Zdaniem użytkowników przewodnika gastronomicznego „Taste Atlas” „Karczma Koszwice” z miejscowości Koszwice na Górnym Śląsku zasłużyła na umieszczenie na liście najlepszych tradycyjnych lokali na świecie. Oprócz „Karczmy Koszwice” w zestawieniu znalazła się też znana krakowska restauracja „Pod Aniołami”.

„Karczma Koszwice” w czołówce najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie

Lista stu najlepszych restauracji serwujących tradycyjne potrawy powstaje co roku na podstawie głosów użytkowników popularnego przewodnika turystyczno-gastronomicznego „TasteAtlas”. Serwis publikuje swoje zestawienie na początku roku.

Czytaj więcej

Dwóch polskich szefów kuchni na liście stu najlepszych na świecie

W tegorocznym rankingu „Karczma Koszwice” zajęła 15. miejsce. Lokal założono w oddalonej o około 50 kilometrów od Opola wsi Koszwice w 1912 roku. Nie jest chyba zaskoczeniem, że specjalnościami są tu kluski śląskie i rolada z modrą kapustą.

W zestawieniu znalazła się również założona w 1983 roku krakowska restauracja „Pod Aniołami”, zajmując 66. miejsce. Można tu zjeść tradycyjny barszcz, bigos i czy pierogi.

„Karczma Koszwice” znalazła się w gronie 15 restauracji, z których większość znajduje się w dużych europejskich miastach, również w stolicach. Wszystkie są miejscami o długiej historii. Część z nich założono na początku XX wieku, a nawet w XIX i XVIII wieku.

Zresztą, w całym zestawieniu nie brakuje lokali działających od kilkuset lat. Wśród nich rekordzistką jest najstarsza restauracja w Europie (i prawdopodobnie na świecie), salzburska „St. Peter Stiftskulinarium”, założona w… 803 roku!

Praska „Café Imperial” – najlepsza tradycyjna restauracja na świecie

Pierwsze miejsce zajęła znajdująca się w Pradze „Café Imperial”. Założono ją dwa lata po „Karczmie Koszwice” – w 1914 roku. Można tu zjeść wiele tradycyjnych czeskich potraw. Wśród nich nie brakuje knedlików, zupy kulajdy czy czeskiej wersji sznycla wiedeńskiego o nazwie řízek.

Serwis „TasteAtlas” to znany wśród podróżujących smakoszy przewodnik, agregujący tysiące restauracji z tradycyjnym lokalnym jedzeniem z całego świata, rekomendowane przez miłośników jedzenia i profesjonalistów ze świata gastronomii.

Autopromocja
TYLKO U NAS

Ambasador Chin w Polsce Sun Linjiang o nowej ofercie współpracy Pekinu z Warszawą

CZYTAJ

Serwis założył chorwacki dziennikarz Matija Babić w 2015 roku. Intencją, która przyświecała mu przy tworzeniu serwisu, było zagospodarowanie niszy w segmencie przewodników po restauracjach serwujących kuchnię tradycyjną i regionalną.

W serwisie Babicia można znaleźć informacje na temat tradycyjnych regionalnych potraw i produktów, a także oryginalne przepisy na potrawy regionalne. Serwis ma formę interaktywnej mapy z wyszukiwarką, za pomocą której użytkownicy mogą znajdować restauracje i potrawy w zależności od tego, jaki zakątek świata wybiorą.

15 najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie:

1. „Café Imperial”, Praga, Czechy

2. „Da Enzo al 29”, Rzym, Włochy

3. „Commander’s Place”, Nowy Orlean, USA

4. „Café de Tacuba”, Meksyk

5. „Tri Šešira”, Belgrad, Serbia

6. „Kiskőrössy Halászcsárda”, Szeged, Węgry

7. „Tofuya Ukai”, Minato, Japonia

8. „Caru’ cu Bere”, Bukareszt, Rumunia

9. „The Olde Pink House”, Savannah, USA

10. „Jose’s Stone Crab”, Miami Beach, USA

11. „Mocotó”, São Paulo, Brazylia

12. „Schønnemann”, Kopenhaga, Dania

13. „Figlmüller”, Wiedeń, Austria

14. „Zeughauskeller”, Zurych, Szwajcaria

15. „Karczma Koszwice”, Koszwice, Polska