Światowej sławy szef kuchni, kulinarny innowator i niestrudzony organizator od 12 lat zawiaduje World Central Kitchen, organizacją non-profit karmiącą ofiary kataklizmów, wojen i klęsk żywiołowych. Sporo czasu spędził w Ukrainie i w Polsce, ale ostatnio jego organizacja pomagała też na Florydzie zniszczonej przez huragan Ian. Andres nie rezygnuje z zaangażowania w działalność dobroczynną, ale równolegle rozwija też swój biznes w gastronomii i powoli staje się potentatem w tej dziedzinie.

Twórca World Central Kitchen otwiera kolejną restaurację

Urodzony i wychowany w Hiszpanii José Andrés to człowiek orkiestra. W Stanach Zjednoczonych jest właścicielem ponad 30 barów i restauracji w najlepszych punktach Nowego Jorku, Las Vegas, Miami, Chicago czy Waszyngtonu. Ma też szereg lokali w innych krajach, między innymi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, na Bahamach czy w Meksyku.

Andrés stworzył też firmę mediową – José Andrés Media – zajmującą się między innymi produkcją filmów, programów telewizyjnych, podcastów i wydawaniem książek, których tematyka krąży wokół jedzenia. Przy tym wszystkim Hiszpan sporo energii poświęca również na działalność dobroczynną w ramach organizacji World Central Kitchen, którą założył w 2010 roku.

Nie ma wątpliwości, że ten niezwykle energiczny restaurator i przedsiębiorca ma smykałkę do interesów. Nie ma chyba bowiem roku, w którym nie otworzyłby gdzieś jakiejś restauracji, która natychmiast przykuwa uwagę branży gastronomicznej i wszystkich miłośników dobrego jedzenia.

Czytaj więcej

Wspiera go Jeff Bezos: słynny kucharz przyjechał do Polski. Gotuje dla uchodźców

Najmłodsze „dziecko” Andrésa będzie się znajdować na najwyższym piętrze wzniesionego w 1928 roku w stylu art déco wieżowca Trust Building w centrum Los Angeles. Będzie to restauracja, której nazwy Andrés jeszcze nie ujawnił. Jej przedłużeniem będzie też bar.

Specjalnością Andrésa, z której zasłynął w branży gastronomicznej, jest koncepcja restauracji serwującej tak zwane talerzyki – niewielkie dania w nieco niższych cenach. Pozwala to gościom spróbować większej ilości potraw z menu. Taką formułę ma wiele restauracji Andrésa, są więc spore szanse, że tak też będzie w przypadku nowego lokalu na szczycie Trust Building.

Andrés posiada już trzy lokale w ścisłym centrum Los Angeles: restauracje „San Laurel” i „Agua Viva” oraz bar „Airlight”. Wszystkie otworzył w tym roku. Restaurator ma już też plany na przyszły rok. W centrum Los Angeles otworzy się również restauracja „Bazaar Meat” w kompleksie Grand LA projektu giganta współczesnej architektury, Franka Gehry’ego.

Wcześniej na gastronomicznej mapie Los Angeles znajdowały się dwie inne restauracje Andrésa – „Bazaar” i „Somni”. Niestety z powodu pandemii w 2020 roku zdecydowano się o ich zamknięciu.

Jose Andres: kuchnie polowe i drogie restauracje

Choć gastronomiczne i mediowe imperium Andrésa ciągle się rozrasta, przedsiębiorca nie rezygnuje z niesienia pomocy najbardziej potrzebującym osobom. Polowe kuchnie World Central Kitchen nieustannie działają w Ukrainie i w Polsce, gdzie całkiem często założyciel organizacji przyjeżdża osobiście.

Andrés i jego zespół z WCK aktywnie udziela się także w innych zakątkach świata. Amerykę Środkową i Północną nawiedziły ostatnio potężne huragany, z których jeden – Fiona – dotarł nawet do Kanady. Organizacja jest więc obecna na Karaibach i w Stanach Zjednoczonych, wydając posiłki osobom, które z powodu klęsk żywiołowych znalazły się w trudnej sytuacji.

We wrześniu ekipa World Central Kitchen pojechała również do Pakistanu. Gigantyczna powódź, którą spowodowały monsuny i topnienie lodowca, latem tego roku zalała dwie trzecie kraju.