Startuje pierwsza restauracja w kosmosie. Menu autorstwa słynnego szefa kuchni

Już niebawem grupa bogatych szczęśliwców zje ekskluzywną kolację na wysokości ponad 30 tysięcy kilometrów nad Ziemią. Za menu odpowiada Ramus Munk, jeden z najbardziej cenionych szefów kuchni na świecie.

Publikacja: 22.03.2024 04:02

Kapsuła, w której znajdzie się restauracja, zawiśnie na wysokości 30 kilometrów nad Ziemią.

Kapsuła, w której znajdzie się restauracja, zawiśnie na wysokości 30 kilometrów nad Ziemią.

Foto: Alchemist/ SpaceVIP / Space Perspective

Już niebawem ruszy niezwykły projekt, z którego mają szansę skorzystać miłośnicy wyrafinowanych doświadczeń kulinarnych, dysponujący kwotą prawie pół miliona dolarów. W kosmos poleci specjalny balon, w doczepionej do niego gondoli będzie można zjeść wykwintne menu autorstwa jednego z najgorętszych nazwisk w świecie gastronomii.

Restauracja w kosmosie. Kim jest szef kuchni? 

Już w przyszłym roku grupa sześciorka miłośników dobrego jedzenia, spragnionych kulinarnych doświadczeń nie z tej Ziemi zasiądzie przy stole na pokładzie gondoli zawieszonej pod kosmicznym balonem, który wzniesie się do stratosfery. Zjedzą tam wyjątkowy posiłek, który przygotuje dla nich jeden z najbardziej rozchwytywanych szefów kuchni na świecie.

Czytaj więcej

Powolna śmierć marek modowych dla „klasy średniej”. Znikają z miast Europy

Organizatorami lotu, którego centralnym punktem będzie wielodaniowe menu, są firmy SpaceVIP i Space Perspective. Pierwsza specjalizuje się w komercyjnych pasażerskich lotach w kosmos, druga zajmuje się budową pojazdów kosmicznych i szkoleniami dla astronautów.

Efektem ich współpracy jest kosmiczny balon o nazwie „Neptune”, który jego twórcy reklamują jako pierwszą na świecie „neutralną emisyjnie” kapsułę kosmiczną. To właśnie na pokładzie „Neptuna” odbędzie się niezwykła kolacja.

Za „kosmiczne” menu odpowiada Rasmus Munk, szef kuchni z kopenhaskiej restauracji „Alchemist”, mający na koncie dwie gwiazdki Michelin. Munk figuruje aktualnie na piątym miejscu w słynnym rankingu „World’s 50 Best” w gronie najlepszych szefów kuchni na świecie.

Munk potwierdził swój udział w projekcie przed kilkoma dniami na swoich kanałach społecznościowych, równolegle z ogłoszeniem przedsięwzięcia na stronach firm SpaceVIP i Space Perspective. „To będzie coś szalonego” – napisał szef kuchni na swoim oficjalnym koncie na Instagramie.

„Odkrywcy wzniosą się na wysokość stu tysięcy stóp [ponad 30 tysięcy kilometrów – przyp. red.] nad poziomem morza, gdzie jedząc, będą podziwiać wschód Słońca nad krzywizną horyzontu Ziemi” piszą organizatorzy lotu. Cała wyprawa będzie stosunkowo krótka – ma potrwać około sześciu godzin.

Pierwsza restauracja w kosmosie. Ile kosztuje posiłek?

Jakie dania wejdą w skład kosmicznego menu Rasmusa Munka? W rozmowie z magazynem winiarskim „Decanter” szef kuchni zdradził, że będą inspirowane historią eksploracji kosmosu. Dodał też, że będą wstępnie przyrządzone na Ziemi, tuż przed startem kapsuły. Następnie już w trakcie lotu zostaną podgrzane i dopracowane w niewielkiej pokładowej kuchni.

Co istotne, uczestnicy lotu będą mogli relacjonować na żywo swoje doświadczenia przez internet i kontaktować się z bliskimi na Ziemi – na pokładzie kapsuły będzie działać wifi. W balonie znajdzie się również bar wyposażony w selekcję win. Kiedy „Neptune” dotrze na skraj atmosfery ziemskiej, wszyscy będą mogli wznieść toast kieliszkiem szampana.

Organizatorzy lotu i ekskluzywnej kolacji zapewnią pasażerom specjalne i nie mniej luksusowe ubrania szyte na miarę. Zaprojektuje je francuska marka Ogier, specjalizująca się w luksusowej odzieży narciarskiej oraz wpisującej się w estetykę athleisure.

Cena za to doświadczenie wynosi 495 tysięcy dolarów za osobę. Jak zapowiadają organizatorzy przedsięwzięcia, dochód z lotu zostanie przeznaczony na nagrody w ramach konkursu Space Prize, wspierającego kobiety działające w branży kosmicznej i technologicznej.

Już niebawem ruszy niezwykły projekt, z którego mają szansę skorzystać miłośnicy wyrafinowanych doświadczeń kulinarnych, dysponujący kwotą prawie pół miliona dolarów. W kosmos poleci specjalny balon, w doczepionej do niego gondoli będzie można zjeść wykwintne menu autorstwa jednego z najgorętszych nazwisk w świecie gastronomii.

Restauracja w kosmosie. Kim jest szef kuchni? 

Pozostało 90% artykułu
Restauracje
„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro
Materiał promocyjny
PRIMITIVO: gwiazdy na otwarciu nowej śródziemnomorskiej restauracji w Warszawie
Restauracje
Rząd w Madrycie idzie na wojnę z hiszpańskim stylem życia. „To szaleństwo”
Restauracje
Kradzież stulecia w Paryżu. Zniknęły butelki wina warte miliony złotych
Restauracje
Słynna restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin zamknięta. Koniec po 56 latach