Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?

To, co jemy na śniadanie, może mieć wpływ na to, czy inni postrzegają nas jako osoby atrakcyjne. Francuscy badacze przekonują, że odkryli, które potrawy sprawiają, że nie wyglądamy w sposób atrakcyjny dla płci przeciwnej.

Publikacja: 20.03.2024 04:25

Jak piszą autorzy badania, w drugiej połowy XX wieku dieta w krajach Zachodu przeszła ogromną przemi

Jak piszą autorzy badania, w drugiej połowy XX wieku dieta w krajach Zachodu przeszła ogromną przemianę, znacznie wzrosło między innymi spożycie rafinowanych węglowodanów, których jedzenie może prowadzić do wielu niekorzystnych skutków zdrowotnych.

Foto: Jonas Jacobsson Unsplash

Wiele produktów, po które sięgamy na co dzień – w tym między innymi na śniadanie – są bogate w przetworzone węglowodany. To między innymi płatki śniadaniowe, białe pieczywo czy makaron. Jedzenie tej grupy produktów – przetworzonych i mających wysoką zawartość cukrów prostych – prowadzić może do nagłych wzrostów i spadków poziomu cukru we krwi, a tym samym do stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego.

Dotychczasowe badania wskazywały, że takie potrawy mogą zwiększyć ryzyko niektórych chorób. Teraz okazuje się jednak, że spożywanie produktów bogatych w przetworzone węglowodany, na przykład na śniadanie, ma także inne negatywne skutki. Zdaniem badaczy może to mieć wpływ między innymi na to, czy jesteśmy postrzegani jako osoby atrakcyjne fizycznie. Zbadali to naukowcy z francuskiego Uniwersytetu w Montpellier, a wyniki badania omówili dziennikarze brytyjskiego „Guardiana”. 

Co jeść na śniadanie: nowe badanie na temat atrakcyjności fizycznej

Jak piszą autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym „PLOS One” wydawanym przez Public Library of Science, w drugiej połowie XX wieku dieta w krajach Zachodu przeszła ogromną przemianę – znacznie wzrosło między innymi spożycie rafinowanych węglowodanów, których jedzenie może prowadzić do wielu niekorzystnych skutków zdrowotnych. „Mechanizmy fizjologiczne związane z tą konsumpcją, takie jak hiperglikemia i hiperinsulinemia, mogą wpływać na cechy niemedyczne, takie jak atrakcyjność twarzy" - podkreślają naukowcy. 

Czytaj więcej

Konkurencja dla gwiazdek Michelin. Francuzi mają nowa „biblię smakoszy”

W badaniu naukowców z francuskiego Uniwersytetu w Montpellier udział wzięło 52 mężczyzn i 52 kobiety w wieku od 20 do 30 lat. Badacze losowo przydzielili uczestnikom śniadanie o wartości 500 kalorii, bogate w rafinowane i nierafinowane węglowodany. Rafinowane śniadanie węglowodanowe składało się z francuskiej bagietki z białej mąki, dżemu, soku jabłkowego lub pomarańczowego oraz z herbaty lub kawy z cukrem. W przypadku posiłków składających się z węglowodanów nierafinowanych w zestawie śniadaniowym znajdował się zaś chleb razowy z masłem i serem, pomarańcza lub jabłko oraz kawa lub herbata bez cukru. Eksperci zmierzyli poziom cukru we krwi uczestników badania zarówno przed, jak i po jedzeniu, a następnie sfotografowali uczestników w kontrolowanych warunkach oświetleniowych. Zdjęcia portretowe uczestników zostały później przesłane grupom osób, których zadaniem było ocenić, ile lat mają te osoby, jak męsko lub kobieco wyglądają oraz jak bardzo są atrakcyjne.

Wnioski naukowców są zaskakujące – badacze uznali bowiem, że spożycie śniadania o wysokim indeksie glikemicznym zmniejszało atrakcyjność twarzy zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Jak wyjaśnili eksperci, śniadanie wysokoglikemiczne dwie godziny później powodowało hipoglikemię, która miała negatywny wpływ na wygląd.

Czytaj więcej

Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź

Śniadanie: od niego zależy, czy jesteśmy postrzegani jako atrakcyjni fizycznie 

„To zaskakujące, ale nasze wybory żywieniowe mogą mieć szybki wpływ na nasz wygląd” – stwierdziła w rozmowie z brytyjskim dziennikiem „The Guardian” dr Claire Berticat, biolog ewolucyjny i główna autorka badania. „Te zmiany fizjologiczne mogą subtelnie zmieniać rysy twarzy, wpływając na to, jak inni postrzegają atrakcyjność” - dodała. „Efekt różni się w zależności od płci i rodzaju posiłku, co podkreśla złożony związek między dietą a atrakcyjnością” – zauważyła Berticat. „Nasze odkrycia w przekonujący sposób przypominają o dalekosiężnym wpływie wyborów żywieniowych nie tylko na zdrowie, ale także na cechy mające szczególne znaczenie społeczne, takie jak atrakcyjność twarzy” - zaznaczyła.

Dlaczego tak się dzieje? Jak wyjaśniają naukowcy, rafinowane węglowodany mogą powodować skoki poziomu cukru we krwi, czemu organizm przeciwdziała poprzez uwalnianie insuliny. Taka reakcja może doprowadzić do zbyt niskiego poziom cukru – stanu zwanego hipoglikemią – oraz wpłynąć na przepływ krwi i wygląd skóry. W badaniu jedynie śniadanie zawierające rafinowane węglowodany powodowało hipoglikemię.

David Perrett, profesor psychologii na Uniwersytecie St Andrews, podkreślił, że dla nikogo nie powinno być zaskoczeniem, iż dieta wpływa na atrakcyjność. „Owoce i warzywa poprawiają atrakcyjność poprzez zwiększenie ilości pigmentów roślinnych zwanych karotenoidami w skórze” – powiedział. „Dieta bogata w cukier może zaś powodować starzenie się skóry” – dodał. „Autorzy sugerują, że rafinowane węglowodany mogą wpływać na obwodowy przepływ krwi. Przepływ krwi może bardzo szybko zmienić wygląd skóry. Efekt widać już po kilku sekundach, kiedy krew odpływa ze skóry” – zaznaczył.

Co ciekawe, w przypadku podjadania – a nie jednorazowego spożycia bogatych w rafinowane węglowodany produktów na śniadanie – wyniki różniły się zależności od posiłku i płci. „U mężczyzn popołudniowe podjadanie produktów o wysokim ładunku glikemicznym zwiększało ich atrakcyjność” – czytamy. „Wyniki różniły się, przynajmniej w przypadku mężczyzn, w zależności od różnych posiłków w ciągu dnia – śniadania, posiłku popołudniowego (podwieczorku) i przekąski między posiłkami - zaznaczyła Berticat. Jak dodała, różny wpływ diety na kobiety i mężczyzn nie jest zaskakujący – wynika bowiem z różnic fizjologicznych i metabolicznych między płciami. „Mężczyźni spożywający popołudniowe przekąski o wysokim ładunku glikemicznym mogą wydawać się bardziej atrakcyjni ze względu na natychmiastowy wzrost poziomu glukozy. Jednak w przypadku kobiet popołudniowe przekąski o wysokim ładunku glikemicznym mogą mieć negatywny wpływ na atrakcyjność, prawdopodobnie ze względu na starszy wygląd związany z wpływem hiperglikemii na starzenie się skóry” - zaznaczyła ekspertka. 

Wiele produktów, po które sięgamy na co dzień – w tym między innymi na śniadanie – są bogate w przetworzone węglowodany. To między innymi płatki śniadaniowe, białe pieczywo czy makaron. Jedzenie tej grupy produktów – przetworzonych i mających wysoką zawartość cukrów prostych – prowadzić może do nagłych wzrostów i spadków poziomu cukru we krwi, a tym samym do stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego.

Dotychczasowe badania wskazywały, że takie potrawy mogą zwiększyć ryzyko niektórych chorób. Teraz okazuje się jednak, że spożywanie produktów bogatych w przetworzone węglowodany, na przykład na śniadanie, ma także inne negatywne skutki. Zdaniem badaczy może to mieć wpływ między innymi na to, czy jesteśmy postrzegani jako osoby atrakcyjne fizycznie. Zbadali to naukowcy z francuskiego Uniwersytetu w Montpellier, a wyniki badania omówili dziennikarze brytyjskiego „Guardiana”. 

Pozostało 86% artykułu
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”