Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz

Już w tym roku na łamach przewodnika kulinarnego Michelin – najbardziej znanej tego typu publikacji na świecie – mogą się znaleźć restauracje z Pomorza. To efekt porozumienia Polskiej Organizacji Turystycznej i władz województwa pomorskiego z wydawcą przewodnika.

Publikacja: 27.04.2024 12:23

Przewodnik kulinarny Michelin obejmie między innymi Gdańsk, Sopot i Gdynię.

Przewodnik kulinarny Michelin obejmie między innymi Gdańsk, Sopot i Gdynię.

Foto: Freestocks Unsplash

W marcu ubiegłego roku Polska Organizacja Turystyczna i wydawca przewodników Michelin podpisali porozumienie dotyczące umieszczenia polskich miast w cenionym na świecie Przewodniku Michelin.

Niebawem zobaczyć będzie można efekty tej współpracy – w jej wyniku do prestiżowej rodziny gastronomicznej dołączyło Pomorze. Jeszcze w tym roku – obok Warszawy, Krakowa i Poznania – na łamach słynnej publikacji znajdą się restauracje z Pomorza, w tym także z Gdyni, Gdańska oraz Sopotu. 

Przewodnik Michelina o restauracjach z Pomorza

Przewodnik Michelina – wyrocznia w świecie najlepszych restauracji – poinformował, że województwo pomorskie dołącza do Warszawy, Krakowa i Poznania, umacniając pozycję Polski na gastronomicznej mapie świata.

To już kolejny polski region, który znajdzie się na łamach prestiżowej publikacji. „​Odwiedzając ten obszar, inspektorzy Michelin skosztowali różnorodnej kuchni – od tradycyjnych specjałów regionalnych po nowoczesną kuchnię polską. Dzięki położeniu województwa pomorskiego, inspektorzy natknęli się między innymi na mnóstwo świeżych owoców morza z Morza Bałtyckiego” – czytamy na stronie internetowej słynnego przewodnika. 

Czytaj więcej

Król „cichego luksusu” kwitnie w czasach kryzysu. Doskonałe wyniki

Gwendal Poullennec, dyrektor Przewodnika Michelina, podkreślił, iż „cieszy się, że przewodnik Michelin Polska może zostać poszerzony o województwo pomorskie”. „Cieszymy się, że możemy docenić jeszcze większą różnorodność utalentowanych szefów kuchni w całym kraju. Województwo pomorskie dołącza do istniejących już restauracji w Krakowie, Poznaniu i Warszawie, które wspólnie ukazują bogactwo doskonałości kulinarnej w całej Polsce” – powiedział.

„Nasi anonimowi inspektorzy odkrywali ten piękny region, zwiedzając Gdańsk i jego wspaniałe Stare Miasto, gdzie zachwycająca architektura z epoki miesza się z nowoczesną zabudową nad Motławą. Odwiedzili także eleganckie i relaksujące miasta nadmorskie – Gdynię i Sopot – oraz odkrywali malownicze zielone tereny poza Trójmiastem. Oferta kulinarna regionu była imponująca, co gwarantuje smakoszom i fanom podróży niezapomniane wrażenia” – zaznacza. 

Przewodnik Michelina, który dotychczas obejmował Kraków, Warszawę oraz Poznań, niebawem uwzględniał będzie zatem także restauracje znajdujące się w województwie pomorskim.

Oznacza to, że lokale z Gdańska, Gdyni i Sopotu znajdą się na liście miejsc wyróżnionych na gastronomicznej mapie Polski. Jak czytamy na stronie prestiżowego przewodnika, pełne zestawienie restauracji rekomendowanych w tegorocznej edycji Przewodnika Michelin Polska zostanie ogłoszone dopiero 20 czerwca 2024 roku.

Czytaj więcej

„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro

Restauracje z Trójmiasta w przewodniku Michelin

Inspektorzy Przewodnika Michelin odwiedzili pomorskie restauracje, by ocenić ich kunszt i innowacyjność – zarówno jakość i smak dań, jak i sposób ich podania oraz stosunek jakości do ceny. To dla polskich restauratorów niezwykła szansa, by zagościć na kartach słynnego czerwonego przewodnika. Najnowsza lista rekomendowanych restauracji z Polski zostanie przygotowana zgodnie z metodologią Michelin, opierającą się na pięciu uniwersalnych kryteriach zapewniających spójność wyboru. Liczą się tu: jakość składników, harmonia smaków, opanowanie techniki kulinarnej, osobowość szefa kuchni wyrażona w jego daniach oraz spójność widoczna zarówno w całym menu, jak i na przestrzeni czasu.

Jak czytamy na stronie Michelin, „przewodnik stale obserwuje ewolucję kulinarnych miejsc na całym świecie”. „W celu promowania lokalnej branży turystycznej Michelin współpracuje z Destination Marketing Organisations – organizacjami turystycznymi z różnych zakątków globu. Proces selekcji do Przewodnika Michelin pozostaje całkowicie niezależny. O wyborze decydują wyłącznie działający anonimowo inspektorzy, a Przewodnik Michelin współpracuje z Polską Organizacją Turystyczną wyłącznie w zakresie działań marketingowych i promocyjnych” – zaznaczono. 

Zadowolenia nie kryje Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej. „Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze, wraz z Gdańskiem, to kolejny – czwarty – polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym znalazł się w elitarnym gronie najlepszych kulinarnych destynacji” – mówi. „Polska słynie z gościnności, a kuchnia jest bardzo ważnym elementem naszej narodowej kultury. Tym bardziej cieszę się, że polskie restauracje zostały docenione i otrzymały rekomendację tego prestiżowego Przewodnika” – podkreśla, dodając, że „Pomorze, na czele z Gdańskiem to jeden z najpiękniejszych regionów Polski z ogromnym potencjałem zachwycającym turystów”.

Przewodnik kulinarny Michelin – czym jest?

Przewodnik Michelina to najbardziej znana tego typu publikacja na świecie. W roku 1900 twórca pierwszych na świecie wymiennych opon rowerowych i samochodowych, Francuz André Michelin, zafascynowany ideą podróży pojazdami mechanicznymi, postanowił stworzyć przewodnik, który dostarczy podróżnym użytecznych informacji – od obsługi i naprawy pojazdu, po znalezienie restauracji czy noclegu.

Pierwszy egzemplarz przewodnika, który poświęcony był wyłącznie Francji, wydrukowano w nakładzie ok. 35 tysięcy egzemplarzy. Tworząc przewodnik – wówczas z niebieską, a dziś już z czerwoną okładką – Michelin nie miał pojęcia, że w przyszłości jego pomysł stanie się inspiracją do stworzenia najbardziej prestiżowej na świecie nagrody dla restauracji.

Czytaj więcej

Bernard Arnault zbił majątek dzięki biznesowi w Polsce. Rzucił wyzwanie Szwedom

W 1926 roku, nastąpił przełom – po raz pierwszy przyznano wówczas restauracji wyróżnienie – gwiazdkę, świadczącą o tym, że lokal jest szczególnie godny polecenia. Pięć lat później, kiedy gwiazdka stała się jednym z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla szefów kuchni z całego świata, wprowadzono skalę trzygwiazdkową, a właścicielom restauracji zależało na tym, by zdobyć wyróżnienie w przewodniku, dzięki temu mieli więcej gości.

Dziś gwiazdka Michelin to najbardziej prestiżowe wyróżnienie w świecie gastronomii. Restauratorzy otrzymują je jakość dań, smak, sposób podania, styl, a także za stosunek jakości do ceny. System jest względnie prosty. Jedną gwiazdkę Michelina otrzymują restauracje „bardzo dobre i godne uwagi w swojej kategorii”. Dwie gwiazdki otrzymują restauracje, które „warto odwiedzić ze względu na jakość jedzenia i obsługi”. Trzy zaś gwiazdki Michelin to najwyższe wyróżnienie. Przyznawane jest ono lokalom, które wyjątkowo wyróżniają się jakością jedzenia i „są warte specjalnej podróży”.

Gwiazdki Michelin przyznają anonimowi inspektorzy, którzy odwiedzają restauracje incognito. Zasady mówią, iż mogą ujawnić swoją tożsamość dopiero w momencie płacenia za posiłek. Recenzenci Michelin, w odróżnieniu od krytyków kulinarnych, pozostają anonimowi, co daje gwarancję bezstronności. 

W marcu ubiegłego roku Polska Organizacja Turystyczna i wydawca przewodników Michelin podpisali porozumienie dotyczące umieszczenia polskich miast w cenionym na świecie Przewodniku Michelin.

Niebawem zobaczyć będzie można efekty tej współpracy – w jej wyniku do prestiżowej rodziny gastronomicznej dołączyło Pomorze. Jeszcze w tym roku – obok Warszawy, Krakowa i Poznania – na łamach słynnej publikacji znajdą się restauracje z Pomorza, w tym także z Gdyni, Gdańska oraz Sopotu. 

Pozostało 94% artykułu
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”