Szkocja zyskała niedawno pierwszą destylarnię, z której już niebawem na rynek trafią „whisky” bez procentów. Destylarnię należącą do firmy Feragaia zbudowano w miejscowości Glenrothes w hrabstwie Fife. Zdaniem obserwatorów brytyjskiego rynku whisky to pierwsza tego rodzaju destylarnia nie tylko w samej Szkocji, ale również w Wielkiej Brytanii.
Pierwsza bezalkoholowa destylarnia w Szkocji
Słowo „whisky”, która już niebawem trafi na rynek, należy wziąć w cudzysłów. Punktem wyjścia w produkcji napoju marki Feragaia nie jest bowiem klasyczna whisky, którą na drodze rozmaitych procesów pozbawia się alkoholu, ale napój, który powstaje w zupełnie inny sposób.
Choź producent nie zdradza szczegółów produkcji swojego napoju, to informuje, że wspólną cechą klasycznej whisky i jej bezalkoholowej alternatywy jest proces wielokrotnej destylacji. Następnie następuje etap mieszania z wykorzystaniem szkockiej wody.
Jak informuje producent, do wytworzenia napoju używa się mieszanki 14 roślinnych ekstraktów, między innymi z pieprzu cayenne, liści czarnej porzeczki, kaffiru, rumianku, werbeny, liścia laurowego, jabłek i hibiskusa. Większość składników pozyskuje się lokalnie.
Marka Feragaia powstała w 2019 roku. Jej założycielami są Jamie Wild, który wcześniej pracował w koncernie Pernod Ricard, oraz Bill Garnock – Szkot, którego rodzinna farma znajduje się zaledwie 15 kilometrów od nowej destylarni w Glenrothes. Jednym z inwestorów Feragai jest Anders Povlsen, duński miliarder, znaczący akcjonariusz Zalando i ASOS, czołowych europejskich sklepów internetowych oferujących ubrania i dodatki.