W USA bunt przeciw kawie bezkofeinowej. Eksperci krytycznie o metodzie produkcji

Kawa bezkofeinowa może zostać w USA zakazana, przynajmniej ta, która powstaje z wykorzystaniem substancji chemicznych uznanych za szkodliwe dla zdrowia.

Publikacja: 07.05.2024 04:50

Kawa bezkofeinowa zyskuje coraz większą popularność na świecie, bo coraz więcej osób rezygnuje ze sp

Kawa bezkofeinowa zyskuje coraz większą popularność na świecie, bo coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania napojów zawierających kofeinę.

Foto: Brooke Cagle Unsplash

Kawa bezkofeinowa zyskała dużą popularność w wielu krajach – wiele osób całkowicie przestawiło się z klasycznej kawy na wersję bez kofeiny. Amerykańscy urzędnicy oraz organizacje pozarządowe domagają się jednak nałożenie na popularną „decaf” ograniczeń w ich kraju. Dlaczego?

Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Od kilu lat coraz większą popularność – również w Polsce – zyskuje kawa bezkofeinowa. Sięgają po nią osoby, które lubią smak kawy, ale nie chcą, by szły za tym efekty działania kofeiny.

Tymczasem w USA przybywa przeciwników bezkofeinowej wersji kawy, o czym od pewnego czasu rozpisują się amerykańskie media. Ich obawy budzi jeden z popularnych sposobów przetwarzania ziaren kawy w celu pozbycia się z nich kofeiny.

Czytaj więcej

Najbogatszy człowiek na świecie znów na zakupach. Przejmuje kolejną włoską markę

Temat szerzej opisuje między innymi poświęcony ekonomii i nowym technologiom portal TheStreet. Powołując się na amerykańskie instytucje i organizacje zajmujące się żywnością i ochrony środowiska, TheStreet informuje, że spożywanie kaw bezkofeinowych niektórych marek może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i jest nieekologiczny.

Produkcja kawy bezkofeinowej zaczyna się od pozyskania ziaren kawy. Jedna z metod tak zwanej dekofeinizacji, którą stosuje co najmniej kilka popularnych (także w Polsce) marek kawy, jest zanurzenie ziaren w roztworach zawierających substancji chemicznych. Zdaniem niektórych amerykańskich ekspertów, te roztwory mogą być groźne dla zdrowia.

Kawa bezkofeinowa zostanie zakazana w USA?

Jednym z kluczowych składników tych roztworów jest chlorek metylenu. Amerykański Urząd ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (Occupational Safety and Health Administration, OSHA) uznało tę substancję za rakotwórczą oraz powodującą szereg groźnych dolegliwości.

W ramach jedne z metod, która budzi szczególne wątpliwości ekspertów, ziarna kawy najpierw zagotowuje się, po czym zanurza się je w chemicznym roztworze. Następnie płucze się je w wodzie, osusza i na koniec poddaje procesowi wypalania.

„Chlorek metylenu wykorzystuje się przy wielu procesach w różnych gałęziach przemysłu, między innymi przy usuwaniu farby, produkcji leków i substancji usuwających farbę oraz w oczyszczaniu metali i odtłuszczaniu” – cytuje OSHA portal TheStreet. Inną substancją, w której zanurza się ziarna kawy, aby usunąć z nich kofeinę, jest octan etylu, który stosuje się w produkcji zmywaczy do paznokci.

Dla miłośników kawy bezkofeinowej, którzy nie byli świadomi tego, jak powstaje ten produkt, informacje te mogą być dość szokujące. Dekofeinizacja z użyciem potencjalnie niebezpiecznych substancji nie jest też przyjazna dla środowiska, na co zwracają uwagę amerykańskie, a także europejskie organizacje proekologiczne.

Przynajmniej w kwestii chlorku metylenu rząd USA już wprowadził pewne ograniczenia. Agencja ds. Ochrony Środowiska (EPA) zakazała przed kilkoma dniami użycia tej substancji w większości procesów.

Dekofeinizacja ziaren kawy z użyciem wspomnianych substancji chemicznych nie jest na szczęście jedyną metodą produkcji kawy bezkofeinowej. Inny sposób, zwany szwajcarską metodą wodną, jest znacznie mniej inwazyjny. W tym wypadku ziarna po prostu moczy się w wodzie przez kilka-kilkanaście godzin, aby wypłukać z nich kofeinę.

Kawa bezkofeinowa zyskała dużą popularność w wielu krajach – wiele osób całkowicie przestawiło się z klasycznej kawy na wersję bez kofeiny. Amerykańscy urzędnicy oraz organizacje pozarządowe domagają się jednak nałożenie na popularną „decaf” ograniczeń w ich kraju. Dlaczego?

Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

Pozostało 92% artykułu
Kawiarnie
„Różowa kolekcja” kaw premium: nowy projekt marki Caffè Vergnano
Kawiarnie
Kawa tania jak w Warszawie. Czesi zbadali, który kraj regionu ma najniższe ceny
Kawiarnie
Kawiarnia we Włoszech dostała tysiąc euro mandatu. Bo kawa była za droga
Kawiarnie
We Włoszech niepokój, rośnie cena espresso. „Czy śniadanie ma być luksusem?”
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kawiarnie
Od czego zależy smak dobrej kawy? Po pierwsze: od ziaren. Po drugie: od ekspresu