Pierwszy „kosmiczny” szampan. Powstał, by można go było pić w stanie nieważkości

Rozwój turystyki orbitalnej wymusza powstawanie usług, które umilą podróż turystom w kosmosie. Mumm, francuski producent szampana, w przeszłości sponsor Formuły 1, stworzył szampana, którego można pić w stanie nieważkości. Trunek ma postać pianki.

Publikacja: 28.09.2022 09:08

Producentem szampana przeznaczonego dla kosmicznych turystów jest Mumm, znany producent szampanów, w

Producentem szampana przeznaczonego dla kosmicznych turystów jest Mumm, znany producent szampanów, w przeszłości sponsor wyścigów F1.

Foto: Rene Asmussen

Na potrzeby komercyjnych lotów w kosmos Mumm, jeden z największych i najbardziej znanych producentów z Szampanii, stworzył pierwszego szampana przeznaczonego do picia w kosmosie. Produkt już przeszedł testy w symulatorze i jest gotowy do lotu na orbitę.

Pierwszy szampan do picia w kosmosie

Za ojca współczesnych szampanów uznaje się żyjącego na przełomie XVII i XVIII wieku benedyktyna, Dom Pérignona. Odkrywając przypadkiem, że jego wino musuje, mnich miał krzyknąć do swoich współbraci: „Chodźcie prędko, smakuję gwiazdy!”. Już niebawem owo doświadczenie będą mogli powtórzyć pasażerowie komercyjnych lotów w kosmos, znajdując się dosłownie wśród gwiazd.

Za stworzeniem pierwszego na świecie szampana, którego można bezpiecznie degustować w stanie nieważkości, stoi Mumm – jeden z największych na świecie producentów szampanów. Dom szampana przez cztery lata pracował razem z projektantem przedmiotów używanych przez kosmonautów Octavem de Gaullem, firmą Axiom Space organizującą pasażerskie loty w kosmos, oraz Francuską Agencją Kosmiczną.

Problem z degustowaniem szampana w kosmosie polega na tym, że w stanie nieważkości bąbelki nie przemieszczają się ku górze, co znacznie ogranicza uwalnianie się aromatów – czyli tego, co w winie najważniejsze. Innowacyjna butelka pozwala je uwydatnić za sprawą nowatorskiego designu.

Szklaną butelkę o kształcie nawiązującym do szampańskiego klasyka chroni warstwa aluminium lotniczego. Wieńczy ją zamknięcie, które zaprojektowano tak, aby wydobywający się z butelki szampan miał formę… piany. Degustując wino w takiej postaci, znajdujący się w stanie nieważkości pasażer ma szansę wyraźnie poczuć jego bukiet.

Wyjątkowy jest też blend, którego autorem jest Laurent Fresnet, cellar master w Maison Mumm. Szampan powstał w taki sposób, aby można było w pełni cieszyć się smakiem kosmicznej wersji klasycznego, „ziemskiego” Cordon Rouge.

Jednocześnie proces produkcji jest w pełni tradycyjny – inaczej nie można by było nazwać takiego wina szampanem. Ukłonem w stronę tradycji jest nie tylko sam kształt butelki, ale też zamykający ją klasyczny korek z konglomeratu.

Kosmiczne wina

Pasażerskie loty w kosmos stały się już nieźle prosperującą branżą. Toast wzniesiony kieliszkiem dobrego wina w stanie nieważkości wydaje się być znakomitym zwieńczeniem tak wyjątkowego doświadczenia – zwłaszcza jeżeli na pokładzie znajdują się miłośnicy win.

Nic dziwnego, że pojawienie się „kosmicznych win” było tylko kwestią czasu. Ludzie z branży winiarskiej chcą zbadać, jak wino smakuje w kosmosie, a nawet – czy jest ono w stanie dojrzewać w stanie nieważkości.

Nie tak dawno, bo w lipcu 2022 roku, trzech prominentnych producentów z Włoch (Biondi-Santi, Feudi di San Gregorio i Gaja) ogłosiło nowy projekt we współpracy z Włoską Agencją Kosmiczną. Jego celem jest wysłanie win na Międzynarodową Stację Kosmiczną i odłożenie ich do orbitalnej „piwniczki”.

Po pewnym czasie badacze sprawdzą kondycję „kosmicznych” win i porównają je z ich odpowiednikami, które dojrzewały na Ziemi. Na orbitę trafi również winorośl, aby sprawdzić efekty jej uprawy w kosmosie.

Wino
Koniec chińskiego podboju. Francuzi odzyskują najcenniejsze winnice w Bordeaux
Wino
Słynny fałszerz win na wolności. „Geniusz podróbek” teraz podrabia legalnie
Wino
Śledztwo we Francji. Niewolnicza praca dzieci w winnicach regionu Bordeaux
Wino
Największy przekręt w historii hiszpańskiego winiarstwa. Potentaci przed sądem
Materiał Promocyjny
Współpraca na Bałtyku kluczem do bezpieczeństwa energetycznego
Wino
Francuzi przerabiają wina na płyn do zmywania. Coraz mniej osób chce je pić
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń