Koniec przygody Clarksona z gastronomią. Dostał nakaz zamknięcia restauracji

Przygoda Jeremy'ego Clarksona ze światem gastronomii rozpoczęła się od potknięcia. Znany prezenter telewizyjny, gwiazda programu „The Grand Tour” dostał nakaz zamknięcia restauracji bo, zdaniem władz lokalnych, została ona otwarta nielegalnie.

Publikacja: 07.10.2022 13:03

Jeremy Clarkson wspólnie z Richardem Hammondem i Jamesem Mayem prowadzą program motoryzacyjny „The G

Jeremy Clarkson wspólnie z Richardem Hammondem i Jamesem Mayem prowadzą program motoryzacyjny „The Grand Tour”.

Foto: Petr Magera, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Jeremy'ego Clarksona miliony ludzi znają jako jednego z „trzech muszkieterów motoryzacji”, współtwórcę sukcesu najpierw programu „Top Gear”, a potem – po rozstaniu z BBC w atmosferze skandalu – jako współprowadzącego popularny program „The Grand Tour” w Amazon Prime Video. 

Restauracja Clarksona do zamknięcia

Znacznie mniej osób wie jednak, że Clarkson w ostatnich latach zaczął drugie życie – jako mieszkaniec wsi. Najpierw założył własną farmę (o tym też miał program w Amazonie) na działce, której właścicielem był od lat. Popularność programu przełożyła się na wizyty widzów w Oxfordshire, gdzie prezenter prowadził farmę. Następnym krokiem było otwarcie restauracji, w której goście mogliby zjeść potrawy przygotowywane z tego, co zostało wyhodowane na farmie Clarksona.

Lokal o nazwie „Diddly Squat” ruszył w lipcu w jednej z szop na farmie. Odbyło się to mimo braku zgody władz lokalnych i mimo braku odpowiedniego zaplecza sanitarnego, ale Clarkson zapewniał w wywiadach, że znalazł furtkę prawną, która umożliwia mu działanie. Gościom to nie przeszkadzało, miejsca w restauracji trzeba było rezerwować z wyprzedzeniem. 

Czytaj więcej

Polak na liście stu najlepszych szefów kuchni na świecie. Już po raz drugi

Aż do teraz. Władze lokalne nakazały zamknięcie restauracji która, ich zdaniem, narusza miejscowy plan zagospodarowania. Zarzuty dotyczą właściwie wszystkich zagadnień dotyczących funkcjonowania restauracji – parking dla samochodów, toalety, a także zaplecze gastronomiczne restauracji są, zdaniem władz lokalnych szkodliwe dla tej okolicy, zaburzając jej naturalne piękno. Nakazano przy okazji zakaz sprzedaży jedzenia, a także usunięcie wszystkich elementów szpecących krajobraz – parasoli, stolików, krzeseł, stołów piknikowych oraz przenośnych toalet.

Zanim pojawiła się restauracja, Clarkson sprzedawał produkty spożywcze pochodzące z jego farmy we wł

Zanim pojawiła się restauracja, Clarkson sprzedawał produkty spożywcze pochodzące z jego farmy we własnym sklepie.

Foto: Matt Seymour

Jeremy Clarkson złożył już odwołanie od tej decyzji, ale na razie nie wiadomo kiedy będzie ono rozpatrywane. Tymczasem obowiązuje nakaz likwidacji restauracji. Rzecznik West Oxfordshire District Council w rozmowie z mediami brytyjskimi powiedział: „Urzędnicy przez wiele miesięcy pracowali wspólnie z właścicielem i wynajętymi przez niego firmami, by zbadać naruszenia przepisów, a także doradzić, w jaki sposób firma może działać zgodnie z prawem. Przedsięwzięcie jednak nadal funkcjonuje z naruszeniem przepisów, a rady urzędników zostały zlekceważone”. W najgorszym wypadku Jeremy'ego Clarksona czeka przymusowa rozbiórka restauracji.

Jeremy'ego Clarksona miliony ludzi znają jako jednego z „trzech muszkieterów motoryzacji”, współtwórcę sukcesu najpierw programu „Top Gear”, a potem – po rozstaniu z BBC w atmosferze skandalu – jako współprowadzącego popularny program „The Grand Tour” w Amazon Prime Video. 

Restauracja Clarksona do zamknięcia

Pozostało 90% artykułu
Restauracje
Najsłynniejsza restauracja na świecie się zamyka. Jej twórca ma nowy pomysł
Restauracje
Restauracje rezygnują z gwiazdek Michelin. Koniec „kultu szefów kuchni”
Restauracje
Sukces restauracji z Krakowa i Warszawy: awans na listę najlepszych na świecie
Restauracje
Szef kuchni z gwiazdkami Michelin łamie tabu. Bezdomni jako kelnerzy i kucharze
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Restauracje
Najlepsze na świecie restauracje przyjazne zwierzętom. Triumf lokalu z Gdańska