„Antica Pizzeria Brandi”, znajdująca się przy via Chiaia w Nepolu, funkcjonuje nieprzerwanie od 1760 roku i od samego początku jest rodzinnym biznesem. Sławna stała się dzięki wynalazkowi przodków obecnych właścicieli. Tu w „Antica Pizzeria Brandi” wymyślono Margheritę – zapewne najbardziej popularną pizzę na świecie. Niestety – „Antica Pizzeria Brandi” nie serwuje już pizzy. Włoski odpowiednik polskiego Sanepidu zamknął lokal ze względu na złe warunki sanitarne panujące w kuchni. 

Neapol: najstarsza pizzeria na świecie zamknięta

Pizzerię przy via Chiaia otworzył w 1760 roku Pietro Colicchio. Pierwotnie lokal nosił nazwę „Pizzeria di Pietro e basta così”, czyli po prostu: „Pizzeria Pietra i tyle”. Pod koniec XIX wieku pizzerię przejął szef kuchni Raffaele Esposito z żoną Giovanną Brandi, którzy przemianowali ją na „Pizzeria Brandi”. Dziś lokal uważa się za najstarszą pizzerię na świecie.

Smakosze włoskiej kuchni i jej flagowego produktu – pizzy – od wielu dekad ściągają do „Brandi”, aby przekonać się, jak smakuje autentyczna napoletana. W pizzerii używa się składników najwyższej jakości. Sos powstaje na bazie pomidorów San Marzano, sery pochodzą ze znajdującej się na Wybrzeżu Amalfitańskim miejscowości Agerola, bazylia – z upraw u stóp Wezuwiusza, a oliwa z oliwek – z Kampanii.

Niestety, po sierpniowej inspekcji włoskiego Sanepidu okazało się, że pod względem higieny pizzeria nie spełnia wymogów sanitarnych. Urzędnicy wydali właścicielom rekomendacje z instrukcją, co muszą poprawić, jeśli lokal ma dalej działać. Niestety, najnowsza kontrola wykazała, że sytuacja nie uległa poprawie, więc wydano nakaz zamknięcia pizzerii.

Skąd pochodzi pizza Margherita?

Z powstaniem pizzy Margherity wiążą się dwie historie. Historycy nie mają stuprocentowej pewności, która była prawdziwa, jednak centralną postacią w każdej z nich jest Raffaele Esposito.

Było lato 1889 roku, tuż po zjednoczeniu Włoch. Panująca wówczas dynastia sabaudzka miała więcej wspólnego z kulturą francuską niż włoską, toteż wizytująca wówczas w Neapolu roku włoska królowa Małgorzata, znudzona dworską kuchnią francuską, zapragnęła spróbować prawdziwej pizzy neapolitańskiej, o której tyle słyszała.

Czytaj więcej

Słynne starożytne termy na Węgrzech padły. Powód: rosnące ceny gazu

Na dwór wezwano Raffaele Esposito z sąsiadującej z pałacem królewskim pizzerii „Antica Pizzeria Brandi”. Poproszono go, aby podał królowej swoją flagową pizzę. Esposito wymyślił trzy wersje i wszystkie trafiły na królewski stół.

Jedną z nich szef kuchni postanowił udekorować barwami włoskiej flagi, wybór padł na więc na sos pomidorowy, mozzarellę i bazylię. Królowa ponoć zachwyciła się prostą i bezpretensjonalną, a zarazem wyśmienitą potrawą. Pizzy nadano imię królowej.

Druga legenda mówi, że nazwę słynnej pizzy szef kuchni miał zaczerpnąć od margerytki. Układ plastrów mozzarelli na placku przypomina bowiem płatki tego kwiatu.

Niezależnie od tego, która wersja jest prawdziwa, pizza w stylu neapolitańskim zrobiła furorę na skalę całego świata. Co ciekawe, jej sława zaczęła się nie we Włoszech, ale w Nowym Jorku. Dzięki niedrogim składnikom i szybkiemu wypiekowi pizza na cienkim cieście okazała się dla neapolitańskich imigrantów świetnym sposobem na zarobek. W krótkim czasie stała się też ulubionym fast foodem zabieganych nowojorczyków.

Z biegiem czasu pizzeria „Antica Pizzeria Brandi” zyskała status kultowej i stała się mekką dla miłośników tradycyjnej napoletany – i oczywiście Margherity. Co ciekawe, wnętrze nadal urządzone jest w bezpretensjonalnym, skromnym stylu tradycyjnej włoskiej trattorii.

Nie wiadomo, jakie będą dalsze losy pizzerii, jest jednak nadzieja, że finał całej historii będzie pozytywny. Właściciel „Brandi”, Eduardo Pagnani, wydał oficjalne oświadczenie, że w lokalu trwa właśnie wielkie sprzątanie i prace konserwacyjne, toteż ma nadzieję na jak najszybsze otwarcie swojej pizzerii.