Analitycy znanego serwisu winiarskiego „Wine Searcher” zaktualizowali niedawno swoje zestawienie ocen roczników win z poszczególnych regionów winiarskich z ostatnich stu lat. Zdaniem autorów zestawienia niebagatelny wpływ na rosnące oceny roczników win mają wyższe temperatury, które powodują lepsze dojrzewanie winogron.
Jakość win mocno w górę
Ostatnie lata przyniosły rekordowe temperatury na całym świecie. Odbiło się to na całym rolnictwie, a więc również i na winiarstwie. Część ciepłych regionów zmaga się z upałami, a w niektórych regionach kapryśna pogoda przyniosła prawdziwe klęski żywiołowe. W przypadku niektórych producentów nagłe ulewy czy wiosenne przymrozki zaprzepaściły całe zbiory.
Jeżeli jednak przyjrzeć się ocenom roczników na „Wine Searcherze” z poszczególnych apelacji winiarskich z ostatnich 20 lat, nasuwają się ciekawe wnioski. Z zebranych danych jasno wynika, że od kiedy efekty globalnego ocieplenia zaczęły coraz bardziej dawać się we znaki winiarzom, oceny roczników, zamiast spadać, ustawicznie rosną.
Czytaj więcej
Co oznaczają określenia „wino półwytrawne” i „wino półsłodkie”? To pytanie zadaje sobie wiele osób w sklepach czy restauracjach. Czym wina półwytrawne czy półsłodkie różnią się od win wytrawnych czy słodkich?
Eksperci winiarscy oceniają roczniki w poszczególnych regionach według stupunktowej skali, którą opracował słynny amerykański ekspert winiarskiego Robert Parker. W ostatnich latach średnie oceny roczników win coraz bardziej zbliżają się do setki.