Dlaczego z taką radością czekamy na wigilijną kolację i bożonarodzeniowy obiad? Po części zapewne dlatego, że mamy okazję spotkać się w gronie bliskich. Być może też dlatego, że czeka nas posiłek, który zjemy w miłej atmosferze – i przy idealnym oświetleniu.
Im bardziej przytłumione światło, tym smaczniejsza potrawa
Natężenie światła wpływa na nas w rozmaity sposób. Jednym z tych efektów jest poprawa smaku potraw – zwłaszcza tych wyraźnie słodkich lub słonych. Do takich wniosków doszedł zespół naukowców. Raport z badania opublikowano w branżowym czasopiśmie „Journal of Retailing and Consumer Services”.
Czytaj więcej
Kulinarna klasyka, ale też nowości i eksperymenty na talerzu – oto co jedliśmy najchętniej w 2021 roku. Najważniejsze trendy kulinarne ostatnich miesięcy pokazuje raport serwisu Pyszne.pl.
Naukowcy przeprowadzili dwa badania z udziałem ponad 300 osób. W trakcie badania numer jeden jego uczestnikom podawano różne przekąski w dwóch sytuacjach. Poproszono ich też o ocenę, w jakim stopniu te przekąski im smakują.
W pierwszej sytuacji badani mieli na sobie okulary z przyciemnionymi soczewkami. Miały one naśladować warunki w pomieszczeniu z przytłumionym światłem. W drugiej sytuacji badani otrzymali te same potrawy, tyle że wtedy mieli okulary o bezbarwnych szkłach. Uczestnicy badania próbowali kolejno czekoladę, rodzynki, słodkie kruche ciasteczka, ser i chipsy ziemniaczane.