Malownicze lasy, piaszczyste plaże i dużo słońca. Teraz wyspa Uznam, która jest jednym z najbardziej słonecznych regionów Niemiec, stała się również zagłębiem restauracji, które znalazły się w prestiżowym przewodniku Michelin.

Uznam – „Wyspa Słońca” i gwiazdkowych restauracji

Na wyspie Uznam znajdują się aż cztery restauracje, które znalazły się w czerwonym przewodniku Michelin. To dużo, zważywszy na rozmiary i kameralny charakter tego zakątka Niemiec.

Jedną z tych restauracji jest „Kulmeck”, znajdująca się w nadbałtyckim Heringsdorfie, urokliwym kurorcie, bardzo popularnym wśród Niemców. Miasto słynie z przepięknej, eklektycznej architektury, długiego, piaszczystego wybrzeża i drugiego co do wielkości (po sopockim) molo w Europie.

To właśnie tam, przy ulicy, Kulmstraße 17 nieopodal plaży, znajduje się jedno z najciekawszych miejsc na gastronomicznej mapie wyspy – restauracja „Kulmeck”. Szefem kuchni jest jeden z najlepszych niemieckich kucharzy, Tom Wickboldt.

Czytaj więcej

„Nie promować Moskwy”. Restauracje z Rosji wyrzucone z przewodników kulinarnych

Inspektorów Michelina urzekł bezpretensjonalny i zarazem szykowny wystrój wnętrz restauracji, wyjątkowo miła obsługa, a przede wszystkim – kreatywność szefa kuchni. Wickboldt w każdej swojej potrawie stara się bowiem wyeksponować wszystkie walory i charakter głównego składnika. W październiku 2021 roku Wickboldt zdobył dla „Kulmecka” pierwszą gwiazdkę Michelin.

Wcześniej szef kuchni pracował w „O'Room”, drugiej na wyspie Uznam restauracji uhonorowanej gwiazdką Michelin. Było to w 2017 roku, czyli za „kadencji” Wickboldta. Co ciekawe, również „O’Room” znajduje się w Heringsdorfie – a nawet przy tej samej ulicy, co „Kulmeck”.

Obecnie szefem kuchni „O’Roomu” jest André Kähler, któremu nadal udaje się utrzymać gwiazdkę Michelin. W przewodniku Michelin czytamy, że tym, co wyróżnia tę restaurację, jest nowoczesna kuchnia w klimacie casual fine dining, oczywiście na bazie regionalnych produktów najwyższej jakości.

Heringsdorf i Ahlbeck – kierunki dla smakoszy na Uznamie

W Heringstorfie, pod adresem Delbrückstraße 10, czyli dosłownie kilka kroków od „Kulmecka” i „O’Roomu”, znajduje się też należąca do czterogwiazdkowego hotelu Travel Charme Strandidyll elegancka restauracja „Belvedere”. Szefem kuchni jest w niej Christian Somann.

Przeszklone ściany przestrzeni na czwartym piętrze budynku pozwalają podziwiać malownicze widoki z morzem, plażą i stylową architekturą miasta. A co na talerzu? „Bardzo ambitne” – jak piszą autorzy przewodnika – propozycje, wśród których znajdują się również interesujące opcje dla wegetarian.

W czerwonym przewodniku Michelin znalazła się jeszcze jedna restauracja – w przylegającej do Heringsdorfu miejscowości Ahlbeck. Tam, przy ulicy Kaiserstraße 1, działa „Kaisers Eck”, w której na stanowisku szefa kuchni pracuje Fred Quaisser.

W 2021 roku restaurację uhonorowano wyróżnieniem „Bib Gourmand”. Odznaczenie to otrzymują restauracje o wyjątkowo przyjaznej atmosferze i dobrej relacji cen dań do ich jakości. Inspektorzy Michelin docenili w „Kaisers Eck” i jedno, i drugie.

Uzasadnienie wyróżnienia głosi, że kuchnia autorstwa Freda Quaissera stanowi ciekawą mieszankę kuchni międzynarodowej i regionalnej. Potrawy bazują na świeżych produktach i są „pełne smaku”.