Czasem pod otwarciu wina w restauracji sommelier lub kelner podaje gościom przy stoliku korek. Co powinniśmy zrobić z korkiem? Wiele osób odruchowo – i zup...
Czy na produkcji rolnej można zbudować fortunę? Tak, we współczesnym świecie rolnictwo stało się biznesem, który może przynosić miliardy dolarów zysku. Kto...
Słynący z taniego i dobrego streetfoodu lokal „Hawker Chan” to skromna budka w singapurskim Chinatown. Jej właściciel gwiazdkę w przewodniku Michelin zdoby...
Alkohol i szybka jazda samochodem to bardzo zła kombinacja – jednak w tym przypadku nie ma zagrożenia. Francuski koncern paliwowy Total Energies ma bowiem...
Berlińskie uniwersytety w nowym roku akademickim radykalnie zmieniają menu w swoich stołówkach. Z listy potraw serwowanych studentom znikną prawie wszystki...
Warszawski bar „El Koktel” i krakowski „Mercy Brown” znalazły się na liście najlepszych lokali na świecie wartych odwiedzenia. Zestawienie przygotowała org...
„Edge of Burnhead Wood” to whisky w całości wyprodukowana ze składników uprawianych lokalnie – w pobliżu Dufftown, miasta, w którym mieści się destylarnia...
Dwie znane restauracje z Tajwanu pozwały wydawcę przewodnika Michelin. Ich właściciele zarzucają wydawcy niejasne kryteria przyznawania gwiazdek. Restaurat...
Prowansję, znany region winiarski we Francji, dotknęły pożary, niszcząc część upraw. Winiarze, którym udało się uniknąć ognia, mają inny problem, który moż...
Lody przygotowane ze starego chleba – to brzmi kontrowersyjnie, ale tylko pozornie. Szef kuchni wyróżnionej gwiazdką Michelin restauracji z Kopenhagi chce...
Solidna butelka z grubego szkła – przyzwyczailiśmy się, że to klasyczne opakowanie, w którym sprzedawane są wina. To się jednak błyskawicznie zmienia. Już...
Fani mocarnych, dobrze zbudowanych czerwonych win mogą być zadowoleni: w sklepach z pewnością ich nie zabraknie. Powodów do radości jednak nie ma, bo taka...
Medale widniejące na etykietach win dostępnych w sklepach, to częsty widok, zwłaszcza gdy zajrzeć na półki z winami w popularnych supermarketach. Czy takie...
Zła wiadomość: podrożeją wina, przede wszystkim te, które wymagają dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu. Powodem jest malejąca produkcja niezwykle po...
Mogłoby się wydawać, że lato jest trudnym czasem dla miłośników czerwonych win. Tylko jednak mit. Wiele czerwonych win sprawdzi się nawet podczas największ...
Wybór wina w restauracji to niełatwe zadanie, a w karcie win niekiedy kryją się pułapki. Wiele osób uważa na przykład, że zamawianie drugiego pod względem...
Alain Ducasse i Albert Adrià, wybitni szefowie kuchni, łączą siły. Efektem tej współpracy będzie wspólna restauracja. Czy tego typu „gwiazdorskie” projekty...
Świat zdążył już poznać i docenić whisky z krajów azjatyckich, choćby z Japonii czy Tajwanu. Teraz na scenę single maltów wkracza kolejny gracz: Indie. Sin...
Winiarze w Szampanii postanowili porzucić obowiązującą od stu lat regułę, dotyczącą sposobu upraw winorośli w tym regionie. Zdaniem zwolenników tego pomysł...