Kawa bezkofeinowa zyskała dużą popularność w wielu krajach – wiele osób całkowicie przestawiło się z klasycznej kawy na wersję bez kofeiny. Amerykańscy urzędnicy oraz organizacje pozarządowe domagają się jednak nałożenie na popularną „decaf” ograniczeń w ich kraju. Dlaczego?
Jak powstaje kawa bezkofeinowa?
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Od kilu lat coraz większą popularność – również w Polsce – zyskuje kawa bezkofeinowa. Sięgają po nią osoby, które lubią smak kawy, ale nie chcą, by szły za tym efekty działania kofeiny.
Tymczasem w USA przybywa przeciwników bezkofeinowej wersji kawy, o czym od pewnego czasu rozpisują się amerykańskie media. Ich obawy budzi jeden z popularnych sposobów przetwarzania ziaren kawy w celu pozbycia się z nich kofeiny.
Czytaj więcej
Bernard Arnault, francuski miliarder uznawany za najbogatszego człowieka na świecie, nie ustaje w wysiłkach na rzecz powiększania swojego imperium marek luksusowych. Kontrolowany przez niego fundusz przejął kontrolę nad włoską marką kosmetyczną Kiko Milano.
Temat szerzej opisuje między innymi poświęcony ekonomii i nowym technologiom portal TheStreet. Powołując się na amerykańskie instytucje i organizacje zajmujące się żywnością i ochrony środowiska, TheStreet informuje, że spożywanie kaw bezkofeinowych niektórych marek może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i jest nieekologiczny.