Branża gastronomiczna wciąż jest zdominowana przez mężczyzn – takiego zdania jest Gwendal Poullennec, dyrektor prestiżowego przewodnika gastronomicznego Michelin. W swoim wystąpieniu Poullennec zauważył, że kobiety stanowią bardzo niewielki odsetek szefów kuchni francuskich restauracji wyróżnionych w słynnym przewodniku.
Kobiety w gastronomii. Szef przewodnika Michelin krytykuje branżę
Przed kilkoma dniami pojawiła się tegoroczna edycja czerwonego przewodnika Michelin dla Francji. Na liście restauracji z jedną gwiazdką przybyły 52 restauracje, które po raz pierwszy zdobyły to prestiżowe wyróżnienie. To największy przyrost liczby jednogwiazdkowych restauracji w całej historii przewodnika. Dwiema gwiazdkami uhonorowano osiem restauracji.
Czytaj więcej
Z europejskich miast coraz częściej znikają sklepy marek ze średniej półki, które kilka dekad temu stanowiły punkt odniesienia na rynku. Pozostają jedynie te tanie – i bardzo drogie. Z czego wynika ta zmiana?
Trzy gwiazdki otrzymały w tym roku dwie restauracje: „Le Gabriel – La Réserve Paris” z Paryża oraz „La Table du Castellet”, działająca w gminie Le Castellet na południu Francji. Szefem kuchni tej drugiej jest 35-letni Fabien Ferré – najmłodszy w historii szef kuchni, któremu udało się zdobyć trzy gwiazdki Michelin.
Trzy gwiazdki w przewodniku Michelin ma we Francji obecnie 30 restauracji, zaś ogółem w kraju tym funkcjonuje 639 restauracji z co najmniej jedną gwiazdką Michelin.