Kulinarna mekka nad Bałtykiem: wyspa Uznam wyróżniona w przewodniku Michelin

Położona przy granicy z Polską wyspa Uznam staje się mekką dla miłośników wybitnej kuchni. Na tej wyspie nad Bałtykiem, tuż przy granicy z Polską, znajdują się aż cztery restauracje wyróżnione w najnowszej edycji przewodnika kulinarnego Michelin.

Publikacja: 10.03.2022 15:50

Plaża w niemieckiej części wyspy Uznam.

Plaża w niemieckiej części wyspy Uznam.

Foto: Stephan Glauner

Malownicze lasy, piaszczyste plaże i dużo słońca. Teraz wyspa Uznam, która jest jednym z najbardziej słonecznych regionów Niemiec, stała się również zagłębiem restauracji, które znalazły się w prestiżowym przewodniku Michelin.

Uznam – „Wyspa Słońca” i gwiazdkowych restauracji

Na wyspie Uznam znajdują się aż cztery restauracje, które znalazły się w czerwonym przewodniku Michelin. To dużo, zważywszy na rozmiary i kameralny charakter tego zakątka Niemiec.

Jedną z tych restauracji jest „Kulmeck”, znajdująca się w nadbałtyckim Heringsdorfie, urokliwym kurorcie, bardzo popularnym wśród Niemców. Miasto słynie z przepięknej, eklektycznej architektury, długiego, piaszczystego wybrzeża i drugiego co do wielkości (po sopockim) molo w Europie.

To właśnie tam, przy ulicy, Kulmstraße 17 nieopodal plaży, znajduje się jedno z najciekawszych miejsc na gastronomicznej mapie wyspy – restauracja „Kulmeck”. Szefem kuchni jest jeden z najlepszych niemieckich kucharzy, Tom Wickboldt.

Czytaj więcej

„Nie promować Moskwy”. Restauracje z Rosji wyrzucone z przewodników kulinarnych

Inspektorów Michelina urzekł bezpretensjonalny i zarazem szykowny wystrój wnętrz restauracji, wyjątkowo miła obsługa, a przede wszystkim – kreatywność szefa kuchni. Wickboldt w każdej swojej potrawie stara się bowiem wyeksponować wszystkie walory i charakter głównego składnika. W październiku 2021 roku Wickboldt zdobył dla „Kulmecka” pierwszą gwiazdkę Michelin.

Wcześniej szef kuchni pracował w „O'Room”, drugiej na wyspie Uznam restauracji uhonorowanej gwiazdką Michelin. Było to w 2017 roku, czyli za „kadencji” Wickboldta. Co ciekawe, również „O’Room” znajduje się w Heringsdorfie – a nawet przy tej samej ulicy, co „Kulmeck”.

Obecnie szefem kuchni „O’Roomu” jest André Kähler, któremu nadal udaje się utrzymać gwiazdkę Michelin. W przewodniku Michelin czytamy, że tym, co wyróżnia tę restaurację, jest nowoczesna kuchnia w klimacie casual fine dining, oczywiście na bazie regionalnych produktów najwyższej jakości.

Heringsdorf i Ahlbeck – kierunki dla smakoszy na Uznamie

W Heringstorfie, pod adresem Delbrückstraße 10, czyli dosłownie kilka kroków od „Kulmecka” i „O’Roomu”, znajduje się też należąca do czterogwiazdkowego hotelu Travel Charme Strandidyll elegancka restauracja „Belvedere”. Szefem kuchni jest w niej Christian Somann.

Przeszklone ściany przestrzeni na czwartym piętrze budynku pozwalają podziwiać malownicze widoki z morzem, plażą i stylową architekturą miasta. A co na talerzu? „Bardzo ambitne” – jak piszą autorzy przewodnika – propozycje, wśród których znajdują się również interesujące opcje dla wegetarian.

W czerwonym przewodniku Michelin znalazła się jeszcze jedna restauracja – w przylegającej do Heringsdorfu miejscowości Ahlbeck. Tam, przy ulicy Kaiserstraße 1, działa „Kaisers Eck”, w której na stanowisku szefa kuchni pracuje Fred Quaisser.

W 2021 roku restaurację uhonorowano wyróżnieniem „Bib Gourmand”. Odznaczenie to otrzymują restauracje o wyjątkowo przyjaznej atmosferze i dobrej relacji cen dań do ich jakości. Inspektorzy Michelin docenili w „Kaisers Eck” i jedno, i drugie.

Uzasadnienie wyróżnienia głosi, że kuchnia autorstwa Freda Quaissera stanowi ciekawą mieszankę kuchni międzynarodowej i regionalnej. Potrawy bazują na świeżych produktach i są „pełne smaku”.

Malownicze lasy, piaszczyste plaże i dużo słońca. Teraz wyspa Uznam, która jest jednym z najbardziej słonecznych regionów Niemiec, stała się również zagłębiem restauracji, które znalazły się w prestiżowym przewodniku Michelin.

Uznam – „Wyspa Słońca” i gwiazdkowych restauracji

Pozostało jeszcze 91% artykułu
Restauracje
Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend
Restauracje
Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście
Restauracje
Wspólna akcja słynnych paryskich restauracji. Kolekcjonerzy się obłowią
Restauracje
Kuchenna „rewolucja” w najsłynniejszej polskiej restauracji. „Czas na nowe”
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Restauracje
Szefowie kuchni w Europie rezygnują z łososia w menu. Pojawił się następca