Kuchnia francuska od lat ma opinię wyrafinowanej, eleganckiej – i drogiej. Tymczasem aż siedem z dziesięciu najtańszych restauracji w Europie wyróżnionych gwiazdkami w przewodniku Michelin znajduje się właśnie w tym kraju. To spore zaskoczenie w świetle wciąż pokutującego stereotypu, że we Francji dobrze zjeść można wyłącznie drogo lub bardzo drogo.
Najtańsze europejskie restauracje z gwiazdką Michelin
Analitycy z gastronomicznego serwisu „Chef’s Pencil” wzięli na warsztat ceny w tych europejskich restauracjach, które posiadają przynajmniej jedną gwiazdkę Michelin, i w których można zjeść trzydaniowy posiłek, składający się z przystawki, dania głównego i deseru.
Kluczowe założenie było takie, że cena musi obejmować posiłek składający się z trzech dań. Wzięto więc pod uwagę zarówno popularne w Europie „menu dnia”, które restauracje serwują zwykle w porze lunchu, a także posiłki składające się z najtańszej przystawki, najtańszego dania głównego i najtańszego deseru, dostępnych w menu a’la carte.
Naliczono dokładnie 19 restauracji, w których można zjeść pełny posiłek za mniej niż 30 euro – taka właśnie była górna granica cenowa. Aż 16 z tych lokali znajduje się we Francji.
Aby zjeść najtańszy w Europie „gwiazdkowy” posiłek, trzeba wybrać się do restauracji „L’Antic Molí”, znajdującej się w niewielkim katalońskim miasteczku Ulldecona, w połowie drogi między Barceloną a Walencją. Za trzydaniowy obiad zapłacimy tam zaledwie 20 euro.