Ferid Murad i Arieh Warshel to dwaj laureaci Nagrody Nobla. Pierwszy – z medycyny i fizjologii, drugi – z chemii. Obydwu zatrudniła niedawno chińska firma TingHua – producent popularnego w Azji trunku o nazwie baijiu.
Nobliści pracują dla chińskiego producenta alkoholu
Baijiu to narodowy trunek Chińczyków, którego tradycja liczy ponad dwa tysiące lat. Mieszkańcy Państwa Środka są do baijiu bardzo przywiązani i uważają ten destylat za ważną część swojej kultury. W zależności od regionu, baijiu wytwarza się na bazie ryżu, pszenicy, kukurydzy lub innych, bogatych w skrobię zbóż. To mocny trunek – zawartość alkoholu może w nim niekiedy przekraczać 50 procent.
Jednym z producentów baijiu jest firma TingHua, szczycąca się nowoczesną i skomplikowaną produkcją tego tradycyjnego destylatu. Teraz na czele działu badań dotyczących udoskonalania receptury baijiu marki TingHua stanęło dwóch wybitnych naukowców – profesor Ferid Murad i doktor Arieh Warshel.
Ferid Murad urodził się w 1936 roku w USA w rodzinie albańskich emigrantów. Jego specjalizacją jest farmakologia. Nagrodę Nobla otrzymał w 1998 roku wraz z Robertem F. Furchgottem i Louisem J. Ignarro „za odkrycie roli tlenku azotu jako cząsteczki sygnalizacyjnej w układzie sercowo-naczyniowym”.
Czytaj więcej
Zdaniem wielu miłośników wina wrzucenie kostek lodu do kieliszka to niemal świętokradztwo. Jednak nie w każdym wypadku będzie to faux pas. Kiedy kostka wina w kieliszku wina to dobra decyzja?