Brut, Extra Dry, Blanc de blancs: co oznaczają te nazwy na etykiecie szampana?

Przed sylwestrem zaczynają się poszukiwania szampana, którym można będzie powitać nowy rok. Wiele osób ma jednak problem ze zrozumieniem, co oznaczają nazwy na etykietach. Jak je odszyfrować?

Publikacja: 29.12.2021 11:35

Najbardziej wytrawne szampany to te, na których etykiecie widnieje określenie „brut zero” lub „brut

Najbardziej wytrawne szampany to te, na których etykiecie widnieje określenie „brut zero” lub „brut nature”.”.

Foto: Billy Huynh

Etykiety szampanów opatrzone są terminami, które mogą całkowicie zbić z tropu kogoś, kto nie wie, co oznaczają. Oto kilka terminów, które najczęściej pojawiają się na etykietach szampanów. Ich znajomość z pewnością pomoże w podjęciu właściwej decyzji.

Jakie są rodzaje szampana?

Zastanawiając się nad kupnem odpowiedniego szampana, warto na początek zadać sobie pytanie, czy mamy ochotę na bardziej czy mniej wytrawnego „musiaka”. W przypadku szampanów poziomów wytrawności jest aż siedem.

Najbardziej wytrawne są szampany z oznaczeniem „brut nature” lub „brut zero”. Na etykiecie takiego szampana może też ewentualnie pojawić się określenie „zero dosage”, co oznacza, że w trakcie produkcji nie dodano do niego słodkiej mieszanki cukru i wina – tak zwanego liqueur d’expedition. Szampan z kategorii „brut nature” zawiera od 0 do 3 gramów cukru na litr.

Czytaj więcej

Rosyjski „szampan”: czym się różni od szampana z Francji?

Do bardzo wytrawnych zaliczają się także szampany „extra brut”. W ich przypadku poziom cukru wynosi od 0 do 6 gramów na litr. Nieco więcej cukru zawierają szampany z kategorii „brut” – od 0 do 12 gramów na litr. Nadal są wytrawne, mają jednak nieco mniej surowy charakter.

Jak widać, szampany „extra brut” i „brut” mogą mieć tyle samo cukru, co te z kategorii „brut nature”, czyli od 0 do 3 gramów w litrze. Różnica polega na tym, że dodaje się do nich (i do każdego z niżej opisanych) winno-cukrową mieszankę „liqueur d’expedition”, zaś do szampanów „brut nature” – już nie.

Bardziej owocowe i łatwiejsze w odbiorze są szampany „extra dry”. Zawierają od 12 do 17 gramów cukru na litr. Pewną słodycz można już z kolei wyczuć w szampanach z oznaczeniem „dry” – to jedno z najbardziej mylących określeń na etykietach nie tylko szampanów, ale także prosecco. Szampany z kategorii „dry” zawierają od 17 do 32 gramów na litr.

Do dwóch ostatnich kategorii zaliczają się już zdecydowanie słodkie szampany. Oznaczenie „demi-sec” informuje, że szampan zawiera od 32 do 50 gramów w litrze. Z kolei kategorią najsłodszych szampanów jest „doux”. W ich przypadku poziom cukru wynosi co najmniej 50 gramów na litr.

Szampan: trudne słowa na etykiecie. Co oznaczają?

Oprócz oznaczeń informujących o poziomie cukru, przydać może się też informacja, z jakich odmian winogron powstał konkretny szampan. Warto bowiem pamiętać, że białe szampany powstają nie tylko z białych owoców winorośli, ale też z czerwonych.

Jeżeli na etykiecie widnieje określenie „blanc de blancs”, to wtedy wiadomo, że szampan powstał na bazie szczepu chardonnay, charakteryzującego się aromatami jabłek i cytryn. To jedyna biała odmiana winogron, którą dopuszczono do produkcji szampanów. Z kolei napis „blanc de noirs” informuje, że do produkcji użyto czerwonych odmian winogron: pinot noir, meunier lub obydwu. W takim szampanach da się wyczuć subtelne aromaty czerwonych owoców leśnych.

Istnieje jeszcze jedna, bardzo szczególna kategoria szampanów – „prestige cuvée”. Intuicyjnie można domyślić się, że chodzi o bardziej prestiżową butelkę – i jest to właściwy trop. Szampan opatrzony tym oznaczeniem to największa duma jego producenta. Oczywiście z prestiżem idzie w parze stosowna cena.

Jeszcze jednym istotnym terminem, który niekiedy pojawia się z tyłu etykiety, jest „dégorgement”, oznaczający usunięcie z butelki osadu z drożdży. Obok powinna widnieć data wykonania tej czynności. Im stało się to później, tym dłużej szampan dojrzewał na osadzie, a co za tym idzie – miał czas rozwinąć szlachetne aromaty orzechów, broszki lub skórki dobrze wypieczonego chleba.

Etykiety szampanów opatrzone są terminami, które mogą całkowicie zbić z tropu kogoś, kto nie wie, co oznaczają. Oto kilka terminów, które najczęściej pojawiają się na etykietach szampanów. Ich znajomość z pewnością pomoże w podjęciu właściwej decyzji.

Jakie są rodzaje szampana?

Pozostało 92% artykułu
Wino
Koniec chińskiego podboju. Francuzi odzyskują najcenniejsze winnice w Bordeaux
Wino
Słynny fałszerz win na wolności. „Geniusz podróbek” teraz podrabia legalnie
Wino
Śledztwo we Francji. Niewolnicza praca dzieci w winnicach regionu Bordeaux
Wino
Największy przekręt w historii hiszpańskiego winiarstwa. Potentaci przed sądem
Wino
Francuzi przerabiają wina na płyn do zmywania. Coraz mniej osób chce je pić