Słynny francuski ser padł ofiarą suszy. Produkowano go od 2 tysięcy lat

Produkcja wytwarzanego od 2 tys. lat sera Salers, pochodzącego z regionu Owernia we Francji, została wstrzymana z powodu suszy - podaje dziennik „The Guardian”. To może oznaczać koniec jednej z najcenniejszych francuskich tradycji regionalnych.

Publikacja: 26.08.2022 15:17

Słynny francuski ser padł ofiarą suszy. Produkowano go od 2 tysięcy lat

Foto: AdobeStock

Salers to półtwardy, niepasteryzowany ser krowi, który od wieków wytwarzany jest w środkowej Francji w regionie Owernia w wulkanicznym regionie gór Cantal. Posiada on francuską pieczęć appellation d'origine protégée (AOP), którą sygnowane są produkty regionalne. Oznaczenie to wymaga na produkcie, aby spełniał określone normy – w tym przypadku co najmniej 75 proc. diety krowy, od której pochodzi mleko, musi stanowić trawa z lokalnych pastwisk.

Jak informuje „The Guardian”, z powodu suszy, która uderzyła w większość z 76 rolników, których mleko wykorzystuje się do produkcji sera salers, podjęto decyzję o tymczasowym wstrzymaniu produkcji sera w nadziei, że we wrześniu warunki pogodowe się poprawią. Jest to pierwszy taki przypadek w historii.

Czytaj więcej

„Nie został żaden liść”. Huragan zniszczył jedną z najlepszych winnic na świecie

Ekstremalne upały, które występują obecnie w całej Francji, wysuszyły pastwiska, a krowy nie mają wystarczającej ilości trawy. - Zawsze mieliśmy okresy suszy w lecie, ale ta sytuacja jest bardzo trudna - powiedział jeden z rolników, Laurent Roux. - Krowy nie mają już nic do jedzenia. Teren jest tak suchy, że miejscami wygląda jak popiół. To pył - stwierdził. Mężczyzna podkreślił także, że podczas poprzednich susz niektórzy rolnicy otrzymali pozwolenie na obniżenie standardu produktu. Lokalna trawa, którą karmione były krowy, wyjątkowo mogła wówczas stanowić jedynie 50 proc. ich diety. - W tym sezonie nawet to nie będzie możliwe - przyznał. 

Jeden z lokalnych serowarów zaznaczył natomiast, że nie chce rezygnować z jakości. - Salers to sezonowy ser. Krowy, od których mamy mleko, jedzą trawę, a teraz tej trawy nie ma. To jeden z filarów tożsamości tego sera - powiedział w rozmowie z „Washington Post”. - Przy większej ilości siana w diecie krów ser będzie bardziej biały i mniej smaczny. Nasz produkt nadal cieszy się pewną reputacją wśród konsumentów. Nie chcemy jej zepsuć - dodał.

Francja cierpi obecnie z powodu najgorszej suszy od dziesięcioleci. Mieszkańcy niektórych miasteczek na południu kraju nie mają dostępu do wody pitnej, a rolnicy obawiają się, że podczas nadchodzącej zimy będzie brakować mleka. Ekstremalne temperatury mają wpływ także na inne produkty. Tego lata Francja zmagała się już między innymi z brakiem musztardy Dijon oraz ryżu, który wykorzystuje się do przygotowania risotto. Fala upałów ograniczyła też produkcję wina w tym kraju. 

Salers to półtwardy, niepasteryzowany ser krowi, który od wieków wytwarzany jest w środkowej Francji w regionie Owernia w wulkanicznym regionie gór Cantal. Posiada on francuską pieczęć appellation d'origine protégée (AOP), którą sygnowane są produkty regionalne. Oznaczenie to wymaga na produkcie, aby spełniał określone normy – w tym przypadku co najmniej 75 proc. diety krowy, od której pochodzi mleko, musi stanowić trawa z lokalnych pastwisk.

Jak informuje „The Guardian”, z powodu suszy, która uderzyła w większość z 76 rolników, których mleko wykorzystuje się do produkcji sera salers, podjęto decyzję o tymczasowym wstrzymaniu produkcji sera w nadziei, że we wrześniu warunki pogodowe się poprawią. Jest to pierwszy taki przypadek w historii.

Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?