Zamach na Prosecco: Chorwaci chcą zastrzec wino o podobnej nazwie

Prosek – tak nazywa się wino deserowe z Dalmacji, które na terenie UE chcieliby zarejestrować Chorwaci. Wniosek wywołał oburzenie Włochów, dla nich to prób...

Zmowa winiarzy: słynni producenci z Bordeaux przed sądem. Grozi im więzienie

Dwaj wpływowi producenci win z Bordeaux pozwani przed sądem. Zarzuca się im manipulowanie systemem klasyfikacji najsłynniejszych czerwonych win na świecie....

Czy zmiany klimatu mają wpływ na smak whisky? Nowe badanie ma to stwierdzić

W jaki sposób zmiany klimatyczne na Ziemi mogą wpływać na walory smakowe whisky czy whiskey? Producenci trunków chcą to zbadać.

Dwóch polskich szefów kuchni na liście stu najlepszych na świecie

Przemysław Klima i Jan Sobecki znaleźli się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie Best Chef Awards. Tytuł najlepszego na świecie...

Pijemy coraz więcej whisky. Powód jest zaskakujący: wierzymy, że pomaga schudnąć

Na świecie rośnie zainteresowanie whisky. Nie chodzi jednak jedynie o walory smakowe tego trunku. Coraz więcej osób wybiera whisky wierząc, że to trunek „d...

Najsłynniejsza restauracja świata w końcu zdobyła trzecią gwiazdkę Michelin

Restauracja Noma w Kopenhadze dostała trzecią gwiazdkę w przewodniku Michelin. Dlaczego najsłynniejsza restauracja na świecie musiała czekać kilkanaście la...

Producenci wina we Francji mają kolejny wielki problem. Będzie drożej?

Producenci z Szampanii o roczniku 2021 woleliby zapomnieć. W tym roku czekają ich dramatycznie niskie zbiory. Co spowodowało taki nieurodzaj w regionie, w...

Raport: wino bezalkoholowe korzystnie wpływa na serce. Sekret tkwi w winogronach

Analiza wyników badań nad prawie półmilionowej próbie pacjentów wykazała po raz kolejny, że wino w niewielkich ilościach może mieć korzystny wpływ na serce...

Zdobył gwiazdkę Michelin dla restauracji w Polsce, teraz rusza z nowym projektem

Andrea Camastra, jeden z trzech szefów kuchni w Polsce, którzy zdobyli prestiżową gwiazdkę w przewodniku Michelin, otwiera niebawem nową restaurację. Co wi...

„Gdzie nasze premie?” Strajk u producenta najsłynniejszego szampana na świecie

Pracownicy produkujący słynnego szampana Moet & Chandon strajkują. Domagają się wypłacenia premii, które obiecał Francuzom prezydent Emmanuel Macron.

Reklama
Reklama

Co zrobić z korkiem od wina w restauracji? Nie wąchaj go, to przeżytek

Czasem pod otwarciu wina w restauracji sommelier lub kelner podaje gościom przy stoliku korek. Co powinniśmy zrobić z korkiem? Wiele osób odruchowo – i zup...

„Król świń” i dostawcy wody z Fidżi: oto najbogatsi rolnicy na świecie

Czy na produkcji rolnej można zbudować fortunę? Tak, we współczesnym świecie rolnictwo stało się biznesem, który może przynosić miliardy dolarów zysku. Kto...

Najtańsza na świecie restauracja z gwiazdką Michelin straciła to wyróżnienie

Słynący z taniego i dobrego streetfoodu lokal „Hawker Chan” to skromna budka w singapurskim Chinatown. Jej właściciel gwiazdkę w przewodniku Michelin zdoby...

Francuzi mają nowy pomysł: paliwo wyścigowe z odpadów po produkcji wina

Alkohol i szybka jazda samochodem to bardzo zła kombinacja – jednak w tym przypadku nie ma zagrożenia. Francuski koncern paliwowy Total Energies ma bowiem...

Koniec wursta: mięso znika ze stołówek uczelni w Berlinie

Berlińskie uniwersytety w nowym roku akademickim radykalnie zmieniają menu w swoich stołówkach. Z listy potraw serwowanych studentom znikną prawie wszystki...

„Klasa światowa”. Dwa polskie bary z prestiżową nagrodą

Warszawski bar „El Koktel” i krakowski „Mercy Brown” znalazły się na liście najlepszych lokali na świecie wartych odwiedzenia. Zestawienie przygotowała org...

Tylko dwanaście butelek: do Polski trafi wyjątkowa whisky Balvenie

„Edge of Burnhead Wood” to whisky w całości wyprodukowana ze składników uprawianych lokalnie – w pobliżu Dufftown, miasta, w którym mieści się destylarnia...

„Kto przyznaje te gwiazdki?”. Przewodnik Michelin pozwany

Dwie znane restauracje z Tajwanu pozwały wydawcę przewodnika Michelin. Ich właściciele zarzucają wydawcy niejasne kryteria przyznawania gwiazdek. Restaurat...

Fatalny rok winiarzy z Francji. Wina mogą być do wyrzucenia

Prowansję, znany region winiarski we Francji, dotknęły pożary, niszcząc część upraw. Winiarze, którym udało się uniknąć ognia, mają inny problem, który moż...

Zero waste: znany szef kuchni robi lody z czerstwego chleba

Lody przygotowane ze starego chleba – to brzmi kontrowersyjnie, ale tylko pozornie. Szef kuchni wyróżnionej  gwiazdką Michelin restauracji z Kopenhagi chce...

Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama