Menú del día to zestaw lunchowo-obiadowy, który od wielu lat cieszy się w Hiszpanii ogromną popularnością, zarówno wśród turystów, jak i samych Hiszpanów. Niestety, w zależności od miasta, w ostatnim czasie ceny menú del día znacząco wzrosły. Najdrożej jest oczywiście w Barcelonie, Madrycie i innych popularnych miejscowościach.

Hiszpania : menú del día coraz droższe

Przez wiele lat menú del día było w Hiszpanii popularną budżetową opcją na lunch lub – jak kto woli – obiad. Ceny w dużych miastach i turystycznych kurortach oscylowały zwykle wokół 11-12 euro, ale w mniejszych miejscowościach można było zjeść obfity, trzy- lub czterodaniowy posiłek już za 10 euro, a nawet mniej.

Niestety, w ostatnim czasie wygłodniali turyści i mieszkańcy Hiszpanii zobaczyli, że ich ulubione menú del día przestało być tak opłacalne tak jak kiedyś. W całym kraju ceny tych zestawów wzrosły średnio o 9 procent Tak wynika z badania, które przeprowadziło hiszpańskie stowarzyszenie restauratorów i hotelarzy Hostelería de España we współpracy z firmą technologiczną Edenred.

Czytaj więcej

Susza odsłoniła „hiszpańskie Stonehenge”. Kamienna budowla wyłoniła się z wody

W ankiecie wzięło udział 611 lokali gastronomicznych w całej Hiszpanii. Okazało się, że średnia cena menú del día wynosi teraz 12,8 euro, czyli dokładnie 9 procent więcej, niż pięć lat temu. W 2016 roku zestaw kosztował średnio 11,7 euro.

Oczywiście największe podwyżki cen miały miejsce w dużych miastach. Jeszcze pięć lat temu ceny menú del día w dziesięciu największych hiszpańskich miastach wynosiły średnio 11,90 euro. Dziś na zestaw Barcelonie, Madrycie czy Bilbao trzeba wydać już ponad 13 euro.

Najdroższa jest Barcelona, gdzie menú del día kosztuje średnio 14 euro. Niemal równie drogo jest w Madrycie – tam za zestaw trzeba zapłacić średnio 13,90 euro. W Palma de Mallorca menú del día kosztuje średnio 13,6 euro, w Bilbao – 13,50, w Murcji – 13, w Saragossie – 12,80, w Walencji – 12,60, w Maladze – 12,50, w Sewilli –12, a w Las Palmas – 11,50 euro.

Porównując obecną sytuację z tą z 2016 roku, największe procentowo podwyżki cen menú del día zanotowały Galicja (16,4 procent), Kraj Basków (12,5 procent), Katalonia (10,8 procent) i Madryt (10,4 procent).

Winna tej sytuacji jest oczywiście inflacja i rosnące ceny najważniejszych produktów żywnościowych. Przykładowo olej słonecznikowy podrożał Hiszpanii o 42 do ponad 96 procent. Z kolei inne podstawowe produkty jak jajka, mleko, chleb, makaron, wieprzowina czy wołowina są droższe o około 13 procent. W takiej sytuacji właściciele barów i restauracji nie są już w stanie dłużej utrzymywać ceny swoich dań na takim samym poziomie, co potwierdzają wyniki ankiety.

Co trzeci restaurator przyznał, że musiał podnieść ceny w swoich lokalach o 5 procent. Kolejne 30 procent respondentów podniosło ceny o 10 procent, a 7 procent właścicieli barów i restauracji poinformowało o podwyżkach cen dań aż o 15 procent.

Menú del día – hiszpańska tradycja

Składy menú del día różnią się w zależności od baru czy restauracji. Zwykle zestaw zawiera pierwsze i drugie danie, deser i kawa. Do tego dochodzi woda, a nawet wino na dwoje, sałatka lub pieczywo. Taki sycący posiłek hiszpańskie lokale gastronomiczne serwują mniej więcej do godziny 16:00. Potem Hiszpanie udają się na sjestę.

Menú del día zyskało popularność w hiszpańskich barach i restauracjach od kiedy w 1965 roku wprowadzono prawo zezwalające na ich podawanie. Celem była standaryzacja cen dla turystów, jednak te niedrogie posiłki tak bardzo przypadły do gustu Hiszpanom, że sami zaczęli z nich korzystać niemal każdego dnia.

Tak duża popularność menú del día wśród Hiszpanów wprost wynika z ich kultury. Spotykanie się przy wspólnym posiłku silnie wpisuje się bowiem w tradycyjny śródziemnomorski styl życia.