Gdzie w Europie zjesz najtaniej w gwiazdkowych restauracjach? Francja w czołówce

Czy restauracje wyróżnione gwiazdkami Michelin są bardzo drogie? Wcale nie, okazuje się, że w Europie wiele gwiazdkowych lokali serwuje jedzenie za całkiem rozsądne pieniądze. Potwierdza to zestawienie przygotowane przez serwis „Chef's Pencil”.

Publikacja: 02.08.2022 09:22

Najbardziej przystępne cenowo restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin są we Francji.

Najbardziej przystępne cenowo restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin są we Francji.

Foto: Delightin Dee

Kuchnia francuska od lat ma opinię wyrafinowanej, eleganckiej – i drogiej. Tymczasem aż siedem z dziesięciu najtańszych restauracji w Europie wyróżnionych gwiazdkami w przewodniku Michelin znajduje się właśnie w tym kraju. To spore zaskoczenie w świetle wciąż pokutującego stereotypu, że we Francji dobrze zjeść można wyłącznie drogo lub bardzo drogo.

Najtańsze europejskie restauracje z gwiazdką Michelin

Analitycy z gastronomicznego serwisu „Chef’s Pencil” wzięli na warsztat ceny w tych europejskich restauracjach, które posiadają przynajmniej jedną gwiazdkę Michelin, i w których można zjeść trzydaniowy posiłek, składający się z przystawki, dania głównego i deseru.

Kluczowe założenie było takie, że cena musi obejmować posiłek składający się z trzech dań. Wzięto więc pod uwagę zarówno popularne w Europie „menu dnia”, które restauracje serwują zwykle w porze lunchu, a także posiłki składające się z najtańszej przystawki, najtańszego dania głównego i najtańszego deseru, dostępnych w menu a’la carte.

Naliczono dokładnie 19 restauracji, w których można zjeść pełny posiłek za mniej niż 30 euro – taka właśnie była górna granica cenowa. Aż 16 z tych lokali znajduje się we Francji.

Aby zjeść najtańszy w Europie „gwiazdkowy” posiłek, trzeba wybrać się do restauracji „L’Antic Molí”, znajdującej się w niewielkim katalońskim miasteczku Ulldecona, w połowie drogi między Barceloną a Walencją. Za trzydaniowy obiad zapłacimy tam zaledwie 20 euro.

Czytaj więcej

Plaże, zabytki – i gwiazdki Michelin. Chorwacja kulinarną potęgą w Europie

Pierwszą dziesiątkę najbardziej budżetowych gwiazdkowych restauracji w Europie, przygotowanego przez serwis „Chef's Pencil”, okupują lokale z Francji, choć żadna z nich nie znajduje się w Paryżu. Lokale rozsiane są po całym kraju, a konkretnie – na jego obrzeżach. Im więc dalej od Paryża, tym taniej.

Do budżetowej dziewiętnastki trafiły też dwie restauracje, do których Polacy mają znacznie bliżej. To „Essência” i „Borkonyha Winekitchen” – obydwie w Budapeszcie. Pełny posiłek kosztuje w nich odpowiednio 25 i 28 euro.

Gwiazdki Michelin: Polska wcale nie najtańsza

Polska uchodzi za kraj, gdzie ceny w restauracjach są niższe od tych w Europie Zachodniej. To bardzo szybko się zmienia. Ceny w wielu polskich lokalach zdążyły dogonić już te we Francji, Niemczech, Włoszech czy Austrii, a nawet je przegonić.

Jedyna w Polsce gwiazdkowa restauracja, znakomita krakowska „Bottiglieria 1881”, nie znalazła się w gronie 25 najtańszych restauracji w Europie, i nic dziwnego. Nie serwuje się tam menu a’la carte, goście mogą za to zamówić jeden z kilku wariantów menu degustacyjnego.

Autorzy raportu wymienili też dziesięć najdroższych restauracji w Europie. Nie ma zaskoczenia, że aż cztery z nich znajdują się we Francji, z czego trzy – w Paryżu. Najdroższą piątkę tworzą: „Sublimotion” na Ibizie (1500 euro za osobę), „Ciel Bleu” w Amsterdamie (595 euro) oraz znajdujące się w Paryżu: „Guy Savoy” (570 euro), „Arpège” (490 euro) i „Le Cinq” (480 euro).

Najtańsze restauracje w Europie z gwiazdkami Michelin (ceny za osobę):

1. „L’Antic Molí”, Ulldecona (Hiszpania) – 20 euro

2. „La Robe”, Montaigu, (Francja) – 24 euro

3. „Hostellerie la Montagne”, Colombey-les-Deux-Églises (Francja) – 25 euro

4. „Les Clefs d’Argent”, Mont-de-Marsan (Francja) – 25 euro

5. „Essência”, Budapeszt – 25 euro

6. „Hotel Restaurant Le France”, Villers-le-Lac (Francja) – 26 euro

7. „Le Mascaret”, Blainville-sur-Mer (Francja) – 26 euro

8. „Silabario”, Vigo (Hiszpania) – 27 euro

9. „Auberge du Cep, Fleurie (Francja) – 27 euro

10. „La Grange de Belle-Église,” Belle-Église (Francja) – 27 euro

11. „La Galinette”, Perpignan (Francja) – 28 euro

12. „Jean-Marc Pérochon”, Bretignolles-sur-Mer (Francja) – 28 euro

13. „Choco Ona”, Espelette (Francja) – 28 euro

14. „Côte Cuisine”, Carnac (Francja) – 28 euro

15. „Le Bon Accueil”, Malbuisson (Francja) – 28 euro

16. „Borkonyha Winekitchen”, Budapeszt – 28 euro

17. „Les Genêts”, Brem-sur-Mer (Francja) – 29 euro

18. „Sources”, Lorient (Francja) – 29 euro

19. „Au Gourmet”, Drusenheim (Francja) – 29 euro

Kuchnia francuska od lat ma opinię wyrafinowanej, eleganckiej – i drogiej. Tymczasem aż siedem z dziesięciu najtańszych restauracji w Europie wyróżnionych gwiazdkami w przewodniku Michelin znajduje się właśnie w tym kraju. To spore zaskoczenie w świetle wciąż pokutującego stereotypu, że we Francji dobrze zjeść można wyłącznie drogo lub bardzo drogo.

Najtańsze europejskie restauracje z gwiazdką Michelin

Pozostało 90% artykułu
Restauracje
Najsłynniejsza restauracja na świecie się zamyka. Jej twórca ma nowy pomysł
Restauracje
Restauracje rezygnują z gwiazdek Michelin. Koniec „kultu szefów kuchni”
Restauracje
Sukces restauracji z Krakowa i Warszawy: awans na listę najlepszych na świecie
Restauracje
Szef kuchni z gwiazdkami Michelin łamie tabu. Bezdomni jako kelnerzy i kucharze
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Restauracje
Najlepsze na świecie restauracje przyjazne zwierzętom. Triumf lokalu z Gdańska