To będzie drugi lokal, do którego otwarcia przygotowuje się szef kuchni gwiazdkowej krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Jak zapowiedział restaurator, formuła nowego miejsca będzie nieco inna, niż ta, do której przyzwyczaili się goście Bottiglierii.

Przemysław Klima: nowa restauracja zdobywcy gwiazdki Michelin

Współzałożyciel i szef kuchni w krakowskiej Botiglierii 1881 jest jednym ze stu najlepszych szefów kuchni na świecie. W 2021 roku Przemysław Klima trafił na listę The Best Chef Awards i – jak można wywnioskować z jego publikacji w mediach społecznościowych, nie zamierza zwalniać tempa.

W 2022 roku utytułowany szef kuchni planuje dalej rozwijać swoją działalność. W swojej relacji na Instagramie Klima napisał: „Mój nowy plan na 2022 rok to otwarcie kolejnej restauracji w Krakowie. Będzie to koncept oparty na comfort food”.

Czytaj więcej

Przemysław Klima: „Druga gwiazdka Michelin? Jest w zasięgu”

Jak zapowiedział Klima, w odróżnieniu od niewielkiej „Bottiglierii”, w nowej restauracji będzie więcej miejsc. Dzięki temu jego kuchni będzie mogła spróbować większa liczba gości.

Fine dining w wykonaniu Przemysława Klimy jest dopracowany w najmniejszych szczegółach, a zarazem bezpretensjonalny i przystępny. Potrawy stanowią fuzję kuchni polskiej i skandynawskiej i opierają się wyłącznie na lokalnych produktach.

W Bottiglierii nie ma miejsca na kulinarnych kreacji, które mogłyby wprawić gościa w zakłopotanie. Najważniejsza dla Klimy jest czerpanie przyjemności z jedzenia i najwyższa jakość produktów, którą widać i czuć.

A co będzie widać na talerzach i jak będą smakować dania w powstającej właśnie restauracji? O tym miłośnicy dobrego jedzenia i fani kuchni Przemysława Klimy przekonają się zapewne jeszcze w tym roku.

Przemysław Klima: z Kopenhagi do Krakowa

Swoje doświadczenie w fine diningu Przemysław Klima zdobywał całym świecie: od Nowego Jorku po Kopenhagę. Pod okiem Rene Redzepiego swoje umiejętności szlifował w słynnej kopenhaskiej restauracji Noma (która w 2021 roku po raz kolejny otrzymała tytuł najlepszej restauracji na świecie w rankingu „50 Best Restaurants”), a także w posiadającej dwie gwiazdki Michelin restauracji Kadeau.

Klima pracował także na stanowisku sous-chefa w prestiżowych polskich restauracjach – u Roberta Trzópka w Tamce 43, u Wojciecha Modesta Amaro w Atelier Amaro, u Andrei Camastry w Senses. Dwa ostatnie miejsca trafiły do Czerwonego Przewodnika Michelin. Atelier Amaro uhonorowano gwiazdką w 2013 roku, a Senses – trzy lata później.

W 2013 Przemysław Klima pomógł w stworzeniu kulinarnego konceptu Bottiglierii 1881 jej założycielowi, Robertowi Gumulińskiemu. Na kilka lat ich drogi się rozeszły, jednak w 2019 roku Gumuliński zaproponował Klimie współdzielenie biznesu i stanowisko szefa kuchni, co w krótkim czasie przyniosło restauracji spektakularny sukces.

19 czerwca 2020 roku Przemysław Klima zdobył dla Bottiglierii 1881 gwiazdkę Michelin, dołączając do wąskiego grona restauracji posiadających to prestiżowe wyróżnienie. Szef kuchni pobił tym samym dwa rekordy. Pierwszy dotyczy wieku – Klima jest najmłodszym szefem kuchni w Polsce, który otrzymał gwiazdkę Michelin. Drugi rekord to najszybszy czas, w którym otrzymał gwiazdkę od momentu przejęcia stanowiska szefa kuchni.

Ani Atelier Amaro, ani Senses nie przetrwały pandemii – w 2020 roku pierwsza ogłosiła zawieszenie działalności, druga – całkowite zamknięcie. Na „polu walki” została tylko Bottiglieria, co czyni ją obecnie jedyną polską restauracją posiadającą gwiazdkę Michelin.