Niedawno ogłoszono wyniki konkursu „50 Top Pizza 2022”, który co roku organizuje włoski przewodnik „50 Top Pizza”. Ten sam, który w maju wyróżnił aż trzy polskie pizzerie w gronie 50 najlepszych w Europie. Jeżeli natomiast chodzi o Włochy, najlepsze pizze powstają na południu kraju. Gdzie dokładnie? Przede wszystkim w mieście Caserta pod Neapolem.
Caserta: miasto najlepszej pizzy
„50 Top Pizza” to konkurs, w którego jury zasiadają eksperci z włoskiej branży gastronomicznej. Na podstawie ocen inspektorów. Co istotne, w trakcie wyłaniania zwycięzców jurorzy nie kierują się ani stylem pizzy, ani aktualnymi trendami gastronomicznymi, ale przede wszystkim jakością składników, poziomem obsługi, estetyką lokalu, a także selekcją win i piw.
Okazuje się, że najsilniejszą reprezentację w najlepszej setce włoskich pizzerii ma Kampania, której stolicą jest Neapol – ojczyzna słynnej pizzy na cienkim cieście. W pierwszej setce znalazło się aż 30 pizzerii z tego regionu.
Podium okupują trzy pizzerie z Kampanii: „I Masanielli – Francesco Martucci” z miasta Caserta oraz „50 Kalò” i „10 Diego Vitagliano Pizzeria” z Neapolu. Pizzerie z Kampanii stanowią aż połowę pierwszej dwudziestki rankingu, cztery z czołowej dwudziestki reprezentują Casertę.
Nieco mniej, ale nadal sporo, bo 13 pizzerii w rankingu „50 Top Pizza” znajduje się w Lacjum. To właśnie stamtąd pochodzi tradycyjna, chrupiąca podłużna pizza rzymska.