„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro

Szef przewodnika Michelin krytykuje niedobór kobiet na stanowiskach szefów kuchni we francuskich restauracjach. „Gdzie są kobiety?” – pytał retorycznie podczas rozdania tegorocznych gwiazdek. Tylko w 5 procentach wyróżnionych restauracji we Francji kobiety pracują na stanowiskach szefowych kuchni.

Publikacja: 22.03.2024 13:44

„Za mało kobiet stoi na czele kuchni” – uważa Gwendal Poullennec, dyrektor prestiżowego przewodnika

„Za mało kobiet stoi na czele kuchni” – uważa Gwendal Poullennec, dyrektor prestiżowego przewodnika gastronomicznego Michelin.

Foto: Fabrizio Magoni Unsplash

Branża gastronomiczna wciąż jest zdominowana przez mężczyzn – takiego zdania jest Gwendal Poullennec, dyrektor prestiżowego przewodnika gastronomicznego Michelin. W swoim wystąpieniu Poullennec zauważył, że kobiety stanowią bardzo niewielki odsetek szefów kuchni francuskich restauracji wyróżnionych w słynnym przewodniku.

Kobiety w gastronomii. Szef przewodnika Michelin krytykuje branżę

Przed kilkoma dniami pojawiła się tegoroczna edycja czerwonego przewodnika Michelin dla Francji. Na liście restauracji z jedną gwiazdką przybyły 52 restauracje, które po raz pierwszy zdobyły to prestiżowe wyróżnienie. To największy przyrost liczby jednogwiazdkowych restauracji w całej historii przewodnika. Dwiema gwiazdkami uhonorowano osiem restauracji.

Czytaj więcej

Powolna śmierć marek modowych dla „klasy średniej”. Znikają z miast Europy

Trzy gwiazdki otrzymały w tym roku dwie restauracje: „Le Gabriel – La Réserve Paris” z Paryża oraz „La Table du Castellet”, działająca w gminie Le Castellet na południu Francji. Szefem kuchni tej drugiej jest 35-letni Fabien Ferré – najmłodszy w historii szef kuchni, któremu udało się zdobyć trzy gwiazdki Michelin.

Trzy gwiazdki w przewodniku Michelin ma we Francji obecnie 30 restauracji, zaś ogółem w kraju tym funkcjonuje 639 restauracji z co najmniej jedną gwiazdką Michelin.

Co ciekawe, w tej liczbie jedynie w 32 restauracjach na stanowisku szefowych kuchni pracują kobiety, na co zwrócił uwagę stojący na czele organizacji Michelin Guide Gwendal Poullennec.

Dyrektor prestiżowego przewodnika wyraził swoją opinię na ten temat w przemówieniu podczas uroczystości ogłoszenia listy zdobywców trzech gwiazdek Michelin, która odbyła się w Tours we Francji.

„Gdzie są kobiety? – pyta retorycznie Poullennec – Za mało kobiet stoi na czele kuchni, całkowicie na przekór faktowi, że pracuje ich tam coraz więcej i więcej”.

„To rzeczywistość, nad którą ubolewamy – ciągnął szef przewodnika Michelin. – Znam wielu szefów kuchni, którzy bardzo wyraźnie wspierają i promują utalentowane młode kobiety. Ogromnie mnie to cieszy i mam nadzieję, że pewnego dnia również i one otworzą własne restauracje” – podsumował swoją wypowiedź Poullennec.

W branży gastro nie ma równości płci. Dominują mężczyźni

W świecie gastronomii i szeroko pojętych kulinariów od wielu lat można zauważyć dość anachroniczny już podział. Chodzi o rozdzielenie codziennej, smacznej, ale jednocześnie prostszej, amatorskiej i niezbyt kunsztownej kuchni domowej od tej profesjonalnej i bardziej wyrafinowanej, która jest domeną restauracji, zwłaszcza tych renomowanych.

Od wieków ten pierwszy rodzaj stylu gotowania przynależał do świata kobiet. Z kolei restauracje są już domeną mężczyzn, co daje się wyraźnie zauważyć już od XX wieku, kiedy w Europie i poza nią prężnie rozwijał się nowoczesny fine dining, czyli wysoce wyspecjalizowane, profesjonalne gotowanie.

Wciąż wyraźnie da się zauważyć rezultaty tego podziału, który wynika z całkowicie nieuprawnionego przekonania, że jeżeli chodzi o kuchnię najwyższych lotów, to większe umiejętności mają w tej dziedzinie mężczyźni. I choć z pewnością w kwestii obecności kobiet w branży gastronomicznej sytuacja jest znacznie lepsza niż jeszcze kilkanaście lat temu, to wciąż jest w tej kwestii wiele do zrobienia, co zasygnalizował szef przewodnika Michelin.

Restauracje
Startuje pierwsza restauracja w kosmosie. Menu autorstwa słynnego szefa kuchni
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Materiał promocyjny
PRIMITIVO: gwiazdy na otwarciu nowej śródziemnomorskiej restauracji w Warszawie
Restauracje
Rząd w Madrycie idzie na wojnę z hiszpańskim stylem życia. „To szaleństwo”
Restauracje
Kradzież stulecia w Paryżu. Zniknęły butelki wina warte miliony złotych
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Restauracje
Słynna restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin zamknięta. Koniec po 56 latach