Fine dining dla psów: rusza restauracja serwująca menu degustacyjne dla zwierząt

Jak podkreśla właściciel Dogue, restauracji dla psów, w której swojemu pupilowi kupić można trzydaniowy, wykwintny posiłek nazwany „zestawem degustacyjnym”, celem było stworzenie miejsca, w którym „psy traktuje się tak, jak ludzi”.

Publikacja: 10.10.2022 15:03

Właścicielem restauracji dla psów jest szef kuchni specjalizujący się w potrawach francuskich.

Właścicielem restauracji dla psów jest szef kuchni specjalizujący się w potrawach francuskich.

Foto: Camylla Battani

Jak czytamy na stronie internetowej restauracji Dogue, która otwarta została pod koniec minionego miesiąca w dzielnicy Mission w San Francisco, lokal serwuje luksusowe menu degustacyjne dedykowane wyłącznie czworonogom, a konkretniej – psom. 

Właściciel lokalu, Rahmi Massarweh, jest szefem kuchni, specjalizującym się w daniach kuchni francuskiej. Jak zdradził w rozmowie z „Los Angeles Times”, z gotowaniem dla ludzi skończył na dobre w 2015 roku, gdyż „czuł się wypalony po wielu latach pracy”. Chcąc odetchnąć od rutyny, zdecydował się otworzyć ze swoją żoną ośrodek opieki dziennej dla psów, w którym serwował czworonogom własnoręcznie przyrządzone potrawy. W kolejnych latach mężczyzna uruchomił także między innymi psi catering, który zrobił prawdziwą furorę wśród miłośników zwierząt cierpiących na alergie pokarmowe. Sukces sprawił, że Massarweh postanowił pójść o krok dalej, czego efektem jest otwarta 25 września restauracja Dogue.

Czytaj więcej

Fine dining: co dalej z kuchnią, która przegrywa z pandemią?

Ekskluzywna restauracja dla psów

Choć w Stanach Zjednoczonych jest już wiele miejsc, w których posiłki podaje się psom, ta jest jedyna w swoim rodzaju, bo nazwać ją można ekskluzywną. Czworonogom oferuje się tu bowiem specjalne „zestawy degustacyjne” przygotowane z najlepszych lokalnych i organicznych produktów. Co więcej zjedzą tu wyłącznie psy – w karcie próżno szukać pozycji dedykowanych ludziom. – Dogue to nasza misja. Chcemy, aby życie wielu psów się zmieniło. Jestem zdania, że najlepszym, co możemy podarować naszym psim przyjaciołom jest karmienie ich najzdrowszym jedzeniem – zaznacza Rahmi Massarweh.

Skład każdego dania, które znalazło się w karcie Dogue, został uprzednio skonsultowany z weterynarzami, gdyż właścicielom restauracji zależy na tym, aby serwowane przez nich posiłki zawierały wszelkie niezbędne składniki odżywcze. – Podchodzimy do psów, jak do ludzi. To tak, jakbyście weszli do mojej restauracji, a tam głównym gościem byłby wasz pies – podkreślił Massarweh.

Wśród pozycji, które są w menu znaleźć można między innymi zupę z kurczaka i grzybów chaga, gofry ze skórką kurczaka, tatar z ekologicznej wołowiny, stek z organicznej karkówki wołowej z kiszonymi burakami czy omułki zielonowargowe z marchwią i zieloną pszenicą.

Dania degustacyjne są tu serwowane natomiast w ramach sezonowej rotacji. Zamówić będzie je można jedynie w niedzielę za 75 dolarów. Restauracja oferuje również szereg wymyślnych smakołyków dostosowanych do potrzeb psich towarzyszy – właściciel lokalu przygotowuje przekąski o nazwie „dogguccino” oraz ciasta „inspirowane pracą najlepszych cukierników na świecie”. Ich ceny zaczynają się od 4,95 dol.

Jak czytamy na stronie internetowej restauracji Dogue, która otwarta została pod koniec minionego miesiąca w dzielnicy Mission w San Francisco, lokal serwuje luksusowe menu degustacyjne dedykowane wyłącznie czworonogom, a konkretniej – psom. 

Właściciel lokalu, Rahmi Massarweh, jest szefem kuchni, specjalizującym się w daniach kuchni francuskiej. Jak zdradził w rozmowie z „Los Angeles Times”, z gotowaniem dla ludzi skończył na dobre w 2015 roku, gdyż „czuł się wypalony po wielu latach pracy”. Chcąc odetchnąć od rutyny, zdecydował się otworzyć ze swoją żoną ośrodek opieki dziennej dla psów, w którym serwował czworonogom własnoręcznie przyrządzone potrawy. W kolejnych latach mężczyzna uruchomił także między innymi psi catering, który zrobił prawdziwą furorę wśród miłośników zwierząt cierpiących na alergie pokarmowe. Sukces sprawił, że Massarweh postanowił pójść o krok dalej, czego efektem jest otwarta 25 września restauracja Dogue.

Kuchnia
Eksperci ogłosili listę smaków roku 2025. Słodycz i hedonizm z nutą umami
Kuchnia
Najlepsze kuchnie świata w 2024 roku. Polska w czołówce, wyprzedzamy potęgi
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz