Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie

W tym miejscu każdy dzień jest dniem czekolady. Muzeum firmowane przez szwajcarską firmę Lindt to jedna z wielu atrakcji Zurychu. Ozdobą muzeum jest fontanna czekoladowa – największa na świecie konstrukcja tego typu.

Publikacja: 12.04.2024 14:32

Czekoladowa fontanna w szwajcarskim Kilchbergu mierzy 9 metrów wysokości i wypełniona jest 1500 litr

Czekoladowa fontanna w szwajcarskim Kilchbergu mierzy 9 metrów wysokości i wypełniona jest 1500 litrami czekolady

Foto: Lindt Home of Chocolate

Dzień Czekolady to święto, które warto spedzić w sposób nietypowy, na przykład w muzeum czekolady. Taki obiekt powstał w szwajcarskim Kilchbergu. Budynek sygnowany przez firmę Lindt, producenta czekolady, stanął przy historycznej fabryce tej firmy uruchomionej w 1899 roku. 

Nowy obiekt pełnił kilka funkcji – m.in muzeum, sklepu i ośrodka badawczego, prowadzonego we współpracy z kilkoma uniwersytetami. Dodatkową atrakcją jest wyjątkowa fontanna – mierzy 9 metrów wysokości i wypełniona jest 1500 litrami czekolady. Do jej stworzenia niezbędne było stworzenie systemu rur, których łączna długość to 94 metry.

Dzień czekolady: jak wygląda największa na świecie czekoladowa fontanna?

Oprócz czekoladowej fontanny, goście nowej siedziby firmy będą mogli zobaczyć multimedialne wystawy poświęcone pionierom szwajcarskiego przemysłu czekoladowego, a także produkcji i kulturowej historii czekolady.

W nowej siedzibie możliwe będzie organizowanie wycieczek i poznawanie szczegółów procesu produkcji czekolady. Zwiedzający będą też mogli tworzyc własne słodycze w przeznaczonej dla 60 osób Chocolaterii. W Domu Czekolady znajduje się również największy sklep marki Lindt na świecie.

To nie jedyna atrakcja – w muzeum czeka też największy na świecie sklep z czekoladą, o powierzchni 500 metrów kwadratowych, oferujący czekolady, czekoladki, a także pralinki. Muzeum oferuje też warsztaty, podczas których można samemu stworzyć własną tabliczkę czekolady.

Budynek został zaprojektowany przez szwajcarską pracownię Christ & Gantenbein i kosztował ok. 109 milionów dolarów. Jego budowę sfinansowała powołana w 2013 roku Lindt Chocolate Competence Foundation.

Dzień Czekolady to święto, które warto spedzić w sposób nietypowy, na przykład w muzeum czekolady. Taki obiekt powstał w szwajcarskim Kilchbergu. Budynek sygnowany przez firmę Lindt, producenta czekolady, stanął przy historycznej fabryce tej firmy uruchomionej w 1899 roku. 

Nowy obiekt pełnił kilka funkcji – m.in muzeum, sklepu i ośrodka badawczego, prowadzonego we współpracy z kilkoma uniwersytetami. Dodatkową atrakcją jest wyjątkowa fontanna – mierzy 9 metrów wysokości i wypełniona jest 1500 litrami czekolady. Do jej stworzenia niezbędne było stworzenie systemu rur, których łączna długość to 94 metry.

Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”