Rozpoczęła się 20., jubileuszowa edycja kongresu gastronomicznego „Madrid Fusion”. Jednym z prominentnych gości i ambasadorów wydarzenia będzie Robert de Niro, którego w trakcie prywatnego obiadu nakarmią najważniejsze nazwiska ze świata gastronomii.

Obiad dla Roberta de Niro. Gotują najlepsi szefowie kuchni

1 marca 2022 roku Robert de Niro zasiądzie wraz z osobą towarzyszącą za stołem, na którym jedna po drugiej będą pojawiać się potrawy przyrządzone przez najwybitniejszych kucharzy na świecie. Będzie to pierwszy raz, kiedy cała piątka stanie ramię w ramię, aby wspólnie przygotować ucztę.

Autorami dań będą: Joan Roca, właściciel restauracji „El Celler de Can Roca” w Gironie, Mauro Colagreco z „Mirazur” w Menton we Francji, Martín Berasategui prowadzący pod swoim nazwiskiem restaurację w Lasarte-Oria w Kraju Basków, Quique Dacosta – konsultant kulinarny w madryckim hotelu Ritz i właściciel restauracji w hiszpańskiej Denii, a także José Andrés – założyciel fundacji World Central Kitchen. Ten ostatni zaangażował się ostatnio w pomoc dla ofiar wojny na Ukrainie.

Menu dla Roberta de Niro będzie składało się z 16 dań. Obiad rozpocznie się od sześciu przystawek, po których na stole pojawi się kolejno osiem dań głównych. Ucztę zakończą dwa desery.

Czytaj więcej

Warszawski hotel Roberta De Niro otwarty. Byliśmy w środku

Jak podaje dziennikarz serwisu „El Pais” Paz Álvarez, w menu będą królowały najważniejsze elementy kuchni śródziemnomorskiej, a więc: oryginalna iberyjska szynka, krewetki z Dénii i Palamos, tuńczyk, szparagi, morszczuk, ryż, czarna kaczka z Albufery, trufla, a także węgorz i kawior.

Zdradzono już, że na przykład zadaniem Martína Berasategui będzie przyrządzenie karmelizowanego mille-feuille z wędzonego węgorza z foie gras, szalotką i zielonym jabłkiem. Szef kuchni ugotuje również polędwiczki z morszczuka z tradycyjnym baskijskim gulaszem rybnym o nazwie kokotxas z emulsją kawową i papryką. Z kolei Joan Roca ma w planie mrożoną terrinę z białych szparagów i trufli.

Amerykański aktor i współwłaściciel sieci hoteli Nobu zje wszystkie te rarytasy w prywatnej atmosferze, w luksusowych wnętrzach apartamentu hotelu Mandarin Oriental Ritz w Madrycie.

„Madrid Fusion” – fuzja gwiazd światowej gastronomii

Robert de Niro nie weźmie za swoją „rolę” żadnego wynagrodzenia, ale również nic nie zapłaci za spektakularną ucztę. Ceny za noc w luksusowym pokoju madryckiego hotelu zaczynają się od niemal 4 tysięcy euro. Nic więc dziwnego, że aktor jeszcze w maju 2021 roku ochoczo zgodził się na propozycję spożycia ekskluzywnego obiadu i oficjalnie potwierdził na Twitterze swoją obecność.

„Madrid Fusión Alimentos de España” to jeden z najważniejszych międzynarodowych kongresów gastronomicznych. Co roku odbywa się w stolicy Hiszpanii i zjeżdżają się na niego szefowie kuchni z najlepszych restauracji całego świata.

W tym roku hasło przewodnie kongresu brzmi: „Beyond Ingredients”, czyli „poza składnikami”. Tematyka tegorocznego zjazdu będzie więc obracać się nie tylko wokół tak kluczowego aspektu jak najwyższej jakości produkt, ale przede wszystkim wokół technik przyrządzania potraw.

Uczestnicy kongresu będą omawiać na przykład tajniki grillowania na otwartym ogniu, a także takie najnowsze technologie termicznej obróbki żywności jak na przykład gotowanie ultrasoniczne. Nie zabraknie też kwestii powrotów do tradycyjnych technik gotowania i przyrządzania potraw w… mikrofalówce.

Na kongresie pojawią się między innymi takie kultowe postaci światowej sceny gastronomiznej jak René Redzepi z kopenhaskiej „Nomy”, Dabiz Muñoz z madryckiego „DiverXO”, Massimo Bottura z „Osteria Francescana” w Modenie czy Yoshihiro Narisawa z tokijskiej restauracji „Narisawa”.