12 milionów funtów – to koszt pandemii, który musiało ponieść gastronomiczne imperium jednego z najsłynniejszych szefów kuchni, Gordona Ramsaya. Firma zarządzająca kilkudziesięcioma restauracjami na całym świecie zmuszona była do zwolnienie kilkuset osób. Nie pomogło nawet szczodra pomoc rządowa w Wielkiej Brytanii. Ramsay wierzy jednak, że jego firma może się szybko odbudować. Zyski ma zapewnić postawienie na luksus.
Firma Gordona Ramsaya w tarapatach
Branża gastronomiczna wciąż mierzy się z globalnym kryzysem. W przypadku tak poważnego kryzysu nie pomaga nawet rozpoznawalność i telewizyjna sława. Problemy dotknęły nawet tak dobrze prosperującego restauratora jak Gordon Ramsay. W ramach pomocy dla lokali gastronomicznych, które ucierpiały w trakcie pięciomiesięcznego pandemicznego lockdownu, firma, której współwłaścicielem jest Ramsay, otrzymała od rządu Wielkiej Brytanii około trzech milionów funtów dofinansowania, ale to pozwoliło tylko w części pokryć stratę, którą spowodowała pandemia.
Do przedsiębiorstwa Gordon Ramsay Restaurants należy sieć 35 restauracjach w całej Wielkiej Brytanii, w tym kilka wyróżnionych gwiazdki w słynnym przewodniku Michelin. Kolejne 13 lokali znajduje się w innych krajach, między innymi w USA, Francji, Arabii Saudyjskiej i Singapurze.
Firma opublikowała sprawozdanie finansowe za poprzedni rok podatkowy. Wynika z niego, że do sierpnia 2021 roku przychód wyniósł 26,2 miliona funtów. To o ponad połowę mniej niż w analogicznym okresie przed pandemią. W roku 2019 przychód firmy Gordon Ramsay Restaurants wyniósł 54,7 miliona funtów.
Czytaj więcej
Czy restauracje wyróżnione gwiazdkami Michelin są bardzo drogie? Wcale nie, okazuje się, że w Europie wiele gwiazdkowych lokali serwuje jedzenie za całkiem rozsądne pieniądze. Potwierdza to zestawienie przygotowane przez serwis „Chef's Pencil”.