Znana szkocka destylarnia Aberlour została obrabowana przez niezwykle zuchwałego złodzieja. Z magazynu wykradziono rzadkie i trudne do kupienia butelki tru...
Przemysław Klima, szef kuchni jedynej obecnie polskiej restauracji z gwiazdką Michelin, przygotowuje się do otwarcia kolejnego lokalu. Jaki ma pomysł na ku...
Kalifornijskie winnice zużywają za dużo wody przez co mieszkańcom stanu zagrażają susze. Specjaliści proponują: część winnic trzeba zamknąć na stałe, by za...
Fala podwyżek we Włoszech objęła także espresso, kawę będącą nieodzowną częścią śniadania dla milionów Włochów. Niebawem filiżanka kawy we Włoszech może je...
We Francji inflacja uderzyła w ceny bagietek. Sieci supermarketów wprowadzają swoje „tarcze antyinflacyjne” i zamrażają ceny pieczywa. „To demagogia i nisz...
Kolejny słynny producent win z Bordeaux opuścił klasyfikację Saint-Émilion. Mowa o Château Angélus – producencie słynnych win, znanych choćby z filmu „Nie...
Sześć lat temu zdobył gwiazdkę Michelin dla prowadzonej przez siebie warszawskiej restauracji. Teraz wraca z nowym pomysłem. Czym Andrea Camastra zaskoczy...
Restauracja z Górnego Śląska znalazła się w gronie stu najlepszych lokali z tradycyjną kuchnią. Co ciekawe „Karczma Koszwice” nie znajduje się w metropolii...
Jeżeli inwestować w wina – zwłaszcza w te z regionów uważanych za klasyczne – to właśnie teraz. Kolekcjonerzy rzucili się na ostatnie butelki ze słynnych r...
Przed sylwestrem zaczynają się poszukiwania szampana, którym można będzie powitać nowy rok. Wiele osób ma jednak problem ze zrozumieniem, co oznaczają nazw...
Europejczycy coraz rzadziej sięgają po wino. Są bardziej wybiórczy, częściej wybierają inne trunki. Coraz częściej też całkowicie z nich rezygnują i wybier...
Przytłumione światło sprawia, że wiele potraw smakuje nam lepiej – każdy zdaje sobie z tego sprawę. Dlaczego tak się dzieje? Nowe badania pozwoliły zrozumi...
Komisja Europejska podjęła bezprecedensową decyzję, która będzie mieć ogromne konsekwencje dla europejskich producentów wina. Najbardziej odczują to słynne...
Ostatnie miesiące to błyskawicznie rosnąca popularność drinków i koktajli bezalkoholowych lub z niewielką ilością alkoholu. Ten trend zyskał już nawet spec...
Panettone to daleki kuzyn keksu. To bogate i niezwykle trudne w przyrządzeniu ciasto z bakaliami pochodzi z Włoch, jednak zyskało popularność na całym świe...
Sommelier ma być pomocnikiem i przewodnikiem dla gości restauracji, ale wiele osób boi się rozmowy z nim. Dlaczego? Boimy się przyznać do braku wiedzy o wi...
Czy czerwone wino należy chłodzić w lodówce? Większość osób uważa, że to błąd, bo chłodzić można jedynie wino białe, a czerwone wino powinno mieć temperatu...
Przed świętami Hiszpania, podobnie jak inne kraje Europy, zmaga się z wieloma problemami. Do tej listy Hiszpanie muszą dopisać kolejny kłopot: w restauracj...
Kulinarna klasyka, ale też nowości i eksperymenty na talerzu – oto co jedliśmy najchętniej w 2021 roku. Najważniejsze trendy kulinarne ostatnich miesięcy p...