Pierwsza w Europie restauracja solarna. Już trafiła do „biblii smakoszy”

We Francji otworzyła się właśnie restauracja solarna. To pierwszy tego typu lokal w Europie. Na czym polega idea restauracji solarnej i czy takie rozwiązanie ma przyszłość w gastronomii?

Publikacja: 11.07.2024 10:42

Restauracja czynna jest w godzinach 11:30-14:00, w porze gdy słońce świeci najmocniej.

Restauracja czynna jest w godzinach 11:30-14:00, w porze gdy słońce świeci najmocniej.

Foto: Facebook/Le Présage

W Marsylii otworzyła się wyjątkowa restauracja „Le Présage”. To pierwszy gastronomiczny lokal solarny w Europie, w którym gotowanie odbywa się w specjalnych kuchniach solarnych, zasilanych wyłącznie energię słoneczną. O restauracji zrobiło się już głośno – pisze o niej między innymi ceniony przewodnik kulinarny Gault&Millau.

Pierwsza restauracja solarna w Europie

„Le Présage” otworzył się dla gości niecały miesiąc temu. To unikatowa restauracja w skali Europy, przede wszystkim ze względu na fakt, że do gotowania wykorzystywana jest wyłącznie energia słoneczna.

Budynek restauracji jest minimalistyczny, zbudowano go głównie z drewna, posiada duże przeszklenia. Jego wnętrza są w stanie pomieścić 65 gości, oprócz tego do restauracji przynależy taras z widokiem na miasto.

Czytaj więcej

Polska atrakcja turystyczna wśród najlepszych na świecie. Internauci wybrali

Menu w „Le Présage” jest krótkie: składa się z trzech przystawek, trzech dań głównych i trzech deserów. Wszystkie potrawy powstają ze składników pochodzących od lokalnych dostawców, większość z nich jest ekologiczna.

Restauracja działa na zasadzie budynku bioklimatycznego. Całe założenie sprowadza się do osiągnięcia przez obiekt całkowitej samowystarczalności energetycznej. Współtwórca restauracji podkreśla jednocześnie, obiekt wyposażono również w tradycyjną instalację elektryczną.

„Zbudowaliśmy profesjonalną kuchnię solarną, która posiada dwa źródła energii: słoneczną, a także elektryczność, w razie gdyby zabrakło tej pierwszej” – tłumaczy Pierre-André Aubert w rozmowie z redaktorką przewodnika Gault&Millau, cenionego źródła wiedzy dla miłośników dobrego jedzenia.

Panel solarny to rodzaj dużego lustra, które skupia energię słoneczną i przekazuje ją do kuchni. Dzięki temu płytę kuchenną, na której powstają dania, można rozgrzać do temperatury 450 stopni Celsjusza. Płyta jest najgorętsza w centralnej części, a chłodniejsza na brzegach, co pozwala przyrządzić różnego rodzaju potrawy – w zależności od potrzebnej temperatury.

Lokal funkcjonuje w godzinach 11:30-14:00, a więc w porze dnia, gdy słońce operuje najmocniej i kuchnia solarna może działać najwydajniej.

Restauracje solarne: nowy trend w gastronomii?

Projekt pod hasłem „Le Présage”, którego współtwórcą jest szef kuchni Pierre-André Aubert, swoje początki ma w roku 2014. To właśnie wtedy Aubert wpadł na pomysł, aby stworzyć kuchnię, która będzie samowystarczalną energetycznie, a źródłem energii będzie słońce, którego na południu Francji zawsze było pod dostatkiem.

Zaczęło się od skromnej, prototypowej kuchni, którą twórcy projektu prezentowali na różnego rodzaju targach i imprezach gastronomicznych. W międzyczasie uruchomili zbiórkę funduszy na sfinansowanie swojego projektu, zebrali też grupę entuzjastów i inwestorów, którzy wsparli całe przedsięwzięcie.

Pozwolenie na budowę budynku uzyskano w 2019 roku. Aż do 2023 roku funkcjonowała tam wspomniana prototypowa kuchnia. Budowę restauracji z prawdziwego zdarzenia rozpoczęto dopiero w 2023 roku.

Jak informuje redakcja Gault&Millau, założyciele „Le Présage” planują założenie w najbliższej przyszłości restauracyjnego ogrodu. Pochodzące z niego zioła, warzywa i owoce mają stanowić 20 procent składników wykorzystywanych do przyrządzania potraw. Aubert planuje też wybudować piec solarny.

Restauracje
Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend
Materiał Promocyjny
Sześćdziesiąt lat silników zaburtowych Suzuki
Restauracje
Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście
Restauracje
Wspólna akcja słynnych paryskich restauracji. Kolekcjonerzy się obłowią
Restauracje
Kuchenna „rewolucja” w najsłynniejszej polskiej restauracji. „Czas na nowe”
Restauracje
Szefowie kuchni w Europie rezygnują z łososia w menu. Pojawił się następca
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”