Etykiety szampanów opatrzone są terminami, które mogą całkowicie zbić z tropu kogoś, kto nie wie, co oznaczają. Oto kilka terminów, które najczęściej pojawiają się na etykietach szampanów. Ich znajomość z pewnością pomoże w podjęciu właściwej decyzji.
Jakie są rodzaje szampana?
Zastanawiając się nad kupnem odpowiedniego szampana, warto na początek zadać sobie pytanie, czy mamy ochotę na bardziej czy mniej wytrawnego „musiaka”. W przypadku szampanów poziomów wytrawności jest aż siedem.
Najbardziej wytrawne są szampany z oznaczeniem „brut nature” lub „brut zero”. Na etykiecie takiego szampana może też ewentualnie pojawić się określenie „zero dosage”, co oznacza, że w trakcie produkcji nie dodano do niego słodkiej mieszanki cukru i wina – tak zwanego liqueur d’expedition. Szampan z kategorii „brut nature” zawiera od 0 do 3 gramów cukru na litr.
Czytaj więcej
W świetle nowej rosyjskiej ustawy nakazującej nazywać szampanem rosyjskie wino musujące, warto wyjaśnić, czym jest rosyjski „szampan” i czym różni się od szampana produkowanego we Francji.
Do bardzo wytrawnych zaliczają się także szampany „extra brut”. W ich przypadku poziom cukru wynosi od 0 do 6 gramów na litr. Nieco więcej cukru zawierają szampany z kategorii „brut” – od 0 do 12 gramów na litr. Nadal są wytrawne, mają jednak nieco mniej surowy charakter.