Wysyp gwiazdek Michelin dla restauracji na Litwie. Wilno lepsze niż cała Polska

Litwa zaliczyła imponujący debiut w dedykowanym temu krajowi przewodniku kulinarnym wydawanym przez Michelin. Wilno, stolica kraju, okazuje się kulinarną potęgą na skalę europejską: łącznie gwiazdkami nagrodzono aż 4 restauracje w tym mieście. Co tak spodobało się inspektorom w wileńskich restauracjach?

Publikacja: 14.06.2024 13:07

Restauracje w Wilnie zostały nagrodzone 4 gwiazdkami Michelin.

Restauracje w Wilnie zostały nagrodzone 4 gwiazdkami Michelin.

Foto: Igor Gubaidulin Unsplash

W 2024 roku Litwa zadebiutowała w przewodniku kulinarnym Michelin – a dokładnie w poświęconej temu krajowi pierwszej edycji publikacji „Michelin Guide Lithuania”.  Litwini zaliczyli spektakularny sukces, zdobywając cztery gwiazdki Michelin dla restauracji w tym kraju. Wszystkie lokale, które uhonorowano tym prestiżowym wyróżnieniem, mieszczą się w Wilnie. Litwa ma tym samym więcej gwiazdkowych restauracji niż Polska, która od ponad 10 lat figuruje w przewodniku Michelin.

Restauracje w Wilnie nagrodzone gwiazdkami Michelin

13 czerwca firma Michelin ogłosiła pierwszą w historii edycję przewodnika kulinarnego poświęconego restauracjom na Litwie. Łącznie w prestiżowym przewodniku znalazły się 34 restauracje, z czego aż cztery zdobyły po jednej gwiazdce. Wszystkie znajdują się w Wilnie.

Pierwszą z nich jest zlokalizowana na wileńskim Nowym Mieście restauracja „Demo”, którą prowadzi szef kuchni Tadas Eidukevičius. Od rana funkcjonuje ona jako kawiarnia, a w niektóre wieczory przekształca się w restaurację.

Czytaj więcej

Rusza budowa najpiękniejszego dworca nad Bałtykiem. To projekt słynnej pracowni

Autorzy przewodnika Michelin podkreślają niezwykłą kreatywność Eidukevičiusa. „Jego dwa menu degustacyjne są ekscytujące w każdym punkcie, ciekawe są też połączenia z winami” – czytamy w uzasadnieniu przyznania restauracji gwiazdki Michelin. Inspektorzy w szczególności docenili jagnięcinę i desery – zwłaszcza kogel-mogel.

Gwiazdkę zdobyła też znajdująca się w historycznym centrum Wilna restauracja „Džiaugsmas”, na której czele stoi szef kuchni Martynas Praškevičius. Lokal składa się z kilku sal o nowoczesnym, industrialnym wystroju.

W menu à la carte dominuja dania do dzielenia się, jednak inspektorzy w szczególności docenili menu degustacyjne. „Dania przyrządza się w przystępnym, nieprzekombinowanym stylu, co pozwala podkreślić smaki podstawowych produktów – i stworzyć doświadczenie, które zapamięta się na długo” – piszą autorzy przewodnika.

Cztery gwiazdki Michelin dla restauracji na Litwie

Kolejną gwiazdkową restauracją jest znajdująca się także na wileńskim Starym Mieście „Nineteen18” na czele z szefem kuchni Andriusem Kubiliusem. Jej wnętrza również utrzymano w industrialnym stylu. Autorzy przewodnika zwracają uwagę na fakt, że restauracja korzysta z produktów pochodzących z jej własnej farmy.

Užupis czyli Zarzecze, jedna z charakterystycznych dzielnic Wilna.

Užupis czyli Zarzecze, jedna z charakterystycznych dzielnic Wilna.

Laimonas Ciūny/Lithuania Travel

„Inspektorom Michelin szczególnie przypadły do gustu pierogi z grzybami według przepisu matki Andriusa oraz pięknie przyrządzona duńska wołowina ze wspaniałym karmelem z kurczaka” – piszą autorzy przewodnika.

Czwarta litewska restauracja z gwiazdką Michelin – „Pas mus” – również znajduje się na Starym Mieście. Szefową kuchni klimatycznego lokalu jest Vita Bartininkaitė.

„Menu to sezonowa niespodzianka – Vita regularnie odwiedza ogród swojej mamy, aby zebrać produkty, uprawia też foraging. Innowacyjne dania świetnie się uzupełniają, a wina są pełne charakteru” – chwalą restaurację inspektorzy. Z kolei jeden z deserów, składający się z malinowego „śniegu” i ganache z białej czekolady, określili jako „niebiański”.

Debiutująca w przewodniku Michelin Litwa ma teraz więcej gwiazdkowych restauracji niż Polska. Przypomnijmy, że w aktualnej edycji przewodnika figurują trzy restauracje z naszego kraju, które uhonorowano gwiazdkami: „Bottiglieria 1881” z Krakowa (dwie gwiazdki), „Muga” z Poznania” i „Nuta” z Warszawy (obydwie z jedną gwiazdką).

Czterem litewskim restauracjom przyznano odznakę Bib Gourmand, honorującą lokale oferujące wysokiej jakości dania w przystępnej cenie. Trzy z nich znajdują się w Wilnie, jedna – w Kownie. Z kolei jedna restauracja – „Red Brick” z miejscowości Radiškis – otrzymała w tym roku zieloną gwiazdkę Michelin za działania przyjazne środowisku. Łącznie w przewodniku Michelin poświęconym Litwie znalazły się 34 restauracje z tego kraju.

W 2024 roku Litwa zadebiutowała w przewodniku kulinarnym Michelin – a dokładnie w poświęconej temu krajowi pierwszej edycji publikacji „Michelin Guide Lithuania”.  Litwini zaliczyli spektakularny sukces, zdobywając cztery gwiazdki Michelin dla restauracji w tym kraju. Wszystkie lokale, które uhonorowano tym prestiżowym wyróżnieniem, mieszczą się w Wilnie. Litwa ma tym samym więcej gwiazdkowych restauracji niż Polska, która od ponad 10 lat figuruje w przewodniku Michelin.

Restauracje w Wilnie nagrodzone gwiazdkami Michelin

Pozostało 88% artykułu
Restauracje
Najlepsze na świecie restauracje przyjazne zwierzętom. Triumf lokalu z Gdańska
Restauracje
Pizzeria z Polski wśród 100 najlepszych na świecie. Mieści się pod Łodzią
Restauracje
Pierwsza gwiazdka Michelin dla Louis Vuitton. Zmiana strategii przynosi efekty
Restauracje
Raport: najdroższe restauracje w Europie. Jak w rankingu wypada Polska?
Restauracje
Trzy lokale z Polski wśród najpiękniejszych na świecie. Sukces małych kawiarni