Fotografka Kasia Ciesielska-Faber wygrała międzynarodowy konkurs fotografii kulinarnej. Zajęła pierwsze miejsce w kategorii zdjęć zrobionych smartfonem.
W szkołach publicznych w Rzymie raz w tygodniu serwowane będą ukraińskie potrawy. To okazja do tego, by młodzi Włosi poznali bliżej ukraińską kuchnię, z kt...
Częstowanie dzieci piwem bezalkoholowym jest w Czechach popularne. W końcu w tym kraju piwo to trunek narodowy, a piwiarnie to tradycyjne miejsca spotkań....
Przybywa winnic w krajach, które kompletnie nie kojarzą się z winiarstwem. Mowa o Wielkiej Brytanii, a także o krajach skandynawskich. Czy to znak, że era...
Na Ziemi osiągnęli już wszystko. Teraz najlepsi szefowie kuchni na świecie chcą kulinarnie podbić kosmos. Niebawem kosmonauci na orbicie Ziemi będą jedli n...
Pandemia, a teraz wojna w Ukrainie – te wydarzenia niekorzystnie wpływają także na branżę winiarską. Rosną koszty wprowadzania wina do sprzedaży, a duży ud...
Wino produkowane na bazie wody i cukru, ale bez udziału winogron? Na Sycylii wszystko jest możliwe. Jeden z tamtejszych producentów wprowadził na rynek mil...
Wprowadzony przez UE zakaz eksportu produktów luksusowych oznacza, że do Rosji, z uwagi na sankcje, nie wjedzie francuski szampan. To jednak nie bardzo mar...
W europejskim etapie słynnego konkursu kulinarnego Bocuse d’Or zwyciężyła reprezentacja Danii. Polscy szefowie kuchni biorący udział w konkursie zajęli dal...
W ostatnich kilkunastu latach rosyjscy miliarderzy kupowali udziały w prestiżowych europejskich winnicach. Jednak ich wpływy w tej branży stopniowo się kur...
Władze Barcelony podjęły przełomową decyzję i zakazały otwierania w centrum miasta tak zwanych „restauracji widmo”. Zakaz obejmuje też sklepy sprzedające p...
Oswoiliśmy się z weganizmem. To nie kwestia chwilowej zmiany diety. W Polsce weganizm jest bardzo popularnym fenomenem i myślę, że przeszliśmy nad nim do p...
Jak będzie smakować wino z regionu Bordeaux w 2050 roku? W tym zdaniu nie ma błędu. Jeden z najbardziej znanych francuskich producentów win chce przeprowad...
Położona przy granicy z Polską wyspa Uznam staje się mekką dla miłośników wybitnej kuchni. Na tej wyspie nad Bałtykiem, tuż przy granicy z Polską, znajdują...
Nie będzie kolejnego przewodnika Michelin po rosyjskich restauracjach. Wydawca publikacji, będącej „biblią” branży gastronomicznej, zawiesił rekomendacje d...
Patagonia to najbardziej na południe wysunięta apelacja winiarska Argentyny. Tamtejsi winiarze zamierzają wywalczyć dla siebie wyłączność na używanie nazwy...
Jose Andres, hiszpańsko–amerykański szef kuchni oraz wolontariusze prowadzonej przez niego organizacji charytatywnej „World Central Kitchen” przyjechali do...
Robert de Niro został ambasadorem międzynarodowego kongresu szefów kuchni. W zamian za swoją pracę amerykański aktor nie chce pieniędzy, poprosił za to o t...
Oszustwa na rynku wina i podrabianie znanych i cennych trunków stało się coraz powszechniejsze. Fałszerze są coraz bardziej profesjonalni. Fałszerstwa wymu...
Chińskie wina dotąd nie miały dobrej prasy. Eksperci patrzyli na nie z pobłażaniem, nie widząc w nich potencjału. To się jednak zmienia, a najlepsi francus...