Na podium europejskich eliminacji najbardziej prestiżowego konkursu gastronomicznego na świecie stanęli w tym roku młodzi kucharze z Danii, Węgier i Norwegii. Reprezentujący Polskę Jakub Kacprzak znalazł się na 14. miejscu, nie udało mu się więc zakwalifikować do wielkiego finału.
Duńczycy: mistrzowie w gotowaniu ziemniaka i nie tylko
Przyrządzenie dania na talerzu było jedną dwóch konkurencji, w której swoje umiejętności zaprezentowali uczestnicy Bocuse d’Or – konkursu, w którym co roku biorą udział młodzi i utalentowani zwycięzcy krajowych eliminacji.
W 2022 roku elementem obowiązkowym potrawy „talerzowej” był ziemniak, a konkretnie jego trzy odmiany: coronada, anuszka i medison. Drugą konkurencją było przyrządzenie dania na platerze. Jego tematem były w tym roku: comber i udziec z sarny oraz kacza wątróbka. Dodatkowym utrudnieniem jest wymóg, aby produktom tym towarzyszyła kwaśna śmietana i… serek wiejski.
Czytaj więcej
Jose Andres, hiszpańsko–amerykański szef kuchni oraz wolontariusze prowadzonej przez niego organizacji charytatywnej „World Central Kitchen” przyjechali do Medyki, miasta na granicy Polski i Ukrainy do którego trafiają setki tysięcy uchodźców.
Złoty medal zdobyła drużyna z Danii pod przewodnictwem Briana Marka Hansena, szefa kuchni w uhonorowanej gwiazdką Michelin restauracji Søllerød Kro w niewielkiej miejscowości Holte, oraz młodej commis chef Elisabeth Madsen.