Tegoroczna, szósta, edycja The Best Chef Awards, po gali w Warszawie w 2017 roku, w Mediolanie w 2018 roku, w Barcelonie w 2019 roku, edycji wirtualnej w 2020 roku oraz zeszłorocznej w Amsterdamie, wróciła do Hiszpanii – tym razem do Madrytu.

W tegorocznej odsłonie wydarzenia, Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, która w 2020 roku wyróżniona została gwiazdką Michelin, znalazł się na 92. miejscu listy stu najlepszych szefów kuchni The Best Chef.

To ważne wyróżnienie przede wszystkim dlatego, że w przeciwieństwie do innych konkursów branży kulinarnej, w których ocenia się lokale gastronomiczne, The Best Chef skupia swoją uwagę na szefach kuchni.

The Best Chef Awards. Przemysław Klima wyróżniony

Nie jest to pierwsze wyróżnienie Przemysława Klimy w tym prestiżowym konkursie. W ubiegłorocznym rankingu szef kuchni znalazł się bowiem na 88. miejscu listy. 

Czytaj więcej

Przemysław Klima: „Druga gwiazdka Michelin? Jest w zasięgu”

Restauracja Przemysława Klimy, Bottiglieria 188, która jako pierwsza w Krakowie i trzecia w Polsce, po warszawskich Atelier Amaro i Senses, otrzymała gwiazdkę Michelin, niemal od początku istnienia słynie z wysokiej jakości używanych produktów, ś selekcji win, ale też względnie przystępnych ceń dań.

Przemysław Klima jest znany w Polsce nie od dziś. Doświadczenie zdobył w najlepszych polskich restauracjach, choćby we wspomnianym wcześniej Atelier Amaro, warszawskiej restauracji stworzonej i prowadzonej przez Wojciecha Modesta Amaro. Głośno zrobiło się o kucharzu także, gdy gościnnie wystąpił w programie Master Chef u boku Magdy Gessler i Michele Morana. 

Czytaj więcej

Polskie cukiernie na liście najlepszych na świecie. Aż 7 lokali z Warszawy

Najlepsi z najlepszych

Na pierwszym miejscu listy, kolejny rok z rzędu, znalazł się Dabiz Muñoz prowadzący słynną na całym świecie restaurację DiverXO w Madrycie, w której serwuje się kuchnię niecodzienną, bo łączącą akcenty śródziemnomorskie, chińskie i japońskie. Gwiazdki Michelin nie są dla kucharza niczym nowym, bo jego lokal ma ich na swoim koncie aż trzy.

Na miejscu drugim zestawienia znalazł się Rene Redzepi będący współwłaścicielem dwugwiazdkowej restauracji Noma w Kopenhadze, która słynie z wyjątkowych interpretacji kuchni skandynawskiej. Ostatnie miejsce podium – również po raz kolejny – przypadło hiszpańskiemu szefowi kuchni, Joanowi Roca z restauracji El Celler de Can Roca w Gironie. 

Przebieg głosowania

Od 11 marca, przez 50 dni, organizatorzy The Best Chef Awards ogłaszali codziennie dwóch nowych kandydatów do listy 100 najlepszych kucharzy. Zostali oni wybrani przez 120 niezależnych ekspertów ze świata gastronomii – zarówno krytyków czy dziennikarzy, jak i fotografów czy foodiesów. 

Do topowych szefów z ubiegłego roku dołączyło 100 nowych, co łącznie dało 200 kandydatów ubiegających się o wyróżnienie. 

Ostatni etap konkursu – proces głosowania – rozpoczął się 11 maja. Poza profesjonalistami z branży, swój głos mogli oddać również inni szefowie kuchni, którzy znaleźli się na ubiegłorocznej liście. To jedna z rzeczy, która wyróżnia The Best Chef Awards na tle innych międzynarodowych rankingów – głosowanie szefów kuchni na swoich kolegów po fachu.