„Antica Pizzeria Brandi”, znajdująca się przy via Chiaia w Nepolu, funkcjonuje nieprzerwanie od 1760 roku i od samego początku jest rodzinnym biznesem. Sławna stała się dzięki wynalazkowi przodków obecnych właścicieli. Tu w „Antica Pizzeria Brandi” wymyślono Margheritę – zapewne najbardziej popularną pizzę na świecie. Niestety – „Antica Pizzeria Brandi” nie serwuje już pizzy. Włoski odpowiednik polskiego Sanepidu zamknął lokal ze względu na złe warunki sanitarne panujące w kuchni.
Neapol: najstarsza pizzeria na świecie zamknięta
Pizzerię przy via Chiaia otworzył w 1760 roku Pietro Colicchio. Pierwotnie lokal nosił nazwę „Pizzeria di Pietro e basta così”, czyli po prostu: „Pizzeria Pietra i tyle”. Pod koniec XIX wieku pizzerię przejął szef kuchni Raffaele Esposito z żoną Giovanną Brandi, którzy przemianowali ją na „Pizzeria Brandi”. Dziś lokal uważa się za najstarszą pizzerię na świecie.
Smakosze włoskiej kuchni i jej flagowego produktu – pizzy – od wielu dekad ściągają do „Brandi”, aby przekonać się, jak smakuje autentyczna napoletana. W pizzerii używa się składników najwyższej jakości. Sos powstaje na bazie pomidorów San Marzano, sery pochodzą ze znajdującej się na Wybrzeżu Amalfitańskim miejscowości Agerola, bazylia – z upraw u stóp Wezuwiusza, a oliwa z oliwek – z Kampanii.
Niestety, po sierpniowej inspekcji włoskiego Sanepidu okazało się, że pod względem higieny pizzeria nie spełnia wymogów sanitarnych. Urzędnicy wydali właścicielom rekomendacje z instrukcją, co muszą poprawić, jeśli lokal ma dalej działać. Niestety, najnowsza kontrola wykazała, że sytuacja nie uległa poprawie, więc wydano nakaz zamknięcia pizzerii.
Skąd pochodzi pizza Margherita?
Z powstaniem pizzy Margherity wiążą się dwie historie. Historycy nie mają stuprocentowej pewności, która była prawdziwa, jednak centralną postacią w każdej z nich jest Raffaele Esposito.