Niemało rosyjskich win jakością i poziomem procesu ich produkcji dorównują swoim zachodnim odpowiednikom. I całkiem niemało win z Federacji Rosyjskiej zrobiło dobre wrażenie na sędziach w międzynarodowych konkursach winiarskich.
W Rosji powstaje nie tylko „igristoje”
Produkcja najlepszych win koncentruje się w Rosji wokół Morza Czarnego i nad południowym wybrzeżem Morza Azowskiego, gdzie panują znakomite warunki do uprawy winorośli. Znajdują się tam najważniejsze winiarnie wytwarzające jakościowe wina.
Prawdziwą dumą Rosji od ponad 150 lat jest tamtejszy odpowiednik szampana – wino musujące Abrau Durso. Powstaje w położonej nad jeziorem Abrau winiarni w miejscowości Abrau Diurso niedaleko Noworosyjska w Kraju Krasnodarskim na południu Federacji Rosyjskiej. To największy region winiarski Rosji, leżący niedaleko wybrzeża Morza Czarnego. Soczi od Abrau dzieli ponad 200 kilometrów w linii prostej.
Winnicę w Abrau Diurso założono na podstawie dekretu Aleksandra II Romanowa, miała dostarczać jakościowe wina na carski dwór. Przełomowy w historii winnicy był 1896 rok, a główną postacią – urodzony w Starej Wsi pod Warszawą książę Lew Golicyn.
Pionier komercyjnej produkcji wysokiej jakości win musujących w Rosji zaprosił do Abrau Diurso ekspertów z Francji, aby wprowadzić tam tradycyjną, czyli szampańską metodę produkcji. Winiarnia przetrwała rewolucyjną zawieruchę i czasy ZSRR, choć wtedy wina zmieniły nazwę na „Sowietskoje Szampanskoje”.