Reklama

Kostki lodu w kieliszku wina: kiedy można, a kiedy nie wypada?

Zdaniem wielu miłośników wina wrzucenie kostek lodu do kieliszka to niemal świętokradztwo. Jednak nie w każdym wypadku będzie to faux pas. Kiedy kostka wina w kieliszku wina to dobra decyzja?

Publikacja: 22.07.2022 13:52

Kostki lodu w kieliszku wina nikogo nie szokują na południu Europy.

Kostki lodu w kieliszku wina nikogo nie szokują na południu Europy.

Foto: Stanislav Kondratiev

Jeżeli żadnym problemem nie jest rozcieńczenie wina wodą sodową i dodanie lodu do tak powstałego szprycera, to co złego jest w samym winie z lodem? Choć niektórzy koneserzy zżymają się na takie połączenie, to istnieje kilka rodzajów win spokojnych, które aż proszą się o kilka kostek lodu w upalny letni dzień.

Wino tylko bez lodu? Konserwatyzm nie popłaca

Wino z lodem nikogo nie dziwi na południu Europy, gdzie latem regularnie panują iście saharyjskie upały i ludzie ratują się, czym mogą. Co więcej, tamtejsze kraje mają bardzo długą tradycję winiarską – wino towarzyszy im nie tylko od święta, ale przy niemal każdym posiłku. Traktują je więc z dużo większym dystansem i luzem.

Im bardziej na północ, tym o tej dystans trudniej, a do wina podchodzi się dużo bardziej poważnie, wręcz z nabożnością. Tu dodawanie lodu do wina nie jest tak popularne, bo i temperatury są znośniejsze.

Zdaniem niektórych dodawanie lodu do wina to wręcz herezja. Również niektórzy producenci woleliby nigdy nie zobaczyć ludzi pijących ich pieczołowicie wytłoczone wino z pływającymi w nim kostkami lodu.

Letni żar godny południowych kurortów dociera jednak również i do naszej części Europy. Orzeźwiające wino z lodem wydaje się być w takich warunkach doskonałym sposobem na choć odrobinę ochłody.

Reklama
Reklama

Czytaj więcej

Wino trochę mniej „na serio”: wine bary wyrastają w Polsce jak grzyby po deszczu

Istnieje kilka stylów win, które szczególnie dobrze smakują w towarzystwie lodu. Bardzo niską temperaturę znakomicie znoszą lekkie, proste białe wina o średniej albo wysokiej kwasowości. Na potrzeby orzeźwiającego drinka z lodem z powodzeniem można sięgnąć na przykład po nieskomplikowane pinot grigio, chardonnay czy sauvignon blanc. Doskonale sprawdzi się też rześkie, owocowe rosé.

Z lodem lubią się też aromatyczne wina z podwyższonym poziomem cukru, a więc cała gama od półwytrawnych przez półsłodkie – aż do słodkich. Najwięcej tego rodzaju win powstaje w Niemczech – przykładami są rieslingi z późnego zbioru.

Również niektóre wina musujące doskonale nadają się do schłodzenia przy pomocy kostek lodu. Powstają nawet szampany, które produkuje się po to, aby połączyć je z lodem. Aby efekt był naprawdę smaczny, przy wyborze wina musującego warto kierować się podobnymi cechami, jak w przypadku win białych.

Czy można dodawać lód do wina? Tak, ale nie zawsze

Mają rację ci, którzy uważają, że lód w winie częściej działa na jego niekorzyść. W miarę nabierania temperatury lód zamienia się w wodę, która rozcieńcza wino. W efekcie rozpada się cała jego struktura i balans.

Z tego powodu niektórymi winami lepiej cieszyć się bez żadnego dodatkowego towarzystwa – oczywiście nie wliczając dobrze dobranego jedzenia. Których win lepiej nie chłodzić lodem?

Reklama
Reklama

Warto pozostawić lód w zamrażarce, jeżeli w planie jest złożone, wyraziste czerwone wino. O takie właśnie cechy chodziło winiarzowi i to one mają sprawiać przyjemność. Nie chodzi tu o efekt ochłody, ale docenienie smaków i aromatów w winie.

Również niektóre słodkie wina lepiej serwować solo, bez lodu. Chodzi zwłaszcza o wysokiej klasy tokaje, sauternes czy riversaltes. To rzadkie, kosztowne i dopracowane wina, których produkcja pochłania mnóstwo czasu i wysiłku. Gdyby wrzucić do nich lód, te niezwykle zmysłowe wina straciłyby bezpowrotnie całe swoje bogactwo.

Jeżeli żadnym problemem nie jest rozcieńczenie wina wodą sodową i dodanie lodu do tak powstałego szprycera, to co złego jest w samym winie z lodem? Choć niektórzy koneserzy zżymają się na takie połączenie, to istnieje kilka rodzajów win spokojnych, które aż proszą się o kilka kostek lodu w upalny letni dzień.

Wino tylko bez lodu? Konserwatyzm nie popłaca

Pozostało jeszcze 89% artykułu
Reklama
Wino
Koniec chińskiego podboju. Francuzi odzyskują najcenniejsze winnice w Bordeaux
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Wino
Słynny fałszerz win na wolności. „Geniusz podróbek” teraz podrabia legalnie
Wino
Śledztwo we Francji. Niewolnicza praca dzieci w winnicach regionu Bordeaux
Wino
Największy przekręt w historii hiszpańskiego winiarstwa. Potentaci przed sądem
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Wino
Francuzi przerabiają wina na płyn do zmywania. Coraz mniej osób chce je pić
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama