Etykiety szampanów opatrzone są terminami, które mogą całkowicie zbić z tropu kogoś, kto nie wie, co oznaczają. Oto kilka terminów, które najczęściej pojawiają się na etykietach szampanów. Ich znajomość z pewnością pomoże w podjęciu właściwej decyzji.

Jakie są rodzaje szampana?

Zastanawiając się nad kupnem odpowiedniego szampana, warto na początek zadać sobie pytanie, czy mamy ochotę na bardziej czy mniej wytrawnego „musiaka”. W przypadku szampanów poziomów wytrawności jest aż siedem.

Najbardziej wytrawne są szampany z oznaczeniem „brut nature” lub „brut zero”. Na etykiecie takiego szampana może też ewentualnie pojawić się określenie „zero dosage”, co oznacza, że w trakcie produkcji nie dodano do niego słodkiej mieszanki cukru i wina – tak zwanego liqueur d’expedition. Szampan z kategorii „brut nature” zawiera od 0 do 3 gramów cukru na litr.

Czytaj więcej

Rosyjski „szampan”: czym się różni od szampana z Francji?

Do bardzo wytrawnych zaliczają się także szampany „extra brut”. W ich przypadku poziom cukru wynosi od 0 do 6 gramów na litr. Nieco więcej cukru zawierają szampany z kategorii „brut” – od 0 do 12 gramów na litr. Nadal są wytrawne, mają jednak nieco mniej surowy charakter.

Jak widać, szampany „extra brut” i „brut” mogą mieć tyle samo cukru, co te z kategorii „brut nature”, czyli od 0 do 3 gramów w litrze. Różnica polega na tym, że dodaje się do nich (i do każdego z niżej opisanych) winno-cukrową mieszankę „liqueur d’expedition”, zaś do szampanów „brut nature” – już nie.

Bardziej owocowe i łatwiejsze w odbiorze są szampany „extra dry”. Zawierają od 12 do 17 gramów cukru na litr. Pewną słodycz można już z kolei wyczuć w szampanach z oznaczeniem „dry” – to jedno z najbardziej mylących określeń na etykietach nie tylko szampanów, ale także prosecco. Szampany z kategorii „dry” zawierają od 17 do 32 gramów na litr.

Do dwóch ostatnich kategorii zaliczają się już zdecydowanie słodkie szampany. Oznaczenie „demi-sec” informuje, że szampan zawiera od 32 do 50 gramów w litrze. Z kolei kategorią najsłodszych szampanów jest „doux”. W ich przypadku poziom cukru wynosi co najmniej 50 gramów na litr.

Szampan: trudne słowa na etykiecie. Co oznaczają?

Oprócz oznaczeń informujących o poziomie cukru, przydać może się też informacja, z jakich odmian winogron powstał konkretny szampan. Warto bowiem pamiętać, że białe szampany powstają nie tylko z białych owoców winorośli, ale też z czerwonych.

Autopromocja
TYLKO U NAS

Ambasador Chin w Polsce Sun Linjiang o nowej ofercie współpracy Pekinu z Warszawą

CZYTAJ

Jeżeli na etykiecie widnieje określenie „blanc de blancs”, to wtedy wiadomo, że szampan powstał na bazie szczepu chardonnay, charakteryzującego się aromatami jabłek i cytryn. To jedyna biała odmiana winogron, którą dopuszczono do produkcji szampanów. Z kolei napis „blanc de noirs” informuje, że do produkcji użyto czerwonych odmian winogron: pinot noir, meunier lub obydwu. W takim szampanach da się wyczuć subtelne aromaty czerwonych owoców leśnych.

Istnieje jeszcze jedna, bardzo szczególna kategoria szampanów – „prestige cuvée”. Intuicyjnie można domyślić się, że chodzi o bardziej prestiżową butelkę – i jest to właściwy trop. Szampan opatrzony tym oznaczeniem to największa duma jego producenta. Oczywiście z prestiżem idzie w parze stosowna cena.

Jeszcze jednym istotnym terminem, który niekiedy pojawia się z tyłu etykiety, jest „dégorgement”, oznaczający usunięcie z butelki osadu z drożdży. Obok powinna widnieć data wykonania tej czynności. Im stało się to później, tym dłużej szampan dojrzewał na osadzie, a co za tym idzie – miał czas rozwinąć szlachetne aromaty orzechów, broszki lub skórki dobrze wypieczonego chleba.