Dwaj wielcy hiszpańscy producenci wina nielegalnie umieszczali na butelkach produkowanych przez siebie win prestiżowe oznaczenia sugerując, że ich trunki s...
Warszawska restauracja Future & Wine znalazła się na czele światowej listy lokali wartych odkrycia. Zestawienie przygotował serwis Tripadvisor. Knajpa z Wa...
Serwis „TasteAtlas”, specjalizujący się w tematyce dotyczącej kuchni tradycyjnej, przygotował ranking najlepszych na świecie potraw z mięsa mielonego. Nie...
Tost z awokado do niedawna był symbolem współczesnej wielkomiejskiej klasy średniej. Generacja Z ma szansę, by to zmienić. Nowy, hedonistyczny trend kulina...
Chleb prądnicki znalazł się w gronie 100 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. To jedyny przedstawiciel Polski w tym zestawieniu. Pierwsze miejsce przy...
Francuzi chcą, by letnie Igrzyska Olimpijskie, które odbędą się w 2024 roku w Paryżu, były rewolucyjne pod wieloma względami. Elementem zmiany ma wprowadze...
Ten rok był szczególnie trudny dla producentów prosecco. Fale upałów w połączeniu z często występującymi powodziami i innymi ekstremalnymi zjawiskami pogod...
Francja mierzy się z nadprodukcją wina. Sytuacja zmusza producentów z tego kraju niszczenia wina, na które coraz częściej brakuje nabywców. Zmieniły się te...
Niebawem Finlandia może dołączyć do grona europejskich krajów produkujących wino. Ma temu sprzyjać zmiana fińskiego prawa zaproponowana przez rząd w Helsin...
„Le Gavroche” to jedna z najsłynniejszych restauracji na świecie. Jej obecny właściciel, 63-letni Michel Roux, potomek założyciela lokalu, Alberta Roux, je...
Pierwsze na świecie lody na bazie plastiku poddanego recyklingowi to zasługa włoskiej projektantki i zespołu brytyjskich naukowców. Jak powstała nowatorska...
Single lubiący chodzić do restauracji nie mają łatwego życia. Restauracje w wielu miastach Europy coraz częściej dają im do zrozumienia, że preferują grupo...
Winiarze z południa Europy zmagają się ze rosnącymi temperaturami mającymi wpływ na jakość win, które produkują. Żądają, aby Unia Europejska zalegalizowała...
W którym z włoskich miast pizza jest najlepsza? O to od dawna spierają się Włosi z różnych części kraju. Tegoroczna edycja narodowego rankingu przynosi odp...
Znany przewodnik kulinarny Taste Atlas przygotował zestawienie najbardziej legendarnych restauracji na świecie. Jest powód do dumy – wśród 150 wyróżnionych...
Archeolodzy odkryli na ścianie jednego ze starożytnych domów w Pompejach bardzo ciekawy fresk. Przedstawia coś, co zdaniem wielu można nazwać antycznym pie...
W tegorocznej edycji prestiżowego konkursu „World's 50 Best”, uznawanej za najważniejszy ranking w świecie gastronomii, pierwsze miejsce zajęła restauracja...
Czy to bób? Nie, to kamienie rzeczne podsmażane na patelni z przyprawami. Chińczycy na nowo odkrywają tradycyjną „potrawę”. Jak smakują otoczaki stir fry –...
Polska ma już trzy restauracje nagrodzone gwiazdkami w przewodniku kulinarnym Michelin. Te nagrody odgrywają niebagatelną rolę w światowej gastronomii. To...
Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, wyróżnionej dwiema gwiazdkami w przewodniku Michelin, opowiada o sekrecie kreatywn...