Niedawno z członkostwa w klasyfikacji zrezygnowali dwaj czołowi producenci win z regionu Bordeaux – Ausone and Cheval Blanc. Teraz także Château Angélus zdecydowało się opuścić klasyfikację Saint-Émilion. To efekt niedawnych wydarzeń, które mocno podkopały reputację prestiżowej dotąd klasyfikacji.
Czym jest klasyfikacja Saint-Émilion?
Château Angélus, producent win w bordoskiej apelacji Saint-Émilion, odwołał niedawno swoją kandydaturę do tamtejszej prestiżowej klasyfikacji najlepszych winiarni. Odbyło się to na tle wieloletniego procesu sądowego przeciwko właścicielowi Château Angélus, Hubertowi de Bôuard.
W listopadzie 2021 roku, de Bôuarda uznano winnym „wpuszczenia” do prestiżowej klasyfikacji winiarni, w których pracował jako konsultant. Nieuczciwych praktyk dopuścił się w trakcie konstruowania klasyfikacji w 2012 roku. De Bôuard zasiadał wówczas na czele francuskiego Krajowego Instytutu Znaków Pochodzenia i Gwarantowanej Jakości (INAO) – instytucji, która czuwa między innymi nad prawidłowym przebiegiem klasyfikowania winnic w Bordeaux.
Czytaj więcej
Specjalistyczne pojęcia winiarskie mają ułatwić wybór. Dzięki ich znajomości wiadomo, czego można...
Wizerunek klasyfikacji z Saint-Émilion podkopało także odejście z niej dwóch innych kultowych producentów – Ausone i Cheval Blanc. Obydwaj od początku istnienia klasyfikacji zajmowali w niej najwyższe pozycje.