W Marsylii otworzyła się wyjątkowa restauracja „Le Présage”. To pierwszy gastronomiczny lokal solarny w Europie, w którym gotowanie odbywa się w specjalnych kuchniach solarnych, zasilanych wyłącznie energię słoneczną. O restauracji zrobiło się już głośno – pisze o niej między innymi ceniony przewodnik kulinarny Gault&Millau.
Pierwsza restauracja solarna w Europie
„Le Présage” otworzył się dla gości niecały miesiąc temu. To unikatowa restauracja w skali Europy, przede wszystkim ze względu na fakt, że do gotowania wykorzystywana jest wyłącznie energia słoneczna.
Budynek restauracji jest minimalistyczny, zbudowano go głównie z drewna, posiada duże przeszklenia. Jego wnętrza są w stanie pomieścić 65 gości, oprócz tego do restauracji przynależy taras z widokiem na miasto.
Czytaj więcej
Serwis TripAdvisor opublikował doroczny ranking najlepszych doświadczeń turystycznych na świecie. Na liście znalazły się miejsca z Polski. O obecności na liście decydowały głosy użytkowników serwisu z całego świata.
Menu w „Le Présage” jest krótkie: składa się z trzech przystawek, trzech dań głównych i trzech deserów. Wszystkie potrawy powstają ze składników pochodzących od lokalnych dostawców, większość z nich jest ekologiczna.