Nowa najlepsza restauracja na świecie. To kres dominacji kuchni skandynawskiej

Znamy najnowsze wyniki The World’s 50 Best Restaurants, najbardziej prestiżowego rankingu restauracji. Najlepszą restauracją na świecie wybrano „Disfrutar” z Barcelony. W czołowej piątce lokali znalazły się aż trzy lokale z Hiszpanii – to totalna dominacja kuchni tego kraju.

Publikacja: 06.06.2024 12:42

Oriol Castro Forns, Eduard Xatruch Cerro i Mateu Casañas Puignau – szefowie kuchni odpowiedzialni za

Oriol Castro Forns, Eduard Xatruch Cerro i Mateu Casañas Puignau – szefowie kuchni odpowiedzialni za prowadzenie restauracji Disfrutar.

Foto: Disfrutar/materiały

Jeszcze nie tak dawno czołówkę prestiżowego rankingu The World’s 50 Best Restaurants okupowały restauracje z północy Europy. Od kilku lat wypierają je restauracje z szeroko pojętego Południa — z Hiszpanii i z Ameryki Łacińskiej. Najlepszą restauracją na świecie została w tym roku „Disfrutar” z Barcelony, a po pietach depczą jej inne renomowane hiszpańskie restauracje.

Najlepsze restauracje na świecie 2024: Disfrutar z Barcelony na czele

The World’s 50 Best Restaurants to jeden z najsłynniejszych rankingów restauracji, który budzi duże emocje zarówno wśród przedstawicieli branży gastronomicznej, jak i miłośników fine diningu. Ogłoszenie wyników tegorocznej edycji konkursu odbyło się 6 czerwca 2024 roku w Las Vegas.

Czytaj więcej

Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych

O kształcie listy decyduje grono ekspertów, których obowiązuje szereg zasad przy wybieraniu swojego faworyta. Nie mogą oni na przykład na restaurację, z którą mają jakiekolwiek powiązania biznesowe, musieli też przynajmniej raz w ciągu ostatnich 19 miesięcy zjeść w restauracji, na którą oddali głos.

W 2024 roku tytuł najlepszej restauracji na świecie jurorzy przyznali trzygwiazdkowej „Disfrutar” (hiszp. „cieszyć się życiem”) z Barcelony, która została jednocześnie najlepszą restauracją w Europie. „Disfrutar” konsekwentnie pięła się na szczyt: w 2022 roku zajmowała trzecią pozycję w rankingu, zaś w roku 2023 była drugą najlepszą restauracją na naszym globie.

„Disfrutar” prowadzi trzech szefów kuchni: Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, którzy wcześniej współpracowali ze sobą w legendarnej, nie funkcjonującej już restauracji „El Bulli” w miejscowości Roses na hiszpańskim Costa Brava. Castro, Xatruch i Casañas otworzyli „Disfrutar” w grudniu 2014 roku.

Od początku szefowie kuchni tworzą awangardowe dania, a ich celem jest dostarczenie gościom zaskakujących organoleptycznych doznań, angażujących wszystkie zmysły. „Fantazyjne dania powstają dzięki wybitnym umiejętnościom technicznym i są podane w sposób, który cieszy najbardziej jak to możliwe” — czytamy w werdykcie jury na temat kuchni w „Disfrutar”.

Restauracja oferuje dwa 30-daniowe menu, pierwsze o nazwie „Classic”, drugie — „Festival”. „Niezależnie od wyboru menu, jedno jest pewne: będziecie mieli najbardziej wyjątkowe kulinarne doświadczenie swojego życia” — zapewniają organizatorzy konkursu.

Koniec dominacji kuchni nordyckiej?

W ostatnich latach czołowe miejsca w rankingu The World’s 50 Best Restaurants okupowały restauracje specjalizujące się w kuchni nordyckiej — przede wszystkim kultowa „Noma”, ale również „Geranium”, obydwie z Kopenhagi. Dwie dekady temu to właśnie „Noma” zrewolucjonizowała światową scenę fine diningu, wyznaczając jej nowy kierunek, stawiający na maksymalną lokalność i ekologię.

Kuchnia nordycka stopniowo ustępuje tej iberyjskiej i latynoskiej — i wydaje się, że to właśnie szefowie kuchni z szeroko pojętego Południa zaczynają wyznaczać nowe trendy w gastronomii. Dość powiedzieć, że trzy z czterech najlepszych restauracji na świecie w tegorocznym rankingu The World’s 50 Best Restaurants znajdują się w Hiszpanii.

Ponad połowę pierwszej dziesiątki stanowią restauracje z Hiszpanii, Peru, Meksyku i Brazylii. Dopiero w drugiej dziesiątce widać większy rozstrzał geograficzny.

Zgodnie z zasadą, którą ustalono w 2019 roku, restauracja, która zajęła ostatnio pierwsze miejsce, znika z kolejnego ranking i trafia do ekskluzywnego grona restauracji, które zajęły szczyt podium w poprzednich latach. W 2024 roku restauracją tą jest „Central” w Limie, która dołączyła do wspomnianych „Nomy”, „Geranium, „El Bulli” oraz sześciu innych liderów poprzednich rankingów.

20 najlepszych restauracji na świecie według rankingu The World’s 50 Best Restaurants:

1. „Disfrutar” (Barcelona, Hiszpania)

2. „Asador Etxebarri”, (Atxondo, Hiszpania)

3. „Table by Bruno Verjus”, (Paryż, Francja)

4. „Diverxo”, (Madryt, Hiszpania)

5. „Maido” (Lima, Peru)

6. „Atomix” (Nowy Jork, USA)

7. „Quintonil” (Meksyk)

8. „Alchemist” (Kopenhaga, Dania)

9. „Gaggan” (Bangkok, Tajlandia)

10. „Don Julio” (Buenos Aires, Argentyna)

Restauracje
Wysyp gwiazdek Michelin dla restauracji na Litwie. Wilno lepsze niż cała Polska
Restauracje
Budka z ulicznym jedzeniem zdobyła gwiazdkę Michelin. W menu tylko 4 pozycje
Restauracje
„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro
Restauracje
Startuje pierwsza restauracja w kosmosie. Menu autorstwa słynnego szefa kuchni
Materiał Promocyjny
Mapa drogowa do neutralności klimatycznej
Materiał promocyjny
PRIMITIVO: gwiazdy na otwarciu nowej śródziemnomorskiej restauracji w Warszawie
Restauracje
Rząd w Madrycie idzie na wojnę z hiszpańskim stylem życia. „To szaleństwo”