Reklama
Rozwiń

Barcelona jako pierwsza mówi dość: „restauracje widmo” znikną z centrum miasta

Władze Barcelony podjęły przełomową decyzję i zakazały otwierania w centrum miasta tak zwanych „restauracji widmo”. Zakaz obejmuje też sklepy sprzedające p...

Zuzanna Skalska: Polska staje się rajem dla wegan i wegetarian

Oswoiliśmy się z weganizmem. To nie kwestia chwilowej zmiany diety. W Polsce weganizm jest bardzo popularnym fenomenem i myślę, że przeszliśmy nad nim do p...

Jak będzie smakować wino w 2050 roku? Francuscy winiarze chcą zrobić eksperyment

Jak będzie smakować wino z regionu Bordeaux w 2050 roku? W tym zdaniu nie ma błędu. Jeden z najbardziej znanych francuskich producentów win chce przeprowad...

Kulinarna mekka nad Bałtykiem: wyspa Uznam wyróżniona w przewodniku Michelin

Położona przy granicy z Polską wyspa Uznam staje się mekką dla miłośników wybitnej kuchni. Na tej wyspie nad Bałtykiem, tuż przy granicy z Polską, znajdują...

„Nie promować Moskwy”. Restauracje z Rosji wyrzucone z przewodników kulinarnych

Nie będzie kolejnego przewodnika Michelin po rosyjskich restauracjach. Wydawca publikacji, będącej „biblią” branży gastronomicznej, zawiesił rekomendacje d...

Konflikt ze znaną marką odzieżową. Argentyńczycy chcą zastrzec nazwę „Patagonia”

Patagonia to najbardziej na południe wysunięta apelacja winiarska Argentyny. Tamtejsi winiarze zamierzają wywalczyć dla siebie wyłączność na używanie nazwy...

Wspiera go Jeff Bezos: słynny kucharz przyjechał do Polski. Gotuje dla uchodźców

Jose Andres, hiszpańsko–amerykański szef kuchni oraz wolontariusze prowadzonej przez niego organizacji charytatywnej „World Central Kitchen” przyjechali do...

„Najlepszy obiad w jego życiu ”. Nietypowa propozycja dla Roberta de Niro

Robert de Niro został ambasadorem międzynarodowego kongresu szefów kuchni. W zamian za swoją pracę amerykański aktor nie chce pieniędzy, poprosił za to o t...

Specjaliści od podrabianych win. Tak wygląda praca winnych detektywów

Oszustwa na rynku wina i podrabianie znanych i cennych trunków stało się coraz powszechniejsze. Fałszerze są coraz bardziej profesjonalni. Fałszerstwa wymu...

Wino z Chin przebiło magiczną granicę. To już poziom czołowych winnic z Francji

Chińskie wina dotąd nie miały dobrej prasy. Eksperci patrzyli na nie z pobłażaniem, nie widząc w nich potencjału. To się jednak zmienia, a najlepsi francus...

Ekskluzywny ananas, woda premium. Czemu żywność staje się produktem luksusowym?

Pieprz premium? Luksusowa sól? Na półkach sklepów pojawia się coraz więcej produktów spożywczych w zaskakująco wysokich cenach. To nie efekt inflacji, ale...

We Włoszech burza wokół nowych etykiet na butelkach wina. „To atak na tradycję”

Czy wino szkodzi zdrowiu? We Włoszech rozgorzał spór między winiarzami a instytucjami europejskimi. Poszło o nowy system oznaczania produktów spożywczych,...

Franciacorta: włoskie wino musujące stało się rywalem dla „szampana”

Franciacorta, włoskie wino musujące, daleki krewny francuskiego szampana, cieszy się coraz większym zainteresowaniem. 2021 rok był rekordowy jeśli chodzi o...

Sushi bez wasabi? W Japonii nie ma kto uprawiać słynnego chrzanu

Wasabi to jeden z jeden z najbardziej charakterystycznych produktów eksportowych Japonii. Jednak ubywa producentów składnika, bez którego trudno wyobrazić...

Nieoczekiwany skutek uboczny katastrofy klimatycznej? Powstają coraz lepsze wina

Brzmi to jak ponury żart, ale dzieje się naprawdę: zmiany klimatu, choć mają katastrofalny wpływ na planetę, na razie sprzyjają winiarzom. Potwierdzają to...

Wino półwytrawne i półsłodkie: jak powstają – i która nazwa jest prawidłowa?

Co oznaczają określenia „wino półwytrawne” i „wino półsłodkie”? To pytanie zadaje sobie wiele osób w sklepach czy restauracjach. Czym wina półwytrawne czy...

Zuchwała kradzież w słynnej szkockiej destylarni. Złodziej znał się na whisky

Znana szkocka destylarnia Aberlour została obrabowana przez niezwykle zuchwałego złodzieja. Z magazynu wykradziono rzadkie i trudne do kupienia butelki tru...

Zdobywca jedynej gwiazdki Michelin w Krakowie otwiera nową restaurację

Przemysław Klima, szef kuchni jedynej obecnie polskiej restauracji z gwiazdką Michelin, przygotowuje się do otwarcia kolejnego lokalu. Jaki ma pomysł na ku...

„Albo wino, albo woda pitna”. Część winnic w Kalifornii będzie musiała zniknąć

Kalifornijskie winnice zużywają za dużo wody przez co mieszkańcom stanu zagrażają susze. Specjaliści proponują: część winnic trzeba zamknąć na stałe, by za...

We Włoszech niepokój, rośnie cena espresso. „Czy śniadanie ma być luksusem?”

Fala podwyżek we Włoszech objęła także espresso, kawę będącą nieodzowną częścią śniadania dla milionów Włochów. Niebawem filiżanka kawy we Włoszech może je...