„1000 lat historii”. Niemcy chcą, by precle trafiły na listę dziedzictwa UNESCO

Cech niemieckich piekarzy zgłosił kandydaturę tradycyjnego precla na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Propozycja piekarzy ma poparcie niemieckiego rządu.

Publikacja: 30.08.2022 12:38

Precle wypieka się w wielu krajach Europy, między innymi w Niemczech, Austrii, Szwajcarii i francusk

Precle wypieka się w wielu krajach Europy, między innymi w Niemczech, Austrii, Szwajcarii i francuskiej Alzacji.

Foto: Jeanne Achille

Na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO znajdują się setki tradycyjnych wyrobów i tradycji kulinarnych, między innymi pizza neapolitańska, parmezan czy belgijska tradycja warzenia piwa. Piekarze z Wirtembergii w Niemczech chcą, aby do tego grona dołączyły tradycyjne niemieckie precle. Minister rolnictwa w rządzie Olafa Scholza, Cem Özmir, poparł te starania.

Precel na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO?

Niemcy kochają precle. Jedzą je jako przekąskę, a także w formie kanapki, krojąc pieczywo, smarując masłem i podając na przykład z serem czy wędliną.

Wpisanie jakiejś tradycji na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO wiąże się z wymiernymi korzyściami dla ludzi, którzy ją kultywują. Dzięki wpisaniu na listę wyrób kulinarny zyskuje większą widoczność na arenie międzynarodowej, a także status ważnego zjawiska w dorobku ludzkości – i budzi większe zainteresowanie turystów.

Czytaj więcej

Słynny francuski ser padł ofiarą suszy. Produkowano go od 2 tysięcy lat

Tej właśnie sławy pragną dla precla członkowie wirtemberskiej gildii piekarzy. Zgłosili oni niedawno akces tradycyjnego niemieckiego precla do wpisania na listę UNESCO. Niemiecka agencja DPA poinformowała, że w trakcie swojej niedawnej wizyty w Bad Urach w Badenii-Wirtembergii minister rolnictwa Cem Özmir oficjalnie poparł starania piekarzy.

Tradycje wypiekania precli istnieją też w krajach i regionach sąsiadujących z Niemcami – w Austrii, Szwajcarii i we francuskiej Alzacji. Jak podaje DPA, Özmir stwierdził, że również one powinny zgłosić ich własne wersje precla do wpisania na listę Unesco.

Precel – prawie tysiąc lat historii

Precel to tradycyjny wypiek z ciasta drożdżowego z dodatkiem mleka i masła, który formuje się w charakterystyczny węzeł. Po nadaniu ciastu pożądanego kształtu zanurza się je na kilkadziesiąt sekund w gorącej wodzie z dodatkiem ługu. To właśnie dzięki temu zabiegowi wypiek osiąga charakterystyczny, lekko słonawy smak i złoty kolor.

Na koniec ciasto trafia do pieca, gdzie piecze się je przez kilkanaście minut. Precle posypuje się zwykle solą, ale popularne są też wersje z sezamem i makiem, a także z roztopionym serem, orzechami, czekoladą czy cynamonem.

W Niemczech precle wypieka się w tradycyjny sposób już od średniowiecza. Pieczywo o tym charakterystycznym, ozdobnym kształcie stało się też emblematem gildii niemieckich piekarzy.

Niektórzy historycy przypuszczają, że Europejczycy znali precle już w VII wieku naszej ery. Najstarsze i najbardziej wiarygodne źródło to jednak XII-wieczne dzieło „Hortus deliciarum”. Pieczywo bardzo podobne do precla widnieje na jednej z rycin.

Niektórzy badacze twierdzą, że jako pierwsi zaczęli wypiekać precle mnisi. To pieczywo jest zresztą ważnym elementem celebracji świąt wielkanocnych w krajach niemieckojęzycznych, ale także wielu świeckich tradycji. Na przestrzeni prawie tysiąca lat precel stał się jednym z najpopularniejszych wypieków w całych Niemczech.

Na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO znajduje się już niemieckie piwowarstwo i wypiekanie pieczywa. Obydwie tradycje są bardzo stare i niezwykle bogate. Kodeks niemieckiego piwowarstwa ma już 500 lat, a jeżeli chodzi o wypiek pieczywa, to w całych Niemczech funkcjonują ponad trzy tysiące różnych tradycyjnych receptur na chleby, bułki i inne rodzaje pieczywa.

Na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO znajdują się setki tradycyjnych wyrobów i tradycji kulinarnych, między innymi pizza neapolitańska, parmezan czy belgijska tradycja warzenia piwa. Piekarze z Wirtembergii w Niemczech chcą, aby do tego grona dołączyły tradycyjne niemieckie precle. Minister rolnictwa w rządzie Olafa Scholza, Cem Özmir, poparł te starania.

Precel na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO?

Pozostało 89% artykułu
Styl życia
Konkurencja dla gwiazdek Michelin. Francuzi mają nowa „biblię smakoszy”
Styl życia
Three Cents wkracza do Polski. Nowa marka w portfolio Coca-Cola HBC Polska
Styl życia
Szaleństwo na punkcie „luksusowych wód mineralnych”. Nisza rośnie w siłę
Styl życia
Trzeźwość staje się modna. Trend „NoLo” wkracza do barów i restauracji
Styl życia
Ranking najlepszych zup świata. Polski specjał na drugim miejscu