Niedawno z członkostwa w klasyfikacji zrezygnowali dwaj czołowi producenci win z regionu Bordeaux – Ausone and Cheval Blanc. Teraz także Château Angélus zdecydowało się opuścić klasyfikację Saint-Émilion. To efekt niedawnych wydarzeń, które mocno podkopały reputację prestiżowej dotąd klasyfikacji.
Czym jest klasyfikacja Saint-Émilion?
Château Angélus, producent win w bordoskiej apelacji Saint-Émilion, odwołał niedawno swoją kandydaturę do tamtejszej prestiżowej klasyfikacji najlepszych winiarni. Odbyło się to na tle wieloletniego procesu sądowego przeciwko właścicielowi Château Angélus, Hubertowi de Bôuard.
W listopadzie 2021 roku, de Bôuarda uznano winnym „wpuszczenia” do prestiżowej klasyfikacji winiarni, w których pracował jako konsultant. Nieuczciwych praktyk dopuścił się w trakcie konstruowania klasyfikacji w 2012 roku. De Bôuard zasiadał wówczas na czele francuskiego Krajowego Instytutu Znaków Pochodzenia i Gwarantowanej Jakości (INAO) – instytucji, która czuwa między innymi nad prawidłowym przebiegiem klasyfikowania winnic w Bordeaux.
Czytaj więcej
Specjalistyczne pojęcia winiarskie mają ułatwić wybór. Dzięki ich znajomości wiadomo, czego można spodziewać się po danym produkcie. Tyle teoria, praktyka bywa dużo bardziej skomplikowana. Co oznaczają trudne słowa na etykietach win?
Wizerunek klasyfikacji z Saint-Émilion podkopało także odejście z niej dwóch innych kultowych producentów – Ausone i Cheval Blanc. Obydwaj od początku istnienia klasyfikacji zajmowali w niej najwyższe pozycje.