Antyczna pizza odkryta w Pompejach? Archeolodzy pokazali zaskakujący fresk

Archeolodzy odkryli na ścianie jednego ze starożytnych domów w Pompejach bardzo ciekawy fresk. Przedstawia coś, co zdaniem wielu można nazwać antycznym pie...

Włochy? Japonia? Nie. Najlepsza restauracja na świecie mieści się w stolicy Peru

W tegorocznej edycji prestiżowego konkursu „World's 50 Best”, uznawanej za najważniejszy ranking w świecie gastronomii, pierwsze miejsce zajęła restauracja...

Kamienie smażone na patelni. „Kryzysowa potrawa” robi furorę w Chinach

Czy to bób? Nie, to kamienie rzeczne podsmażane na patelni z przyprawami. Chińczycy na nowo odkrywają tradycyjną „potrawę”. Jak smakują otoczaki stir fry –...

Przewodnik kulinarny Michelin: za co przyznaje gwiazdki i jak można je stracić?

Polska ma już trzy restauracje nagrodzone gwiazdkami w przewodniku kulinarnym Michelin. Te nagrody odgrywają niebagatelną rolę w światowej gastronomii. To...

Przemysław Klima, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin: w domu gotuję proste rzeczy

Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, wyróżnionej dwiema gwiazdkami w przewodniku Michelin, opowiada o sekrecie kreatywn...

Przewodnik Michelin 2023:​ pierwsza polska restauracja z dwiema gwiazdkami

„Bottiglieria 1881” w Krakowie to pierwsza w historii polska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami w przewodniku kulinarnym Michelin. Jedną gwiazdkę zdo...

Najlepsza restauracja na świecie otwiera się ponownie. Nic tam jednak nie zjecie

El Bulli, katalońska restauracja, dzieło szefa kuchni Ferrana Adrii, ponownie się otwiera. Lokal, który przestał działać 12 lat temu, znowu będzie funkcjon...

Restauracja z Krakowa wśród najlepszych w Europie. „Wschodząca gwiazda”

Krakowska restauracja „Bottiglieria 1881” prowadzona przez Przemysława Klimę i nagrodzona gwiazdką Michelin, zdobyła prestiżowe wyróżnienie. Twórcy badania...

Trzeźwość staje się modna. Trend „NoLo” wkracza do barów i restauracji

Drinki bez alkoholu to już nie fanaberia, a część stylu życia, który świadomie wybiera coraz więcej osób. Dzięki temu w wielu krajach można obserwować naro...

Restauracja z Poznania wśród najlepszych w Europie. „Kulinarna stolica Polski”

Poznańska restauracja Concordia Taste została wyróżniona przez brytyjski dziennik „The Guardian” jako jedna z najlepszych w Europie. To jedyny lokal z Pols...

„Czepialski szef”. Gotował dla króla Szwecji, dziś tworzy innowacyjne burgery

Pracował jako szef kuchni dla króla Szwecji, dbał też o jakość dań w ambasadzie Szwecji w Paryżu. Od kilkunastu lat Jonas Mårtensson jest szefem kuchni sie...

Włosi mają dość podrabiania ich przysmaków. „Dziwny sojusz Rosji z USA”

Ponad 120 miliardów euro – to wartość produkowanej co roku na świecie podrobionej włoskiej żywności – alarmują Włosi. Ponad dwie trzecie produktów sprzeda...

Rewolucja we Francji. Winiarze z Bordeaux szykują zamach na świętość

Już niebawem wina z Bordeaux mogą smakować zupełnie inaczej niż dotąd. Powodem jest wprowadzanie upraw nowych odmian winorośli, przed którymi region Bordea...

Puszka z dwiema „zawleczkami”. Japończycy chcą zrewolucjonizować branżę piwną

Japońskie studio Nendo, prowadzone przez cenionego projektanta Okiego Sato, przedstawiło prototyp puszki, która może oznaczać rewolucję w branży piwnej. Ro...

Polskie piwo w czołówce prestiżowego rankingu. Nad Wisłą było niemal zapomniane

Grodziskie, polski styl piwny, znalazło się w czołówce zestawienia najbardziej cenionych piw świata przygotowanego przez serwis Taste Atlas. Grodziskim zac...

McDonald's ulepsza swoje słynne kanapki. Zmiany w recepturze Big Maca

McDonald's zmieni receptury swoich najbardziej znanych kanapek – twierdzi CNN, powołując się na przedstawicieli koncernu. Zmiany obejmą między innymi Big M...

Ranking najlepszych zup świata. Polski specjał na drugim miejscu

Żurek doceniony na świecie – polska zupa zajęła drugie miejsce w plebiscycie znanego serwisu Taste Atlas, poświęconego tradycyjnej kuchni. Żur przegrał jed...

Nadchodzi ube: fioletowy ziemniak podbija restauracje. Trafia nawet do deserów

Ube, filipiński ziemniak o intensywnie fioletowej barwie, zyskuje coraz większą popularność w restauracjach na całym świecie. Zdaniem analityków trendów, 2...

Pierwsze wino stworzone przez ChatGPT. Francuzi „zatrudnili” bota w winnicy

Francuzi zaangażowali ChatGPT do produkcji wina. Sztuczna inteligencja przejęła obowiązki enologa w jednej z francuskich winnic. Powstanie kilkaset butelek...

Ranking najlepszych kiełbas i wędlin na świecie. Polskie produkty wyróżnione

Taste Atlas przygotował ranking najbardziej lubianych tradycyjnych produktów mięsnych na świecie. Zestawienie, pełne wędlin i kiełbas, zdominowali Hiszpani...