Słynna wiedeńska kawiarnia, Julius Meinl am Graben, zmienia logotyp. Dotąd lokal, mieszczący także delikatesy, wykorzystywał motyw głowy chłopca w fezie, t...
O tym, że na rynku brakuje mikroprocesorów czy gazu, wszyscy słyszymy. Braki dotyczą też innych gałęzi gospodarki. Efekt? Eksperci mają wątpliwości, czy na...
Niektóre wina tuż po otwarciu wydzielają taki zapach, że pierwszą myślą, jaka pojawia się w głowie, jest wylanie go do zlewu. Tymczasem pośpiech jest w tym...
Słynny producent pralin, firma Godiva, informowała klientów na pudełkach, że jej produkty pochodzą z Belgii, tymczasem produkowano je w USA. Godiva przysta...
Moskwa, jako pierwsze miasto na terenie byłego Związku Radzieckiego, dołączyła do grona metropolii, w których działają restauracje wyróżnione gwiazdkami w...
Produkcja wołowiny ma bardzo negatywny wpływ na zmiany klimatyczne. Jej producenci stoją więc przed wyborem: zmienić branżę lub przerzucić się na produkcję...
Rząd Francji podjął decyzję o oznaczeniu słynnego francuskiego sera roquefort jako produktu o niskiej wartości odżywczej. Producenci nabiału protestują.
Na butelkach win sprzedawanych w Europie niebawem pojawią się nowe oznaczenia. Dzięki nim będzie można sprawdzić, jaki skład ma dany trunek. Dlaczego pojaw...
Amerykanie borykają się z nietypowym problemem. W wielu stanach zaczyna brakować alkoholu, zwłaszcza najdroższych trunków, dlatego władze stanowe zaczęły i...
Właściciele winnic z Szampanii mają w tym roku sporo powodów do zmartwień. Oprócz słabego sezonu, sen z powiek, dosłownie, spędzają im złodzieje winogron,...
Prosek – tak nazywa się wino deserowe z Dalmacji, które na terenie UE chcieliby zarejestrować Chorwaci. Wniosek wywołał oburzenie Włochów, dla nich to prób...
Dwaj wpływowi producenci win z Bordeaux pozwani przed sądem. Zarzuca się im manipulowanie systemem klasyfikacji najsłynniejszych czerwonych win na świecie....
Przemysław Klima i Jan Sobecki znaleźli się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie Best Chef Awards. Tytuł najlepszego na świecie...
Na świecie rośnie zainteresowanie whisky. Nie chodzi jednak jedynie o walory smakowe tego trunku. Coraz więcej osób wybiera whisky wierząc, że to trunek „d...
Restauracja Noma w Kopenhadze dostała trzecią gwiazdkę w przewodniku Michelin. Dlaczego najsłynniejsza restauracja na świecie musiała czekać kilkanaście la...
Producenci z Szampanii o roczniku 2021 woleliby zapomnieć. W tym roku czekają ich dramatycznie niskie zbiory. Co spowodowało taki nieurodzaj w regionie, w...
Analiza wyników badań nad prawie półmilionowej próbie pacjentów wykazała po raz kolejny, że wino w niewielkich ilościach może mieć korzystny wpływ na serce...
Andrea Camastra, jeden z trzech szefów kuchni w Polsce, którzy zdobyli prestiżową gwiazdkę w przewodniku Michelin, otwiera niebawem nową restaurację. Co wi...