Światowej sławy szef kuchni, kulinarny innowator i niestrudzony organizator od 12 lat zawiaduje World Central Kitchen, organizacją non-profit karmiącą ofiary kataklizmów, wojen i klęsk żywiołowych. Sporo czasu spędził w Ukrainie i w Polsce, ale ostatnio jego organizacja pomagała też na Florydzie zniszczonej przez huragan Ian. Andres nie rezygnuje z zaangażowania w działalność dobroczynną, ale równolegle rozwija też swój biznes w gastronomii i powoli staje się potentatem w tej dziedzinie.
Twórca World Central Kitchen otwiera kolejną restaurację
Urodzony i wychowany w Hiszpanii José Andrés to człowiek orkiestra. W Stanach Zjednoczonych jest właścicielem ponad 30 barów i restauracji w najlepszych punktach Nowego Jorku, Las Vegas, Miami, Chicago czy Waszyngtonu. Ma też szereg lokali w innych krajach, między innymi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, na Bahamach czy w Meksyku.
Andrés stworzył też firmę mediową – José Andrés Media – zajmującą się między innymi produkcją filmów, programów telewizyjnych, podcastów i wydawaniem książek, których tematyka krąży wokół jedzenia. Przy tym wszystkim Hiszpan sporo energii poświęca również na działalność dobroczynną w ramach organizacji World Central Kitchen, którą założył w 2010 roku.
Nie ma wątpliwości, że ten niezwykle energiczny restaurator i przedsiębiorca ma smykałkę do interesów. Nie ma chyba bowiem roku, w którym nie otworzyłby gdzieś jakiejś restauracji, która natychmiast przykuwa uwagę branży gastronomicznej i wszystkich miłośników dobrego jedzenia.
Czytaj więcej
Jose Andres, hiszpańsko–amerykański szef kuchni oraz wolontariusze prowadzonej przez niego organizacji charytatywnej „World Central Kitchen” przyjechali do Medyki, miasta na granicy Polski i Ukrainy do którego trafiają setki tysięcy uchodźców.