Szef francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych zaproponował, aby na butelkach wina umieszczać oznaczenie kwalifikujące wino do grupy najbardziej niezdrowych produktów żywnościowych. We Włoszech zawrzało. Zdaniem włoskich winiarzy godzi to w wizerunek wina – a także w interesy branży, którą reprezentują.
Burza w kieliszku wina: włoscy winiarze kontra Parlament Europejski
Nutri-Score to pięciostopniowy system oznaczania produktów żywnościowych na podstawie ich składu, na przykład ilości kalorii, tłuszczów nasyconych, cukru i soli, a także witamin, mikroelementów czy protein.
Na początku lutego Komisja Europejska podsumowała dyskusję nad sposobami zapobiegania nowotworom w Unii Europejskiej stwierdzeniem, że nie ma czegoś takiego jak bezpieczna dawka alkoholu. Uznano, że trzeba w takim razie opracować stosowny system oznaczania butelek win, które uwzględni tę informację.
Stojący na czele francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych Serge Hercberg opublikował tweeta z propozycją, abym nadać winu nieistniejącą na razie kategorię „F” (system Nutri-Score obejmuje oznaczenia od A do E) na oznaczenie produktów niebezpiecznych dla zdrowia. Wywołało to oburzenie włoskich winiarzy.
Czytaj więcej
Komisja Europejska podjęła bezprecedensową decyzję, która będzie mieć ogromne konsekwencje dla eu...