Gdzie w Europie zjesz najtaniej w gwiazdkowych restauracjach? Francja w czołówce

Czy restauracje wyróżnione gwiazdkami Michelin są bardzo drogie? Wcale nie, okazuje się, że w Europie wiele gwiazdkowych lokali serwuje jedzenie za całkiem rozsądne pieniądze. Potwierdza to zestawienie przygotowane przez serwis „Chef's Pencil”.

Publikacja: 02.08.2022 09:22

Najbardziej przystępne cenowo restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin są we Francji.

Najbardziej przystępne cenowo restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin są we Francji.

Foto: Delightin Dee

Kuchnia francuska od lat ma opinię wyrafinowanej, eleganckiej – i drogiej. Tymczasem aż siedem z dziesięciu najtańszych restauracji w Europie wyróżnionych gwiazdkami w przewodniku Michelin znajduje się właśnie w tym kraju. To spore zaskoczenie w świetle wciąż pokutującego stereotypu, że we Francji dobrze zjeść można wyłącznie drogo lub bardzo drogo.

Najtańsze europejskie restauracje z gwiazdką Michelin

Analitycy z gastronomicznego serwisu „Chef’s Pencil” wzięli na warsztat ceny w tych europejskich restauracjach, które posiadają przynajmniej jedną gwiazdkę Michelin, i w których można zjeść trzydaniowy posiłek, składający się z przystawki, dania głównego i deseru.

Kluczowe założenie było takie, że cena musi obejmować posiłek składający się z trzech dań. Wzięto więc pod uwagę zarówno popularne w Europie „menu dnia”, które restauracje serwują zwykle w porze lunchu, a także posiłki składające się z najtańszej przystawki, najtańszego dania głównego i najtańszego deseru, dostępnych w menu a’la carte.

Naliczono dokładnie 19 restauracji, w których można zjeść pełny posiłek za mniej niż 30 euro – taka właśnie była górna granica cenowa. Aż 16 z tych lokali znajduje się we Francji.

Aby zjeść najtańszy w Europie „gwiazdkowy” posiłek, trzeba wybrać się do restauracji „L’Antic Molí”, znajdującej się w niewielkim katalońskim miasteczku Ulldecona, w połowie drogi między Barceloną a Walencją. Za trzydaniowy obiad zapłacimy tam zaledwie 20 euro.

Czytaj więcej

Plaże, zabytki – i gwiazdki Michelin. Chorwacja kulinarną potęgą w Europie

Pierwszą dziesiątkę najbardziej budżetowych gwiazdkowych restauracji w Europie, przygotowanego przez serwis „Chef's Pencil”, okupują lokale z Francji, choć żadna z nich nie znajduje się w Paryżu. Lokale rozsiane są po całym kraju, a konkretnie – na jego obrzeżach. Im więc dalej od Paryża, tym taniej.

Do budżetowej dziewiętnastki trafiły też dwie restauracje, do których Polacy mają znacznie bliżej. To „Essência” i „Borkonyha Winekitchen” – obydwie w Budapeszcie. Pełny posiłek kosztuje w nich odpowiednio 25 i 28 euro.

Gwiazdki Michelin: Polska wcale nie najtańsza

Polska uchodzi za kraj, gdzie ceny w restauracjach są niższe od tych w Europie Zachodniej. To bardzo szybko się zmienia. Ceny w wielu polskich lokalach zdążyły dogonić już te we Francji, Niemczech, Włoszech czy Austrii, a nawet je przegonić.

Jedyna w Polsce gwiazdkowa restauracja, znakomita krakowska „Bottiglieria 1881”, nie znalazła się w gronie 25 najtańszych restauracji w Europie, i nic dziwnego. Nie serwuje się tam menu a’la carte, goście mogą za to zamówić jeden z kilku wariantów menu degustacyjnego.

Autorzy raportu wymienili też dziesięć najdroższych restauracji w Europie. Nie ma zaskoczenia, że aż cztery z nich znajdują się we Francji, z czego trzy – w Paryżu. Najdroższą piątkę tworzą: „Sublimotion” na Ibizie (1500 euro za osobę), „Ciel Bleu” w Amsterdamie (595 euro) oraz znajdujące się w Paryżu: „Guy Savoy” (570 euro), „Arpège” (490 euro) i „Le Cinq” (480 euro).

Najtańsze restauracje w Europie z gwiazdkami Michelin (ceny za osobę):

1. „L’Antic Molí”, Ulldecona (Hiszpania) – 20 euro

2. „La Robe”, Montaigu, (Francja) – 24 euro

3. „Hostellerie la Montagne”, Colombey-les-Deux-Églises (Francja) – 25 euro

4. „Les Clefs d’Argent”, Mont-de-Marsan (Francja) – 25 euro

5. „Essência”, Budapeszt – 25 euro

6. „Hotel Restaurant Le France”, Villers-le-Lac (Francja) – 26 euro

7. „Le Mascaret”, Blainville-sur-Mer (Francja) – 26 euro

8. „Silabario”, Vigo (Hiszpania) – 27 euro

9. „Auberge du Cep, Fleurie (Francja) – 27 euro

10. „La Grange de Belle-Église,” Belle-Église (Francja) – 27 euro

11. „La Galinette”, Perpignan (Francja) – 28 euro

12. „Jean-Marc Pérochon”, Bretignolles-sur-Mer (Francja) – 28 euro

13. „Choco Ona”, Espelette (Francja) – 28 euro

14. „Côte Cuisine”, Carnac (Francja) – 28 euro

15. „Le Bon Accueil”, Malbuisson (Francja) – 28 euro

16. „Borkonyha Winekitchen”, Budapeszt – 28 euro

17. „Les Genêts”, Brem-sur-Mer (Francja) – 29 euro

18. „Sources”, Lorient (Francja) – 29 euro

19. „Au Gourmet”, Drusenheim (Francja) – 29 euro

Kuchnia francuska od lat ma opinię wyrafinowanej, eleganckiej – i drogiej. Tymczasem aż siedem z dziesięciu najtańszych restauracji w Europie wyróżnionych gwiazdkami w przewodniku Michelin znajduje się właśnie w tym kraju. To spore zaskoczenie w świetle wciąż pokutującego stereotypu, że we Francji dobrze zjeść można wyłącznie drogo lub bardzo drogo.

Najtańsze europejskie restauracje z gwiazdką Michelin

Pozostało 90% artykułu
Restauracje
Pierwsza w Europie restauracja solarna. Już trafiła do „biblii smakoszy”
Materiał Promocyjny
Jak wykorzystać potencjał elektromobilności
Restauracje
Michelin sypnął gwiazdkami dla restauracji w Polsce. Jedno miasto potęgą
Restauracje
Żółte kartki dla aroganckich gości. Nowy pomysł właścicieli restauracji
Restauracje
Wysyp gwiazdek Michelin dla restauracji na Litwie. Wilno lepsze niż cała Polska
Restauracje
Nowa najlepsza restauracja na świecie. To kres dominacji kuchni skandynawskiej