Zestawienia prezentujące najlepsze restauracje na świecie stały się bardzo popularne. Nikogo nie dziwią rankingi przedstawiające najwyżej oceniane lokale, nikogo nie zaskakują też emocje, które towarzyszą ogłaszaniu kolejnych edycji takich list. Dzięki rankingom restauracji rozwinęło się nowe zjawisko – turystyka kulinarna, ludzie planują podróże zagraniczne wybierając restauracje, które będą chcieli odwiedzić w nadziei na wyjątkowe kulinarne przeżycia. Trzy gwiazdki w kulinarnym przewodniku Michelin właśnie to oznaczają: restaurację wartą nawet dalekiej podróży.
Czy ten fenomen może objąć również cukiernie? To niewykluczone. Nowa lista najlepszych na świecie lokali tego typu, stworzona we współpracy z doświadczonymi krytykami kulinarnymi, pokazuje, że cukiernicy też mogą stać się gwiazdami gastronomii.
La Liste 2022: polskie cukiernie w gronie najlepszych na świecie
Głównym twórcą i głową całego projektu o nazwie „La Liste” jest Philippe Faure, były francuski dyplomata, w przeszłości ambasador Francji w Maroku, Meksyku i Japonii, obecnie działający w branży gastronomicznej i turystycznej. Oprócz niego współtwórcami aplikacji La Liste są także doświadczeni dziennikarze i krytycy kulinarni z całego świata, między innymi Jean-Claude Ribaut z „Le Monde” czy Philip Sweeney z brytyjskiego „Independenta” i „Food and Travel Magazine”.
Selekcja powstaje na bazie analizy kilkuset przewodników kulinarnych, tysięcy publikacji w mediach i milionów recenzji. Na drodze konsultacji z szerokim gronem szefów kuchni wyniki doprecyzowuje się, przyznając każdemu lokalowi punkty od 0 do 100. Dzięki tej gigantycznej pracy zespołowej powstała interaktywna mapa, przy pomocy której użytkownik może znaleźć godne uwagi restauracje, a ostatnio również cukiernie, rozsiane na całym świecie.
Czytaj więcej
W obliczu drożyzny Europejczycy szukają miejsc na weekendowe wyjazdy, które nie wydrenują ich portfeli. Czasy inflacji to niespodziewanie szansa dla stolic Europy Środkowej, które dominują w zestawieniu przygotowanym przez „Forbesa”.