Niemało rosyjskich win jakością i poziomem procesu ich produkcji dorównują swoim zachodnim odpowiednikom. I całkiem niemało win z Federacji Rosyjskiej zrobiło dobre wrażenie na sędziach w międzynarodowych konkursach winiarskich.

W Rosji powstaje nie tylko „igristoje”

Produkcja najlepszych win koncentruje się w Rosji wokół Morza Czarnego i nad południowym wybrzeżem Morza Azowskiego, gdzie panują znakomite warunki do uprawy winorośli. Znajdują się tam najważniejsze winiarnie wytwarzające jakościowe wina.

Prawdziwą dumą Rosji od ponad 150 lat jest tamtejszy odpowiednik szampana – wino musujące Abrau Durso. Powstaje w położonej nad jeziorem Abrau winiarni w miejscowości Abrau Diurso niedaleko Noworosyjska w Kraju Krasnodarskim na południu Federacji Rosyjskiej. To największy region winiarski Rosji, leżący niedaleko wybrzeża Morza Czarnego. Soczi od Abrau dzieli ponad 200 kilometrów w linii prostej.

Winnicę w Abrau Diurso założono na podstawie dekretu Aleksandra II Romanowa, miała dostarczać jakościowe wina na carski dwór. Przełomowy w historii winnicy był 1896 rok, a główną postacią – urodzony w Starej Wsi pod Warszawą książę Lew Golicyn.

Pionier komercyjnej produkcji wysokiej jakości win musujących w Rosji zaprosił do Abrau Diurso ekspertów z Francji, aby wprowadzić tam tradycyjną, czyli szampańską metodę produkcji. Winiarnia przetrwała rewolucyjną zawieruchę i czasy ZSRR, choć wtedy wina zmieniły nazwę na „Sowietskoje Szampanskoje”.

Czytaj więcej

Bogaci Rosjanie chętnie kupowali prestiżowe winnice w Europie. Teraz je stracą?

Dziś Abrau Diurso to wiodący producent win musujących w Rosji. Właścicielem winiarni jest rosyjski biznesmen Borys Titow. Oprócz winiarni, częścią posiadłości jest też hotel, spa i restauracja.

W Kraju Krasnodarskim funkcjonuje wiele innych winiarni, część z nich może poszczycić się równie długą historią, co Abrau Durso. Jedną z nich jest ponad 150-letnia winiarnia Myschako. Inne winiarscy giganci to Kuban Vino nad Morzem Azowskim i Fanagoria. Nazwa tego ostatniego odnosi się do położonego w tamtej okolicy założonego przez starożytnych Greków miasta.

Wina z powyższych i z wielu innych winiarni z tego regionu nagradzano między innymi w brytyjskim konkursie International Wine & Spirit Competition, docenił je też słynny krytyk winiarski, Robert Parker.

Winiarstwo w Rosji: długa historia i rosnący potencjał

Historia winiarstwa między Morzem Czarnym a Kaspijskim jest znacznie dłuższa niż historia Rosji – liczy się ją w tysiącach lat. Niektórzy eksperci twierdzą, że to właśnie ten obszar jest najstarszym regionem winiarskim na świecie.

Dzięki wchłonięciu takich krajów jak Gruzja, Armenia czy Mołdawia Związek Radziecki przez kilkadziesiąt lat był winiarską potęgą. Rozpad ZSSR pozbawił ten kraj pozycji czwartego największego producenta wina na świecie, choć ze względu na industrializację produkcji wina jego jakość nie szła w parze z ilością.

Do podkopania sytuacji rosyjskiego winiarstwa przyczyniła się też polityka Michaiła Gorbaczowa, której celem była walka z alkoholizmem. Wiele znakomitych winnic wykarczowano i zniszczono wyposażenie winiarni.

Od początku XXI wieku rosyjskie winiarstwo stopniowo się odradzało. Oprócz wspomnianego Kraju Krasnodarskiego, jakościowe wina powstają między innymi w okolicy Rostowa nad Donem, w Kraju Stawropolskim i w Dagestanie.