Niedawno ogłoszono wyniki konkursu „50 Top Pizza 2022”, który co roku organizuje włoski przewodnik „50 Top Pizza”. Ten sam, który w maju wyróżnił aż trzy polskie pizzerie w gronie 50 najlepszych w Europie. Jeżeli natomiast chodzi o Włochy, najlepsze pizze powstają na południu kraju. Gdzie dokładnie? Przede wszystkim w mieście Caserta pod Neapolem.

Caserta: miasto najlepszej pizzy

„50 Top Pizza” to konkurs, w którego jury zasiadają eksperci z włoskiej branży gastronomicznej. Na podstawie ocen inspektorów. Co istotne, w trakcie wyłaniania zwycięzców jurorzy nie kierują się ani stylem pizzy, ani aktualnymi trendami gastronomicznymi, ale przede wszystkim jakością składników, poziomem obsługi, estetyką lokalu, a także selekcją win i piw.

Okazuje się, że najsilniejszą reprezentację w najlepszej setce włoskich pizzerii ma Kampania, której stolicą jest Neapol – ojczyzna słynnej pizzy na cienkim cieście. W pierwszej setce znalazło się aż 30 pizzerii z tego regionu.

Podium okupują trzy pizzerie z Kampanii: „I Masanielli – Francesco Martucci” z miasta Caserta oraz „50 Kalò” i „10 Diego Vitagliano Pizzeria” z Neapolu. Pizzerie z Kampanii stanowią aż połowę pierwszej dwudziestki rankingu, cztery z czołowej dwudziestki reprezentują Casertę.

Nieco mniej, ale nadal sporo, bo 13 pizzerii w rankingu „50 Top Pizza” znajduje się w Lacjum. To właśnie stamtąd pochodzi tradycyjna, chrupiąca podłużna pizza rzymska.

Czytaj więcej

Włosi rządzą w kuchni. Restauracje z Włoch zdominowały prestiżowy ranking

Silnie w rankingu trzyma się też Lombardia z 12 pizzeriami, a także Toskania, skąd pochodzi dziesięć wyróżnionych pizzerii. Na dalszych pozycjach uplasowały się Apulia i Veneto (po pięć pizzerii), Piemont i Sardynia (po cztery lokale), Sycylia (po trzy) oraz Abruzja, Bazylikata, Emilia-Romania, Liguria i Marchia, Kalabria, Molise, Trydent-Górna Adyga i Umbria.

Jak co roku, jurorzy przyznali też szereg nagród w innych kategoriach. Najlepszą nową pizzerią 2022 roku został „Modus” z Mediolanu. Z kolei tytuł pizzy roku 2022 trafił do noszącej przewrotną nazwę „Recensione Negativa” z pizzerii „Cambia-Menti di Ciccio Vitiello” z Caserty.

Wiosną 2022 roku w rankingu „Top 50 Pizza” wyróżniono pizzerie z całego świata. W zestawieniu europejskim znalazły się trzy polskie pizzerie: gdańskie „Ostro” na 28. pozycji, „Ciao a Tutti” z Warszawy na miejscu 30. oraz „Zielona Górka” z Pabianic na pozycji 47.

Autopromocja
Subskrybuj nielimitowany dostęp do wiedzy

Unikalna oferta

Tylko 5,90 zł/miesiąc


WYBIERAM

Pizza neapolitańska: fenomen cienkiego ciasta

Jeszcze kilkanaście lat temu pizzerie serwowały najczęściej solidne placki na dość grubym cieście – te na cienkim nie cieszyły się tak dużą popularnością. Jednak w ciągu ostatniej dekady zaczęło przybywać pizzerii specjalizujących się w odmianie neapolitańskiej, o delikatnym cieśnie i z mocno przypieczonym rantem.

Z czego wynika ten fenomen? Być może częstsze wycieczki do Włoch wysublimowały nasze smaki. Być może też bardziej zaczęliśmy dbać o linię – pizzę neapolitańską wypieka się bez dodatku tłuszczu, mniej jest też samego ciasta.

Świat pizzy jest niezwykle zróżnicowany i każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Oprócz neapolitańskiej i rzymskiej, istnieje też odmiana sycylijska o grubszym, puszystym cieście, podobnym do focaccii, a także cieniutka i chrupiąca pizza kalabryjska.

Amerykanie mają swoje własne, odrębne uniwersum pizzy. Wyróżnia się na przykład cienką pizzę nowojorską czy chicagowską, podobną do tarty. Z kolei grubsze pizze z Detroit i Miami przypominają tę sycylijską.

Najlepsze pizzerie we Włoszech według konkursu „50 Top Pizza 2022”:

1. „I Masanielli – Francesco Martucci” – Caserta (Kampania)

2. „50 Kalò” – Neapol

3. „10 Diego Vitagliano Pizzeria” – Neapol

4. „I Tigli” – San Bonifacio (Veneto)

5. Francesco & Salvatore Salvo Neapol

6. Seu Pizza Illuminati – Rzym (Lacjum)

7. La Notizia 94 – Neapol

8. 180g Pizzeria Romana – Rzym

9. Dry Milano – Mediolan

10. Cambia-Menti di Ciccio Vitiello – Caserta (Kampania)

11. I Masanielli - Sasà Martucci – Caserta (Kampania)

12. Le Grotticelle – Caggiano (Kampania)

13. Qvinto – Rzym

14. Pepe in Grani – Caiazzo (Kampania)

15. „Carlo Sammarco Pizzeria 2.0” – Frattamaggiore (Kampania)

16. „'O Scugnizzo” – Arezzo (Toskania)

17. „Crosta” – Mediolan

18. „Pupillo Pura Pizza” – Frosinone (Lacjum)

19. „Apogeo” – Pietrasanta, (Toskania)

20. „La Cascina dei Sapori” – Rezzato (Lombardia)