Zuchwała kradzież w słynnej szkockiej destylarni. Złodziej znał się na whisky

Znana szkocka destylarnia Aberlour została obrabowana przez niezwykle zuchwałego złodzieja. Z magazynu wykradziono rzadkie i trudne do kupienia butelki tru...

Zdobywca jedynej gwiazdki Michelin w Krakowie otwiera nową restaurację

Przemysław Klima, szef kuchni jedynej obecnie polskiej restauracji z gwiazdką Michelin, przygotowuje się do otwarcia kolejnego lokalu. Jaki ma pomysł na ku...

„Albo wino, albo woda pitna”. Część winnic w Kalifornii będzie musiała zniknąć

Kalifornijskie winnice zużywają za dużo wody przez co mieszkańcom stanu zagrażają susze. Specjaliści proponują: część winnic trzeba zamknąć na stałe, by za...

We Włoszech niepokój, rośnie cena espresso. „Czy śniadanie ma być luksusem?”

Fala podwyżek we Włoszech objęła także espresso, kawę będącą nieodzowną częścią śniadania dla milionów Włochów. Niebawem filiżanka kawy we Włoszech może je...

Francuska wojna o bagietki. Piekarze protestują: „chodzi o naszą godność”

We Francji inflacja uderzyła w ceny bagietek. Sieci supermarketów wprowadzają swoje „tarcze antyinflacyjne” i zamrażają ceny pieczywa. „To demagogia i nisz...

Rewolucja w świecie wielkich win z Francji? Słynni producenci zaczęli bunt

Kolejny słynny producent win z Bordeaux opuścił klasyfikację Saint-Émilion. Mowa o Château Angélus – producencie słynnych win, znanych choćby z filmu „Nie...

Andrea Camastra: polska kuchnia może być na poziomie światowym. Udowodnię to

Sześć lat temu zdobył gwiazdkę Michelin dla prowadzonej przez siebie warszawskiej restauracji. Teraz wraca z nowym pomysłem. Czym Andrea Camastra zaskoczy...

Karczma ze Śląska na liście najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie

Restauracja z Górnego Śląska znalazła się w gronie stu najlepszych lokali z tradycyjną kuchnią. Co ciekawe „Karczma Koszwice” nie znajduje się w metropolii...

Słynne wina mogą zniknąć – jak ginące gatunki zwierząt. Inwestorzy robią zapasy

Jeżeli inwestować w wina – zwłaszcza w te z regionów uważanych za klasyczne – to właśnie teraz. Kolekcjonerzy rzucili się na ostatnie butelki ze słynnych r...

Brut, Extra Dry, Blanc de blancs: co oznaczają te nazwy na etykiecie szampana?

Przed sylwestrem zaczynają się poszukiwania szampana, którym można będzie powitać nowy rok. Wiele osób ma jednak problem ze zrozumieniem, co oznaczają nazw...

Reklama
Reklama

Europejczycy coraz mniej lubią wino. Górę bierze troska o środowisko

Europejczycy coraz rzadziej sięgają po wino. Są bardziej wybiórczy, częściej wybierają inne trunki. Coraz częściej też całkowicie z nich rezygnują i wybier...

Jedzenie smakuje lepiej przy świecach. W końcu wiadomo dlaczego

Przytłumione światło sprawia, że wiele potraw smakuje nam lepiej – każdy zdaje sobie z tego sprawę. Dlaczego tak się dzieje? Nowe badania pozwoliły zrozumi...

Chcemy się bawić: zapotrzebowanie na szampana nigdy nie było tak duże

Producenci szampanów mogą świętować znakomite wyniki finansowe. W 2021 roku spodziewają się rekordowej sprzedaży swojego flagowego produktu.

Wina z Europy niebawem zmienią smak. Nadchodzi era odmian hybrydowych

Komisja Europejska podjęła bezprecedensową decyzję, która będzie mieć ogromne konsekwencje dla europejskich producentów wina. Najbardziej odczują to słynne...

2022 będzie rokiem NoLo: nadchodzi moda na drinki bez alkoholu

Ostatnie miesiące to błyskawicznie rosnąca popularność drinków i koktajli bezalkoholowych lub z niewielką ilością alkoholu. Ten trend zyskał już nawet spec...

Panettone: włoska baba wypiera polskie ciasta wigilijne. Skąd ta popularność?

Panettone to daleki kuzyn keksu. To bogate i niezwykle trudne w przyrządzeniu ciasto z bakaliami pochodzi z Włoch, jednak zyskało popularność na całym świe...

Sommelier ma nam pomagać, ale boimy się go. Jak zamawiać wino w restauracji?

Sommelier ma być pomocnikiem i przewodnikiem dla gości restauracji, ale wiele osób boi się rozmowy z nim. Dlaczego? Boimy się przyznać do braku wiedzy o wi...

Czy czerwone wino należy chłodzić w lodówce? Odpowiedź brzmi: to zależy

Czy czerwone wino należy chłodzić w lodówce? Większość osób uważa, że to błąd, bo chłodzić można jedynie wino białe, a czerwone wino powinno mieć temperatu...

Hiszpania ma kłopot: w kraju brakuje alkoholu. Święta pod znakiem zapytania

Przed świętami Hiszpania, podobnie jak inne kraje Europy, zmaga się z wieloma problemami. Do tej listy Hiszpanie muszą dopisać kolejny kłopot: w restauracj...

To był rok pizzy i kuchni wege. Oto trendy kulinarne w Polsce 2021 roku

Kulinarna klasyka, ale też nowości i eksperymenty na talerzu – oto co jedliśmy najchętniej w 2021 roku. Najważniejsze trendy kulinarne ostatnich miesięcy p...

Reklama
Reklama