Duńczycy triumfują w słynnym konkursie kulinarnym. Wygrali daniem z ziemniaka

W europejskim etapie słynnego konkursu kulinarnego Bocuse d’Or zwyciężyła reprezentacja Danii. Polscy szefowie kuchni biorący udział w konkursie zajęli dalekie miejsce. Jedną z kluczowych konkurencji okazało się danie z ziemniaków.

Publikacja: 25.03.2022 15:18

Bocuse d'Or to jeden z najsłynniejszych na świecie konkursów kulinarnych.

Bocuse d'Or to jeden z najsłynniejszych na świecie konkursów kulinarnych.

Foto: Sebastian Coman Photography

Na podium europejskich eliminacji najbardziej prestiżowego konkursu gastronomicznego na świecie stanęli w tym roku młodzi kucharze z Danii, Węgier i Norwegii. Reprezentujący Polskę Jakub Kacprzak znalazł się na 14. miejscu, nie udało mu się więc zakwalifikować do wielkiego finału.

Duńczycy: mistrzowie w gotowaniu ziemniaka i nie tylko

Przyrządzenie dania na talerzu było jedną dwóch konkurencji, w której swoje umiejętności zaprezentowali uczestnicy Bocuse d’Or – konkursu, w którym co roku biorą udział młodzi i utalentowani zwycięzcy krajowych eliminacji.

W 2022 roku elementem obowiązkowym potrawy „talerzowej” był ziemniak, a konkretnie jego trzy odmiany: coronada, anuszka i medison. Drugą konkurencją było przyrządzenie dania na platerze. Jego tematem były w tym roku: comber i udziec z sarny oraz kacza wątróbka. Dodatkowym utrudnieniem jest wymóg, aby produktom tym towarzyszyła kwaśna śmietana i… serek wiejski.

Czytaj więcej

Wspiera go Jeff Bezos: słynny kucharz przyjechał do Polski. Gotuje dla uchodźców

Złoty medal zdobyła drużyna z Danii pod przewodnictwem Briana Marka Hansena, szefa kuchni w uhonorowanej gwiazdką Michelin restauracji Søllerød Kro w niewielkiej miejscowości Holte, oraz młodej commis chef Elisabeth Madsen.

Ich pomysłem na opracowanie ziemniaka była wyrafinowana wiosenna kompozycja z zielonymi warzywami, grzybami, duńskim masłem, pigwą, żółtkiem oraz ravioli z orzechami i wędzonym serem. Do tego świeże przyprawy, zielony groszek, jabłko Granny Smith, werbena i świeże jadalne kwiaty.

Brak jakichkolwiek błędów, precyzja i kreatywność w przygotowaniu tej potrawy oraz dania mięsnego przyniosły kucharzom z Danii zwycięstwo.

Srebro powędrowało do zespołu węgierskiego z Bence Dalnokim, sous chefem z gwiazdkowej restauracji Stand w Budapeszcie. Brązowy medal trafił z kolei do zespołu szwedzkiego. Na jego czele stał Filip August Bendi z Thon Hotel Bristol w Oslo, który swoje umiejętności szlifował między innymi w kopenhaskiej Nomie.

Trzy powyższe zespoły oraz te, które znalazły się w pierwszej dziesiątce europejskiego etapu konkursu Bocuse d’Or, pojadą na wielki finał w Lyonie w styczniu 2023 roku.

Bocuse d’Or – szczyt marzeń młodych kucharzy

Na liście 17 zespołów z całego świata Polacy zajęli 14. pozycję. Wyprzedziliśmy tym samym Holandię, Litwę i Turcję.

Tuż za podium znalazły się praktycznie same kraje skandynawskie. Czwarte miejsce zajęła Szwecja, a za nią uplasowały się kolejno Islandia i Finlandia. Tak wysokie pozycje świadczą o tym, że skandynawska myśl gastronomiczna w skali Europy nieustannie trzyma bardzo wysoki poziom.

Warto w tym kontekście wymienić młodą szwedzką adeptkę sztuki kulinarnej, Thildę Martensson. Na tegorocznym konkursie Bocuse d’Or studentka Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Sztokholmie zdobyła tytuł „Best Commis Chef”, czyli najlepszego ucznia szefa kuchni.

W 2023 roku gospodarzem europejskich eliminacji konkursu Bocuse d’Or będzie Polska. Być może dla naszych młodych i utalentowanych kucharzy będzie to mocny impuls, aby powalczyć o podium i prestiż, jaki niesie ze sobą miejsce w czołówce zwycięzców.

Bocuse d’Or 2022 – lista zwycięzców:

1. Dania

2. Węgry

3. Norwegia

4. Szwecja

5. Islandia

6. Finlandia

7. Francja

8. Wielka Brytania

9. Szwajcaria

10. Belgia

11. Estonia

12. Słowacja

13. Hiszpania

Jak oni gotują
„Tanie, a smaczne”. Nigella Lawson proponuje przepisy kulinarne na trudne czasy