Władze Barcelony podjęły przełomową decyzję i zakazały otwierania w centrum miasta tak zwanych „restauracji widmo”. Zakaz obejmuje też sklepy sprzedające p...
Oswoiliśmy się z weganizmem. To nie kwestia chwilowej zmiany diety. W Polsce weganizm jest bardzo popularnym fenomenem i myślę, że przeszliśmy nad nim do p...
Jak będzie smakować wino z regionu Bordeaux w 2050 roku? W tym zdaniu nie ma błędu. Jeden z najbardziej znanych francuskich producentów win chce przeprowad...
Położona przy granicy z Polską wyspa Uznam staje się mekką dla miłośników wybitnej kuchni. Na tej wyspie nad Bałtykiem, tuż przy granicy z Polską, znajdują...
Nie będzie kolejnego przewodnika Michelin po rosyjskich restauracjach. Wydawca publikacji, będącej „biblią” branży gastronomicznej, zawiesił rekomendacje d...
Patagonia to najbardziej na południe wysunięta apelacja winiarska Argentyny. Tamtejsi winiarze zamierzają wywalczyć dla siebie wyłączność na używanie nazwy...
Jose Andres, hiszpańsko–amerykański szef kuchni oraz wolontariusze prowadzonej przez niego organizacji charytatywnej „World Central Kitchen” przyjechali do...
Robert de Niro został ambasadorem międzynarodowego kongresu szefów kuchni. W zamian za swoją pracę amerykański aktor nie chce pieniędzy, poprosił za to o t...
Oszustwa na rynku wina i podrabianie znanych i cennych trunków stało się coraz powszechniejsze. Fałszerze są coraz bardziej profesjonalni. Fałszerstwa wymu...
Chińskie wina dotąd nie miały dobrej prasy. Eksperci patrzyli na nie z pobłażaniem, nie widząc w nich potencjału. To się jednak zmienia, a najlepsi francus...
Pieprz premium? Luksusowa sól? Na półkach sklepów pojawia się coraz więcej produktów spożywczych w zaskakująco wysokich cenach. To nie efekt inflacji, ale...
Czy wino szkodzi zdrowiu? We Włoszech rozgorzał spór między winiarzami a instytucjami europejskimi. Poszło o nowy system oznaczania produktów spożywczych,...
Franciacorta, włoskie wino musujące, daleki krewny francuskiego szampana, cieszy się coraz większym zainteresowaniem. 2021 rok był rekordowy jeśli chodzi o...
Wasabi to jeden z jeden z najbardziej charakterystycznych produktów eksportowych Japonii. Jednak ubywa producentów składnika, bez którego trudno wyobrazić...
Brzmi to jak ponury żart, ale dzieje się naprawdę: zmiany klimatu, choć mają katastrofalny wpływ na planetę, na razie sprzyjają winiarzom. Potwierdzają to...
Co oznaczają określenia „wino półwytrawne” i „wino półsłodkie”? To pytanie zadaje sobie wiele osób w sklepach czy restauracjach. Czym wina półwytrawne czy...
Znana szkocka destylarnia Aberlour została obrabowana przez niezwykle zuchwałego złodzieja. Z magazynu wykradziono rzadkie i trudne do kupienia butelki tru...
Przemysław Klima, szef kuchni jedynej obecnie polskiej restauracji z gwiazdką Michelin, przygotowuje się do otwarcia kolejnego lokalu. Jaki ma pomysł na ku...
Kalifornijskie winnice zużywają za dużo wody przez co mieszkańcom stanu zagrażają susze. Specjaliści proponują: część winnic trzeba zamknąć na stałe, by za...
Fala podwyżek we Włoszech objęła także espresso, kawę będącą nieodzowną częścią śniadania dla milionów Włochów. Niebawem filiżanka kawy we Włoszech może je...