Gordon Ramsay na minusie. Firma słynnego szefa kuchni z dużą stratą

Gastronomiczne imperium Gordona Ramsaya przeżywa kryzys. Firma słynnego szkockiego szefa kuchni i restauratora, podobnie jak cała branża, boleśnie odczuła skutki pandemii.

Publikacja: 07.08.2022 09:38

Do firmy Gordon Ramsay Restaurants należy 35 restauracjach, głównie w Wielkiej Brytanii, ale też w U

Do firmy Gordon Ramsay Restaurants należy 35 restauracjach, głównie w Wielkiej Brytanii, ale też w USA, Francji, Arabii Saudyjskiej i Singapurze.

Foto: Leon Brocard, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

12 milionów funtów – to koszt pandemii, który musiało ponieść gastronomiczne imperium jednego z najsłynniejszych szefów kuchni, Gordona Ramsaya. Firma zarządzająca kilkudziesięcioma restauracjami na całym świecie zmuszona była do zwolnienie kilkuset osób. Nie pomogło nawet szczodra pomoc rządowa w Wielkiej Brytanii. Ramsay wierzy jednak, że jego firma może się szybko odbudować. Zyski ma zapewnić postawienie na luksus.

Firma Gordona Ramsaya w tarapatach

Branża gastronomiczna wciąż mierzy się z globalnym kryzysem. W przypadku tak poważnego kryzysu nie pomaga nawet rozpoznawalność i telewizyjna sława. Problemy dotknęły nawet tak dobrze prosperującego restauratora jak Gordon Ramsay. W ramach pomocy dla lokali gastronomicznych, które ucierpiały w trakcie pięciomiesięcznego pandemicznego lockdownu, firma, której współwłaścicielem jest Ramsay, otrzymała od rządu Wielkiej Brytanii około trzech milionów funtów dofinansowania, ale to pozwoliło tylko w części pokryć stratę, którą spowodowała pandemia.

Do przedsiębiorstwa Gordon Ramsay Restaurants należy sieć 35 restauracjach w całej Wielkiej Brytanii, w tym kilka wyróżnionych gwiazdki w słynnym przewodniku Michelin. Kolejne 13 lokali znajduje się w innych krajach, między innymi w USA, Francji, Arabii Saudyjskiej i Singapurze.

Firma opublikowała sprawozdanie finansowe za poprzedni rok podatkowy. Wynika z niego, że do sierpnia 2021 roku przychód wyniósł 26,2 miliona funtów. To o ponad połowę mniej niż w analogicznym okresie przed pandemią. W roku 2019 przychód firmy Gordon Ramsay Restaurants wyniósł 54,7 miliona funtów.

Czytaj więcej

Gdzie w Europie zjesz najtaniej w gwiazdkowych restauracjach? Francja w czołówce

W sprawozdaniu poinformowano, że do sierpnia 2021 roku firma zanotowała stratę w wysokości 6,8 miliona funtów. To o prawie dwa miliony funtów więcej, niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, który objął okres pierwszego lockdownu spowodowanego przez pandemię. Wówczas firma Gordon Ramsay Restaurants zanotowała stratę wynoszącą pięć milionów funtów.

W ramach cięcia kosztów działalności firma Ramsaya musiała zwolnić aż 300 pracowników. Wśród nich byli zarówno szeregowi kelnerzy i pracownicy techniczni, jak i menedżerowie wyższego szczebla.

Czy Gordona Ramsaya uratuje luksus?

W swoim oświadczeniu firma Gordon Ramsay Restaurants informuje, że ma w perspektywie dalszy rozwój. Nadzieje pokłada w restauracjach klasy premium i super premium, a także w otwartej niedawno szkole gastronomicznej Gordon Ramsay Academy w mieście Woking pod Londynem.

Firma liczy też na apetyt azjatyckich i amerykańskich smakoszy. W sprawozdaniu zawarła plany rozwoju w Stanach Zjednoczonych i krajach Azji.

Zarząd Gordon Ramsay Restaurants ma jednocześnie świadomość, że w obliczu inflacji ludzie stają się bardziej ostrożni jeśli chodzi o wydatki i mniej chętnie wydają pieniądze. Ze sprawozdania dowiadujemy się, że przedsiębiorstwo podziewa się spadku sprzedaży i niższej marży.

Firma prognozuje, że w najgorszym wypadku sprzedaż spadnie o 20 procent – podobnie jak to było w trakcie rozprzestrzeniania się wariantu Omicron koronawirusa od listopada 2021 do lutego 2022 roku. Aby uniknąć tego najgorszego scenariusza – informuje Gordon Ramsay Restaurants – konieczne mogą okazać się dalsze cięcia kosztów działalności.

Trudno zresztą patrzeć w przyszłość z optymizmem, skoro w dniu publikacji sprawozdania przedsiębiorstwa pojawiła się również prognoza Banku Anglii na temat ostatniego kwartału 2022 roku. Centralny bank Wielkiej Brytanii przewiduje, że jeszcze w tym roku kraj pogrąży się w recesji.

12 milionów funtów – to koszt pandemii, który musiało ponieść gastronomiczne imperium jednego z najsłynniejszych szefów kuchni, Gordona Ramsaya. Firma zarządzająca kilkudziesięcioma restauracjami na całym świecie zmuszona była do zwolnienie kilkuset osób. Nie pomogło nawet szczodra pomoc rządowa w Wielkiej Brytanii. Ramsay wierzy jednak, że jego firma może się szybko odbudować. Zyski ma zapewnić postawienie na luksus.

Firma Gordona Ramsaya w tarapatach

Pozostało 88% artykułu
Szefowie kuchni
Polscy szefowie kuchni na liście najlepszych na świecie. Jeden z nich dominuje
Szefowie kuchni
Bunt szefów kuchni w Europie. Wyrzucają łososia z menu swoich restauracji
Szefowie kuchni
„Czepialski szef”. Gotował dla króla Szwecji, dziś tworzy innowacyjne burgery
Szefowie kuchni
Cios dla legendy. Najsłynniejszy szef kuchni na świecie bez gwiazdki Michelin
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Szefowie kuchni
Najsłynniejszy szef kuchni na świecie wyznaje: „Byłem tyranem”. Pomogła terapia