Z badań, które na zlecenie producenta niskoprocentowego piwa Lucky Saint przeprowadziła firma analityczna KAM wynika, że niemal co trzecia wizyta w brytyjskich pubach (29 proc.) nie wiąże się ze spożyciem alkoholu. Badanie przeprowadzono wśród 500 dorosłych osób, mieszkających na terenie całej Wielkiej Brytanii. Zauważono, że przeciętny, pijący alkohol Brytyjczyk, coraz częściej zachowuje równowagę między spożywaniem napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz, że wzrasta chęć do ograniczania trunków procentowych.
Anglicy rezygnują z picia piwa
Ponad połowa (55 proc.) badanych stwierdziła, że stara się ograniczać alkohol w porównaniu do 32 proc. w roku poprzednim. U osób z pokolenia Z, mających obecnie od 18 do 24 lat, chęć „umiarkowanego spożycia alkoholu” jest jeszcze wyższa. Dane mówią, że ogranicza go 65 proc. ankietowanych w tej grupie.
Oznacza to, że 55 proc. osób pijących w Wielkiej Brytanii spożywa mniej niż 10 jednostek alkoholu tygodniowo. W 2019 roku badania NHS wykazały, że 60 proc. dorosłych wypijało do 14 jednostek tygodniowo - zauważają eksperci.
Według badań, wzrosła również świadomość tego, że na rynku znaleźć można coraz więcej alternatyw dla alkoholu. 95 proc. respondentów przyznaje, że zna jego zamienniki – zarówno te niskoprocentowe, jak i te, które alkoholu nie zawierają wcale.
Czytaj więcej
Cech niemieckich piekarzy zgłosił kandydaturę tradycyjnego precla na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Propozycja piekarzy ma poparcie niemieckiego rządu.