne opakowanie, w którym sprzedawane są wina. To się jednak błyskawicznie zmienia. Już...

Wina będą coraz mocniejsze. Zawdzięczamy to zmianom klimatu

Fani mocarnych, dobrze zbudowanych czerwonych win mogą być zadowoleni: w sklepach z pewnością ich nie zabraknie. Powodów do radości jednak nie ma, bo taka...

Medale na etykietach win: co oznaczają?

Medale widniejące na etykietach win dostępnych w sklepach, to częsty widok, zwłaszcza gdy zajrzeć na półki z winami w popularnych supermarketach. Czy takie...

Gigant rynku piwa rusza z produkcją whiskey. Będzie drogo

Znany amerykański producent piwa wchodzi na rynek ekskluzywnych trunków. Nowym produktem koncernu Molson Coors będzie luksusowa whiskey.

Wino będzie drożeć: brakuje francuskiego hitu eksportowego

Zła wiadomość: podrożeją wina, przede wszystkim te, które wymagają dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu. Powodem jest malejąca produkcja niezwykle po...

Czerwone wino na upały? To nie jest taki zły pomysł

Mogłoby się wydawać, że lato jest trudnym czasem dla miłośników czerwonych win. Tylko jednak mit. Wiele czerwonych win sprawdzi się nawet podczas największ...

Reklama
Reklama