Na podium europejskich eliminacji najbardziej prestiżowego konkursu gastronomicznego na świecie stanęli w tym roku młodzi kucharze z Danii, Węgier i Norwegii. Reprezentujący Polskę Jakub Kacprzak znalazł się na 14. miejscu, nie udało mu się więc zakwalifikować do wielkiego finału.
Duńczycy: mistrzowie w gotowaniu ziemniaka i nie tylko
Przyrządzenie dania na talerzu było jedną dwóch konkurencji, w której swoje umiejętności zaprezentowali uczestnicy Bocuse d’Or – konkursu, w którym co roku biorą udział młodzi i utalentowani zwycięzcy krajowych eliminacji.
W 2022 roku elementem obowiązkowym potrawy „talerzowej” był ziemniak, a konkretnie jego trzy odmiany: coronada, anuszka i medison. Drugą konkurencją było przyrządzenie dania na platerze. Jego tematem były w tym roku: comber i udziec z sarny oraz kacza wątróbka. Dodatkowym utrudnieniem jest wymóg, aby produktom tym towarzyszyła kwaśna śmietana i… serek wiejski.
Czytaj więcej
Jose Andres, hiszpańsko–amerykański szef kuchni oraz wolontariusze prowadzonej przez niego organizacji charytatywnej „World Central Kitchen” przyjechali do Medyki, miasta na granicy Polski i Ukrainy do którego trafiają setki tysięcy uchodźców.
Złoty medal zdobyła drużyna z Danii pod przewodnictwem Briana Marka Hansena, szefa kuchni w uhonorowanej gwiazdką Michelin restauracji Søllerød Kro w niewielkiej miejscowości Holte, oraz młodej commis chef Elisabeth Madsen.
Ich pomysłem na opracowanie ziemniaka była wyrafinowana wiosenna kompozycja z zielonymi warzywami, grzybami, duńskim masłem, pigwą, żółtkiem oraz ravioli z orzechami i wędzonym serem. Do tego świeże przyprawy, zielony groszek, jabłko Granny Smith, werbena i świeże jadalne kwiaty.
Brak jakichkolwiek błędów, precyzja i kreatywność w przygotowaniu tej potrawy oraz dania mięsnego przyniosły kucharzom z Danii zwycięstwo.
Srebro powędrowało do zespołu węgierskiego z Bence Dalnokim, sous chefem z gwiazdkowej restauracji Stand w Budapeszcie. Brązowy medal trafił z kolei do zespołu szwedzkiego. Na jego czele stał Filip August Bendi z Thon Hotel Bristol w Oslo, który swoje umiejętności szlifował między innymi w kopenhaskiej Nomie.
Trzy powyższe zespoły oraz te, które znalazły się w pierwszej dziesiątce europejskiego etapu konkursu Bocuse d’Or, pojadą na wielki finał w Lyonie w styczniu 2023 roku.
Bocuse d’Or – szczyt marzeń młodych kucharzy
Na liście 17 zespołów z całego świata Polacy zajęli 14. pozycję. Wyprzedziliśmy tym samym Holandię, Litwę i Turcję.
Tuż za podium znalazły się praktycznie same kraje skandynawskie. Czwarte miejsce zajęła Szwecja, a za nią uplasowały się kolejno Islandia i Finlandia. Tak wysokie pozycje świadczą o tym, że skandynawska myśl gastronomiczna w skali Europy nieustannie trzyma bardzo wysoki poziom.
Warto w tym kontekście wymienić młodą szwedzką adeptkę sztuki kulinarnej, Thildę Martensson. Na tegorocznym konkursie Bocuse d’Or studentka Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Sztokholmie zdobyła tytuł „Best Commis Chef”, czyli najlepszego ucznia szefa kuchni.
W 2023 roku gospodarzem europejskich eliminacji konkursu Bocuse d’Or będzie Polska. Być może dla naszych młodych i utalentowanych kucharzy będzie to mocny impuls, aby powalczyć o podium i prestiż, jaki niesie ze sobą miejsce w czołówce zwycięzców.
Bocuse d’Or 2022 – lista zwycięzców:
1. Dania
2. Węgry
3. Norwegia
4. Szwecja
5. Islandia
6. Finlandia
7. Francja
8. Wielka Brytania
9. Szwajcaria
10. Belgia
11. Estonia
12. Słowacja
13. Hiszpania
14. Polska
15. Holandia
16. Litwa
17. Turcja