Wysyp gwiazdek Michelin dla restauracji na Litwie. Wilno lepsze niż cała Polska

Litwa zaliczyła imponujący debiut w dedykowanym temu krajowi przewodniku kulinarnym wydawanym przez Michelin. Wilno, stolica kraju, okazuje się kulinarną potęgą na skalę europejską: łącznie gwiazdkami nagrodzono aż 4 restauracje w tym mieście. Co tak spodobało się inspektorom w wileńskich restauracjach?

Publikacja: 14.06.2024 13:07

Restauracje w Wilnie zostały nagrodzone 4 gwiazdkami Michelin.

Restauracje w Wilnie zostały nagrodzone 4 gwiazdkami Michelin.

Foto: Igor Gubaidulin Unsplash

W 2024 roku Litwa zadebiutowała w przewodniku kulinarnym Michelin – a dokładnie w poświęconej temu krajowi pierwszej edycji publikacji „Michelin Guide Lithuania”.  Litwini zaliczyli spektakularny sukces, zdobywając cztery gwiazdki Michelin dla restauracji w tym kraju. Wszystkie lokale, które uhonorowano tym prestiżowym wyróżnieniem, mieszczą się w Wilnie. Litwa ma tym samym więcej gwiazdkowych restauracji niż Polska, która od ponad 10 lat figuruje w przewodniku Michelin.

Restauracje w Wilnie nagrodzone gwiazdkami Michelin

13 czerwca firma Michelin ogłosiła pierwszą w historii edycję przewodnika kulinarnego poświęconego restauracjom na Litwie. Łącznie w prestiżowym przewodniku znalazły się 34 restauracje, z czego aż cztery zdobyły po jednej gwiazdce. Wszystkie znajdują się w Wilnie.

Pierwszą z nich jest zlokalizowana na wileńskim Nowym Mieście restauracja „Demo”, którą prowadzi szef kuchni Tadas Eidukevičius. Od rana funkcjonuje ona jako kawiarnia, a w niektóre wieczory przekształca się w restaurację.

Czytaj więcej

Rusza budowa najpiękniejszego dworca nad Bałtykiem. To projekt słynnej pracowni

Autorzy przewodnika Michelin podkreślają niezwykłą kreatywność Eidukevičiusa. „Jego dwa menu degustacyjne są ekscytujące w każdym punkcie, ciekawe są też połączenia z winami” – czytamy w uzasadnieniu przyznania restauracji gwiazdki Michelin. Inspektorzy w szczególności docenili jagnięcinę i desery – zwłaszcza kogel-mogel.

Gwiazdkę zdobyła też znajdująca się w historycznym centrum Wilna restauracja „Džiaugsmas”, na której czele stoi szef kuchni Martynas Praškevičius. Lokal składa się z kilku sal o nowoczesnym, industrialnym wystroju.

W menu à la carte dominuja dania do dzielenia się, jednak inspektorzy w szczególności docenili menu degustacyjne. „Dania przyrządza się w przystępnym, nieprzekombinowanym stylu, co pozwala podkreślić smaki podstawowych produktów – i stworzyć doświadczenie, które zapamięta się na długo” – piszą autorzy przewodnika.

Cztery gwiazdki Michelin dla restauracji na Litwie

Kolejną gwiazdkową restauracją jest znajdująca się także na wileńskim Starym Mieście „Nineteen18” na czele z szefem kuchni Andriusem Kubiliusem. Jej wnętrza również utrzymano w industrialnym stylu. Autorzy przewodnika zwracają uwagę na fakt, że restauracja korzysta z produktów pochodzących z jej własnej farmy.

Užupis czyli Zarzecze, jedna z charakterystycznych dzielnic Wilna.

Užupis czyli Zarzecze, jedna z charakterystycznych dzielnic Wilna.

Foto: Laimonas Ciūny/Lithuania Travel

„Inspektorom Michelin szczególnie przypadły do gustu pierogi z grzybami według przepisu matki Andriusa oraz pięknie przyrządzona duńska wołowina ze wspaniałym karmelem z kurczaka” – piszą autorzy przewodnika.

Czwarta litewska restauracja z gwiazdką Michelin – „Pas mus” – również znajduje się na Starym Mieście. Szefową kuchni klimatycznego lokalu jest Vita Bartininkaitė.

„Menu to sezonowa niespodzianka – Vita regularnie odwiedza ogród swojej mamy, aby zebrać produkty, uprawia też foraging. Innowacyjne dania świetnie się uzupełniają, a wina są pełne charakteru” – chwalą restaurację inspektorzy. Z kolei jeden z deserów, składający się z malinowego „śniegu” i ganache z białej czekolady, określili jako „niebiański”.

Debiutująca w przewodniku Michelin Litwa ma teraz więcej gwiazdkowych restauracji niż Polska. Przypomnijmy, że w aktualnej edycji przewodnika figurują trzy restauracje z naszego kraju, które uhonorowano gwiazdkami: „Bottiglieria 1881” z Krakowa (dwie gwiazdki), „Muga” z Poznania” i „Nuta” z Warszawy (obydwie z jedną gwiazdką).

Czterem litewskim restauracjom przyznano odznakę Bib Gourmand, honorującą lokale oferujące wysokiej jakości dania w przystępnej cenie. Trzy z nich znajdują się w Wilnie, jedna – w Kownie. Z kolei jedna restauracja – „Red Brick” z miejscowości Radiškis – otrzymała w tym roku zieloną gwiazdkę Michelin za działania przyjazne środowisku. Łącznie w przewodniku Michelin poświęconym Litwie znalazły się 34 restauracje z tego kraju.

W 2024 roku Litwa zadebiutowała w przewodniku kulinarnym Michelin – a dokładnie w poświęconej temu krajowi pierwszej edycji publikacji „Michelin Guide Lithuania”.  Litwini zaliczyli spektakularny sukces, zdobywając cztery gwiazdki Michelin dla restauracji w tym kraju. Wszystkie lokale, które uhonorowano tym prestiżowym wyróżnieniem, mieszczą się w Wilnie. Litwa ma tym samym więcej gwiazdkowych restauracji niż Polska, która od ponad 10 lat figuruje w przewodniku Michelin.

Restauracje w Wilnie nagrodzone gwiazdkami Michelin

Pozostało jeszcze 87% artykułu
Restauracje
Słynna restauracja straciła gwiazdkę Michelin po 44 latach. „Poradzimy sobie”
Materiał Promocyjny
Jak wygląda nowoczesny leasing
Restauracje
Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend
Restauracje
Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście
Restauracje
Wspólna akcja słynnych paryskich restauracji. Kolekcjonerzy się obłowią
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Restauracje
Kuchenna „rewolucja” w najsłynniejszej polskiej restauracji. „Czas na nowe”
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście