Franciacorta to najbardziej ekskluzywne wino musujące produkowane we Włoszech. Jego rosnąca popularność stała się powodem zmartwień dla producentów prosecco a nawet szampana. Co sprawia, że franciacorta stała się tak popularna?
Franciacorta – włoski „szampan”
Franciacorta to produkowane we włoskiej Lombardii wino musujące, które powstaje metodą tradycyjną – tą samą, którą wytwarza się szampany. Franciacortę produkuje się głównie na bazie szczepu chardonnay, a także pinot nero i pinot blanco, a od niedawna także lokalnego erbamat.
Aromaty wina są eleganckie i bogate, z dominacją żółtych owoców sadu i kwiatów. W cieplejszych rocznikach zyskują one bardziej tropikalny charakter, a w miarę dojrzewania rozwijają się akcenty brioszki, skórki dobrze wypieczonego chleba czy orzechów.
W odróżnieniu od szampanów, historia franciacorty jest dość krótka – produkuje się ją od lat 60. ubiegłego stulecia. Wśród koneserów win franciacorta cieszy się jednak sporym uznaniem.
Czytaj więcej
Co oznaczają określenia „wino półwytrawne” i „wino półsłodkie”? To pytanie zadaje sobie wiele osób w sklepach czy restauracjach. Czym wina półwytrawne czy półsłodkie różnią się od win wytrawnych czy słodkich?