Najlepsza pizza we Włoszech: prestiżowy ranking wygrało miasteczko pod Neapolem

Nie Rzym, nie Mediolan, nie Neapol – najlepszą pizzę we Włoszech, a więc i na świecie, serwują w mieście Caserta na południu Włoch. Wyniki najbardziej prestiżowego konkursu w świecie pizzy potwierdzają – jeśli chodzi o pizzę, Caserta jest potęgą.

Publikacja: 03.08.2022 00:50

Ciasto cienkie jak naleśnik – to znak rozpoznawczy pizzy z Neapolu.

Ciasto cienkie jak naleśnik – to znak rozpoznawczy pizzy z Neapolu.

Foto: Louis Hansel

Niedawno ogłoszono wyniki konkursu „50 Top Pizza 2022”, który co roku organizuje włoski przewodnik „50 Top Pizza”. Ten sam, który w maju wyróżnił aż trzy polskie pizzerie w gronie 50 najlepszych w Europie. Jeżeli natomiast chodzi o Włochy, najlepsze pizze powstają na południu kraju. Gdzie dokładnie? Przede wszystkim w mieście Caserta pod Neapolem.

Caserta: miasto najlepszej pizzy

„50 Top Pizza” to konkurs, w którego jury zasiadają eksperci z włoskiej branży gastronomicznej. Na podstawie ocen inspektorów. Co istotne, w trakcie wyłaniania zwycięzców jurorzy nie kierują się ani stylem pizzy, ani aktualnymi trendami gastronomicznymi, ale przede wszystkim jakością składników, poziomem obsługi, estetyką lokalu, a także selekcją win i piw.

Okazuje się, że najsilniejszą reprezentację w najlepszej setce włoskich pizzerii ma Kampania, której stolicą jest Neapol – ojczyzna słynnej pizzy na cienkim cieście. W pierwszej setce znalazło się aż 30 pizzerii z tego regionu.

Podium okupują trzy pizzerie z Kampanii: „I Masanielli – Francesco Martucci” z miasta Caserta oraz „50 Kalò” i „10 Diego Vitagliano Pizzeria” z Neapolu. Pizzerie z Kampanii stanowią aż połowę pierwszej dwudziestki rankingu, cztery z czołowej dwudziestki reprezentują Casertę.

Nieco mniej, ale nadal sporo, bo 13 pizzerii w rankingu „50 Top Pizza” znajduje się w Lacjum. To właśnie stamtąd pochodzi tradycyjna, chrupiąca podłużna pizza rzymska.

Czytaj więcej

Włosi rządzą w kuchni. Restauracje z Włoch zdominowały prestiżowy ranking

Silnie w rankingu trzyma się też Lombardia z 12 pizzeriami, a także Toskania, skąd pochodzi dziesięć wyróżnionych pizzerii. Na dalszych pozycjach uplasowały się Apulia i Veneto (po pięć pizzerii), Piemont i Sardynia (po cztery lokale), Sycylia (po trzy) oraz Abruzja, Bazylikata, Emilia-Romania, Liguria i Marchia, Kalabria, Molise, Trydent-Górna Adyga i Umbria.

Jak co roku, jurorzy przyznali też szereg nagród w innych kategoriach. Najlepszą nową pizzerią 2022 roku został „Modus” z Mediolanu. Z kolei tytuł pizzy roku 2022 trafił do noszącej przewrotną nazwę „Recensione Negativa” z pizzerii „Cambia-Menti di Ciccio Vitiello” z Caserty.

Wiosną 2022 roku w rankingu „Top 50 Pizza” wyróżniono pizzerie z całego świata. W zestawieniu europejskim znalazły się trzy polskie pizzerie: gdańskie „Ostro” na 28. pozycji, „Ciao a Tutti” z Warszawy na miejscu 30. oraz „Zielona Górka” z Pabianic na pozycji 47.

Pizza neapolitańska: fenomen cienkiego ciasta

Jeszcze kilkanaście lat temu pizzerie serwowały najczęściej solidne placki na dość grubym cieście – te na cienkim nie cieszyły się tak dużą popularnością. Jednak w ciągu ostatniej dekady zaczęło przybywać pizzerii specjalizujących się w odmianie neapolitańskiej, o delikatnym cieśnie i z mocno przypieczonym rantem.

Z czego wynika ten fenomen? Być może częstsze wycieczki do Włoch wysublimowały nasze smaki. Być może też bardziej zaczęliśmy dbać o linię – pizzę neapolitańską wypieka się bez dodatku tłuszczu, mniej jest też samego ciasta.

Świat pizzy jest niezwykle zróżnicowany i każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Oprócz neapolitańskiej i rzymskiej, istnieje też odmiana sycylijska o grubszym, puszystym cieście, podobnym do focaccii, a także cieniutka i chrupiąca pizza kalabryjska.

Amerykanie mają swoje własne, odrębne uniwersum pizzy. Wyróżnia się na przykład cienką pizzę nowojorską czy chicagowską, podobną do tarty. Z kolei grubsze pizze z Detroit i Miami przypominają tę sycylijską.

Najlepsze pizzerie we Włoszech według konkursu „50 Top Pizza 2022”:

1. „I Masanielli – Francesco Martucci” – Caserta (Kampania)

2. „50 Kalò” – Neapol

3. „10 Diego Vitagliano Pizzeria” – Neapol

4. „I Tigli” – San Bonifacio (Veneto)

5. Francesco & Salvatore Salvo Neapol

6. Seu Pizza Illuminati – Rzym (Lacjum)

7. La Notizia 94 – Neapol

8. 180g Pizzeria Romana – Rzym

9. Dry Milano – Mediolan

10. Cambia-Menti di Ciccio Vitiello – Caserta (Kampania)

11. I Masanielli - Sasà Martucci – Caserta (Kampania)

12. Le Grotticelle – Caggiano (Kampania)

13. Qvinto – Rzym

14. Pepe in Grani – Caiazzo (Kampania)

15. „Carlo Sammarco Pizzeria 2.0” – Frattamaggiore (Kampania)

16. „'O Scugnizzo” – Arezzo (Toskania)

17. „Crosta” – Mediolan

18. „Pupillo Pura Pizza” – Frosinone (Lacjum)

19. „Apogeo” – Pietrasanta, (Toskania)

20. „La Cascina dei Sapori” – Rezzato (Lombardia)

Niedawno ogłoszono wyniki konkursu „50 Top Pizza 2022”, który co roku organizuje włoski przewodnik „50 Top Pizza”. Ten sam, który w maju wyróżnił aż trzy polskie pizzerie w gronie 50 najlepszych w Europie. Jeżeli natomiast chodzi o Włochy, najlepsze pizze powstają na południu kraju. Gdzie dokładnie? Przede wszystkim w mieście Caserta pod Neapolem.

Caserta: miasto najlepszej pizzy

Pozostało jeszcze 91% artykułu
Street food
Światowy dzień pizzy 2024. Trzy pizzerie z Polski wśród najlepszych w Europie
Materiał Promocyjny
Jaką Vitarą na różne tereny? Przewodnik po możliwościach Suzuki
Street food
Gdzie we Włoszech jest najlepsza pizza? Narodowy konkurs rozstrzygnięty
Street food
Ulubiony fast food Niemców? Currywurst przegrał z daniem, które kochają Polacy
Street food
Burger Drwala w innych krajach Europy. Nie tylko Polacy są głodni nowości
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Street food
Frytki produktem luksusowym? Inflacja wykańcza belgijski przysmak z majonezem
Materiał Promocyjny
Psychologia natychmiastowej gratyfikacji w erze cyfrowej