„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro

Szef przewodnika Michelin krytykuje niedobór kobiet na stanowiskach szefów kuchni we francuskich restauracjach. „Gdzie są kobiety?” – pytał retorycznie podczas rozdania tegorocznych gwiazdek. Tylko w 5 procentach wyróżnionych restauracji we Francji kobiety pracują na stanowiskach szefowych kuchni.

Publikacja: 22.03.2024 13:44

„Za mało kobiet stoi na czele kuchni” – uważa Gwendal Poullennec, dyrektor prestiżowego przewodnika

„Za mało kobiet stoi na czele kuchni” – uważa Gwendal Poullennec, dyrektor prestiżowego przewodnika gastronomicznego Michelin.

Foto: Fabrizio Magoni Unsplash

Branża gastronomiczna wciąż jest zdominowana przez mężczyzn – takiego zdania jest Gwendal Poullennec, dyrektor prestiżowego przewodnika gastronomicznego Michelin. W swoim wystąpieniu Poullennec zauważył, że kobiety stanowią bardzo niewielki odsetek szefów kuchni francuskich restauracji wyróżnionych w słynnym przewodniku.

Kobiety w gastronomii. Szef przewodnika Michelin krytykuje branżę

Przed kilkoma dniami pojawiła się tegoroczna edycja czerwonego przewodnika Michelin dla Francji. Na liście restauracji z jedną gwiazdką przybyły 52 restauracje, które po raz pierwszy zdobyły to prestiżowe wyróżnienie. To największy przyrost liczby jednogwiazdkowych restauracji w całej historii przewodnika. Dwiema gwiazdkami uhonorowano osiem restauracji.

Czytaj więcej

Powolna śmierć marek modowych dla „klasy średniej”. Znikają z miast Europy

Trzy gwiazdki otrzymały w tym roku dwie restauracje: „Le Gabriel – La Réserve Paris” z Paryża oraz „La Table du Castellet”, działająca w gminie Le Castellet na południu Francji. Szefem kuchni tej drugiej jest 35-letni Fabien Ferré – najmłodszy w historii szef kuchni, któremu udało się zdobyć trzy gwiazdki Michelin.

Trzy gwiazdki w przewodniku Michelin ma we Francji obecnie 30 restauracji, zaś ogółem w kraju tym funkcjonuje 639 restauracji z co najmniej jedną gwiazdką Michelin.

Co ciekawe, w tej liczbie jedynie w 32 restauracjach na stanowisku szefowych kuchni pracują kobiety, na co zwrócił uwagę stojący na czele organizacji Michelin Guide Gwendal Poullennec.

Dyrektor prestiżowego przewodnika wyraził swoją opinię na ten temat w przemówieniu podczas uroczystości ogłoszenia listy zdobywców trzech gwiazdek Michelin, która odbyła się w Tours we Francji.

„Gdzie są kobiety? – pyta retorycznie Poullennec – Za mało kobiet stoi na czele kuchni, całkowicie na przekór faktowi, że pracuje ich tam coraz więcej i więcej”.

„To rzeczywistość, nad którą ubolewamy – ciągnął szef przewodnika Michelin. – Znam wielu szefów kuchni, którzy bardzo wyraźnie wspierają i promują utalentowane młode kobiety. Ogromnie mnie to cieszy i mam nadzieję, że pewnego dnia również i one otworzą własne restauracje” – podsumował swoją wypowiedź Poullennec.

W branży gastro nie ma równości płci. Dominują mężczyźni

W świecie gastronomii i szeroko pojętych kulinariów od wielu lat można zauważyć dość anachroniczny już podział. Chodzi o rozdzielenie codziennej, smacznej, ale jednocześnie prostszej, amatorskiej i niezbyt kunsztownej kuchni domowej od tej profesjonalnej i bardziej wyrafinowanej, która jest domeną restauracji, zwłaszcza tych renomowanych.

Od wieków ten pierwszy rodzaj stylu gotowania przynależał do świata kobiet. Z kolei restauracje są już domeną mężczyzn, co daje się wyraźnie zauważyć już od XX wieku, kiedy w Europie i poza nią prężnie rozwijał się nowoczesny fine dining, czyli wysoce wyspecjalizowane, profesjonalne gotowanie.

Wciąż wyraźnie da się zauważyć rezultaty tego podziału, który wynika z całkowicie nieuprawnionego przekonania, że jeżeli chodzi o kuchnię najwyższych lotów, to większe umiejętności mają w tej dziedzinie mężczyźni. I choć z pewnością w kwestii obecności kobiet w branży gastronomicznej sytuacja jest znacznie lepsza niż jeszcze kilkanaście lat temu, to wciąż jest w tej kwestii wiele do zrobienia, co zasygnalizował szef przewodnika Michelin.

Branża gastronomiczna wciąż jest zdominowana przez mężczyzn – takiego zdania jest Gwendal Poullennec, dyrektor prestiżowego przewodnika gastronomicznego Michelin. W swoim wystąpieniu Poullennec zauważył, że kobiety stanowią bardzo niewielki odsetek szefów kuchni francuskich restauracji wyróżnionych w słynnym przewodniku.

Kobiety w gastronomii. Szef przewodnika Michelin krytykuje branżę

Pozostało 91% artykułu
Restauracje
Pierwsza w Europie restauracja solarna. Już trafiła do „biblii smakoszy”
Materiał Promocyjny
Mity i fakty - Czy to prawda, że elektryczne auta palą się częściej niż spalinowe?
Restauracje
Michelin sypnął gwiazdkami dla restauracji w Polsce. Jedno miasto potęgą
Restauracje
Żółte kartki dla aroganckich gości. Nowy pomysł właścicieli restauracji
Restauracje
Wysyp gwiazdek Michelin dla restauracji na Litwie. Wilno lepsze niż cała Polska
Restauracje
Nowa najlepsza restauracja na świecie. To kres dominacji kuchni skandynawskiej